Barndiabetesteamen vid Skaraborgs Sjukhus bäst i Sverige

Publicerad:

Skaraborgs Sjukhus barndiabetesteam går från klarhet till klarhet. Lidköping har visat fina resultat i många år och har nu fått sällskap i Sverige-toppen av kollegorna i Skövde.

- Lidköping har ju länge legat bland topp fem i Sverige, så klart extra kul att nu ligga klart först. Men det som var mest kul i år är att Skövde har gått fram så. Vi har väntat på de resultaten och jobbat hårt för det och nu fick vi betalt, säger barnöverläkare Torun Bergdahl.

Riskerna minskar

HbA1C är ett prov som visar hur blodsockret har legat hos en patient med diabetes typ 1 under de senaste tre månaderna. Nationellt mål är under 48 mmol/mol (millimol per mol), vilket motsvarar ett medelblodsocker på strax under 8 mmol/l. Målet är satt utifrån vetskapen om att det gör att patienten mår bra just nu och att risken för långtidskomplikationer minskar.

Vid en jämförelse mellan barnkliniker i Sverige kan vi konstatera att de båda diabetesteamen vid Skaraborgs Sjukhus ligger i framkant. När det kommer till statistiken över hur HbA1C legat hos de som haft diabetes i bara två år ligger de till och med etta (Lidköping) respektive tvåa i den tabellen.

Skaraborg i topp

-I studier har man sett att de två första åren är viktiga för hur patienterna kommer ligga på långsikt. Extra kul att vi i Skaraborg toppar där, det bådar gått för framtiden, säger Torun Bergdahl.

Lidköping ståtar överst i ytterligare två jämförelser, bland annat har teamet flest andel patienter under 48 mmol/mol, nära 70 procent. Då ska man ha i åtanke att medelvärdet för riket är 38 procent.

-Det resultatet är en utopi för de flesta kliniker i Sverige – och världen!

Vad är förklaringen till att både Lidköping och Skövde är med i toppskiktet i landet?

-Riktigt bra teamarbete och patientcentrerad vård. Och att vi får lov att fortbilda oss så vi alltid ligger i framkant medicinskt och tekniskt. Extremt duktiga diabetessjuksköterskor och dietister med stort engagemang.  Och att vi satsar hårt redan från diabetesdebut på att undervisa, stöta och övertyga patienten och familjen att de kommer klara egenvården.

Det här är ju som vi ser fantastiska resultat hur gör ni för att utveckla diabetesvården så den blir ännu bättre?

-Vi fortsätter att ha patienten i fokus, värnar vården för de kroniskt sjuka barnen samt hoppas att familjerna även fortsättningsvis får ha tillgång till nära specialistvård genom två team. Sedan skulle vi gärna ha tillgång till diabetessjuksköterska, dietist, kurator och psykolog i den mängd som anges av riktlinjerna för svensk barndiabetesvård. Där är vi inte idag tyvärr. Vi har även digitala möten när det önskas och passar för familjerna.

Hur firar ni de här fina resultaten?

-Vi har inte bestämt det ännu, men vi gillar tårta och bubbel…kanske blir vi uppvaktade från sjukhusledningen?