Avslutning för nyexaminerade specialistsjuksköterskor
Det har under lång tid varit brist på specialistsjuksköterskor inom enheten för anestesi- och operationssjukvård på Skaraborgs Sjukhus (SkaS). För att lösa situationen ger Högskolan i Skövde en uppdragsutbildning i samarbete med SkaS för att utbilda specialistsjuksköterskor. Tio operationssjuksköterskor och tio anestesisjuksköterskor har nu tagit sin examen.
Sjuksköterskor som vill utbilda sig till specialistsjuksköterska inom operation- eller anestesisjukvård var tidigare hänvisade till att göra det i till exempel Göteborg, Borås eller Örebro. Men sedan januari 2019 samarbetar verksamhetsområde Forskning och Utveckling vid Skaraborgs Sjukhus med Högskolan i Skövde för att vidareutbilda personal på hemmaplan.
Stort intresse
Totalt 20 sjuksköterskor fick möjligheten att vidareutbilda sig, tio till operationssjuksköterska och tio till anestesisjuksköterska. Vid utbildningsstart fick alla fast anställning vid något av sjukhusen inom Skaraborgs Sjukhus – Skövde, Falköping eller Lidköping.
– Intresset för den här utbildningen har varit mycket stort. Många har sökt eftersom den är i Skövde. Att slippa pendla är en enorm fördel om man redan har familj och boende här, säger Berith Wennström, programansvarig för uppdragsutbildningen.
Första kullen klar
– Det har tidigare varit akut brist på operationssjuksköterskor och anestesisjuksköterskor i Skaraborg. Det här är ett stort steg i ett bemanna och bibehålla kompetensen lokalt, säger Britt-Marie Gunnarsson, adjunkt i omvårdnad och avdelningschef på Högskolan i Skövde.
Första kullen med specialistsjuksköterskor är nu färdiga med sin utbildning och kommer att erhålla en magisterexamen. Under torsdagseftermiddagen firade de sin examen med avslutningsmiddag på Science Park Skövde.
En otrolig möjlighet
Felicia Österlund, nybliven operationssjuksköterska, arbetade tidigare på KAVA (Kirurgisk akutvårdsavdelning) på Sjukhuset i Skövde. Det var det nära samarbetet mellan KAVA och operationsavdelningen som fick Felicia att bli intresserad och ta chansen till att vidareutbilda sig.
– Jag har skickat in patienter till operation, tagit emot dem efteråt och alltid undrat vad som händer där emellan. När jag fick chansen att läsa utbildningen med bibehållen lön på hemmaplan så tog jag den, säger Felicia Österlund.
Under studietiden har hon jobbat extrapass på olika avdelningar på sjukhuset. Dels för att hon trivts med sitt arbete och inte riktigt kunnat slita sig ifrån det, men också för att hålla igång yrkeskunskaperna.
– Något av det mest positiva har varit att båda inriktningarna läser tillsammans. Det gör att vi får se operationsvården från bådas perspektiv och jag tror att det kommer leda till bättre förståelse och samarbete mellan yrkesrollerna. Jag skulle verkligen rekommendera alla att ta vara på den här möjligheten. Det är en fantastisk chans att vidareutbilda sig och utvecklas inom yrket, med bibehållen lön, konstaterar Felicia Österlund.
Minst ett år till
Nästa kull med studenter påbörjar sin specialistsjuksköterskeutbildning redan om en vecka. Uppdragsutbildningen planeras för ett år i taget, men klart är att alla involverade har varit väldigt nöjda. Studenternas utvärderingar har varit positiva och de sjuksköterskor som fungerat som handledare är väldigt nöjda med sina nya medarbetare.
– Att bygga upp en specialistutbildning som möter de nationella krav som finns för att driva en utbildning på den här nivån har varit enormt krävande. Men, det fina samarbetet vi har med Högskolan har gjort att det här har varit, och är, väldigt roligt. Vi har ju byggt upp utbildningen tillsammans. Vi får inte heller glömma bort att hylla all personal som handlett studenterna under deras verksamhetsförlagda utbildning. De har gjort ett fantastiskt arbete, säger Berith Wennström.
Bildtext:
Här ses representanter för Skaraborgs Sjukhus tillsammans med den första kullen sjuksköterskor som utbildat sig till specialistsjuksköterska inom operation- eller anestesisjukvård vid Högskolan i Skövde.
Foto: Bild och Media