Antalet TBE-fall ökar – så skyddar du dig mot fästingburen smitta

Publicerad:

Trenden är att antalet fall av människor som drabbats av fästingburen TBE-smitta ökar i Västra Götaland. Men det finns sätt att skydda sig. Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, ger råd om vad man kan göra för att undvika fästingar och för att skydda sig mot TBE.

Hur bör människor tänka för att undvika fästingar?

Den som rör sig i skogen, särskilt om man går utanför stigarna och i högt gräs, ska tänka på att helst ha heltäckande klädsel, som långärmad tröja, långbyxor, stövlar eller höga kängor. Vi rekommenderar ljusa kläder för att man lättare ska upptäcka en krypande fästing.  Byxorna ska man stoppa ned i strumporna, annars kan fästingarna ta sig innanför kläderna. Det är också bra att inspektera huden efter att man har varit ute i naturen, fästingarna kryper ofta länge innan de biter.

Men jag vill också poängtera att människor naturligtvis ska vara ute i naturen och plocka bär och svamp eller bara ta en skogspromenad. Man ska inte vara rädd för att vara i naturen på grund av risken för fästingar.

LÄS MER: Smittskydd Västra Götalands TBE-information

                    Karta över riskområden

Hur stor är risken att drabbas av fästingburen TBE-smitta i Västra Götaland?

Sett till antalet fall jämfört med att det bor 1,6 miljoner människor i området, så är risken inte särskilt stor. Statistiskt sett, alltså. Men det finns ju heller inga garantier för att man inte ska drabbas.

I Skaraborg är områden vid Lidköping och Tidaholm mest drabbade. Ser man till övriga Västra Götaland har vi haft flest fall väster om Kungälv, upp mot Lödöse och områdena mellan Åmål-Mellerud och Fjällbacka-Grebbestad. Det är enklare att säga var det inte finns; Sjuhäradsbygden, Borås och Ulricehamn-trakten är fortfarande fritt från TBE.

Hur kan man skydda sig mot TBE?

Vi rekommenderar människor att vaccinera sig, det ger ett bra skydd. Men det är också ganska dyrt. Är man fyra personer i en familj så blir det ganska mycket pengar när alla under 50 år måste ta tre sprutor a drygt 300 kronor styck under ett år för att få ett bra grundskydd, är man över 50 år ska man vaccineras fyra gånger under samma tid. Därefter måste dosen fyllas på efter tre år och sedan vart femte år.

Det finns människor som kanske ska fundera över om man verkligen måste vaccinera sig. Är du storstadsbo och aldrig rör dig ute i naturen då är det inte nödvändigt med vaccination mot TBE.

Hur ser utvecklingen ut vad gäller antalet fall av människor som insjuknar i fästingburen TBE?

Trenden är uppåtgående, vi hade 61 fall i Västra Götaland 2018 jämfört med en bara handfull fall 15 år tidigare. Vi ser en ökning, dels i antal fall och dels i områden där TBE finns.

Vad beror det på?

Det finns klimatfaktorer och väderfaktorer som påverkar ökning och spridning. Fästingen trivs bäst vid lägre temperaturer och lagom fuktighet och då ökar också risken för fästingburna sjukdomar.

När det gäller individer som drabbas beror det på beteende, alltså var man vistas. Men det kan faktiskt också bero på benägenhet att dra till sig krypen; vissa människor får aldrig en fästing på sig medan andra får väldigt många.

Vad tror du om antalet fall i år kommer de att öka eller minska?

Det är lika svårt att sia om som att försöka säga hur vädret ska bli resten av året. Så här långt i år ligger vi strax över det antal TBE-fall som vi hade vid samma tid förra året.

Bildtext:

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen.

Foto: Bild och Media