De gör sig redo att rycka in - om krisen kommer

Uppdaterad:
Publicerad:

Nu utbildas vårdpersonal på Skaraborgs Sjukhus för att förstärka intensivvården vid krissituationer. -Det känns jättespännande att få vara del av projektet. Det ger en unik kompetenshöjning, där man har kvar sin anställning på sin hemavdelning och samtidigt får ta del av den vård som bedrivs på IVA. Det känns som ett tillfälle där man får behålla både russinen och kakan, säger sjuksköterskan Petra Walander.

Det var efter pandemin som politikerna i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen beslutade om en treårig budgetsatsning för att förstärka bemanningen av IVA-vården vid extraordinära situationer.

Den riktar sig till erfarna undersköterskor och sjuksköterskor från olika verksamheter i regionen. Efter introduktion och praktik ska de kunna hoppa in som förstärkningspersonal.

Får läsa av kroppsspråket

Två av dessa är undersköterskan Miranda Eriksson och sjuksköterskan Petra Walander vid Skaraborgs Sjukhus ortopedavdelning 81-82 i Skövde, som nu har genomgått två introduktionsdagar på IVA.

-Det var väldigt roligt och intressant att se och lära sig vad de gör. Till exempel är intensivvårdspatienterna inte alltid vakna eller talbara, så att de kan förmedla det de behöver eller hur de mår. Då får man istället läsa av kroppsspråk och vitalparametrar som puls, blodtryck, kroppstemperatur och andningsfrekvens för att försöka läsa av vad patienten är i behov av, säger Miranda Eriksson.

Fokus på praktisk träning

Det finns ett gediget utbildningsmaterial som är framtaget av projektgruppen "Förstärkt IVA-vård" tillsammans med simulatorcentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.  Det som lärs ut är, bland annat, sugning i nedre luftvägarna, skötsel av trakeostomi, läkemedel inom intensivvård, artärtrycksmätning med provtagning och genomgång av respirator. 

-Vi lägger stort fokus på praktisk träning. Alla deltagarna får öva diverse moment på attrapper och en övningsdocka som är utrustad med diverse infarter, läkemedelspumpar och respirator. Stor vikt läggs på att sköta luftvägarna samt att förstå helheten i behandling och omvårdnad av en svårt sjuk patient, säger sjuksköterskan Anki Vikström som leder utbildningen tillsammans med undersköterskan Andréa Stensson.

Olikheter mellan avdelningar

För Petra Walander gav allt det nya mersmak.

-Jag ser fram emot att lära mig mer om att vårda och bemöta patienter som snabbt försämras på avdelningen. Likaså att få mer kunskap i att vårda patienter som kommer upp till avdelningen och har drabbats av post-IVA komplikationer, till exempel delirium.

De som deltog i utbildningen upptäckte snart det finns olikheter mellan avdelningarna inom sjukhuset.

- Största skillnaden är att jag som undersköterska på IVA endast har en patient att fokusera på istället för åtta patienter som vi vanligtvis har på ortopedavdelningen, säger Miranda Eriksson.

Petra Walander håller med och tillägger:

-På ortopedavdelningen jobbar sjuksköterskan, förutom med läkemedelshantering och administrering, också mer administrativt och proaktivt för att få hem patienter på ett tryggt och säkert sätt.

Nu väntar praktik

Nu väntar totalt fem veckors praktik på IVA, sedan är de redo att rycka in som förstärkningspersonal vid extraordinära situationer.

Enligt Anki Vikström har flera av deltagarna uttryckt en förväntan över att komma till IVA. 

-Förhoppningsvis är de nyfikna, frågvisa och "håller sig framme" vid olika ingrepp för att få se så mycket som möjligt.  De bör också medverka i vården under handledning av ordinarie IVA- personal. Som instruktörer tycker vi att det har varit givande och trevliga dagar. 

Fakta

Trakeostomi är ett kirurgiskt ingrepp där en öppning in till luftstrupen görs i halsen strax nedanför struphuvudet för att underlätta andningen. 

Sjuksköterskan Petra Walander övar på träningsdockan under överinssende av Andréa Stensson. Foto: Peter Johansson