Ambulanspersonal utbildas i stresshantering

Uppdaterad:
Publicerad:

Thomas Erlandsson, Kåre Karlsson och Jonas Åsberg. Foto: Svt Väst

Nu ska över tusen anställda inom ambulansen och räddningstjänsten lära sig att hantera den stress som all ambulanspersonal drabbas av. Utbildningen är initierad av ett stort EU-projekt där Skaraborgs Sjukhus (SkaS) är projektägare och bygger på forskning av ambulanssjuksköterskan Kåre Karlsson, som doktorerat i ämnet. Hans resultat visar att personalen riskerar att drabbas av högt blodtryck, depression och andra problem.

-Vi har nu jobbat fram och lanserat ett digitalt utbildningsverktyg. Detta bygger på intervjufilmer där personal från respektive organisation berättar utifrån egna erfarenheter och så finns det ett teoripaket, säger projektledaren Jonas Åsberg vid Ambulansen SkaS.

Utbildningen är en del i SUAB-projektet, som dels handlar om att utveckla trafik och utryckningsutbildning med hjälp av simulatorer och dels om att göra aktiviteter och utbildningar runt arbetsmiljö, antidiskriminering och jämställdhet.

-En viktig del i lärandet är att det finns utrymme för deltagaren att skriva ner sina reflektioner, anonymt förstås, som sedan blir synliga för alla. På det viset utvecklas utbildningen ständigt, säger Jonas Åsberg, som är ansvarig för manus tillsammans med Kåre Karlsson och ambulanssjuksköterskan Thomas Erlandsson.

Utbildningen är för all personal i de organisationer som ingår i SUAB-projektet och löper till december 2022.

Fakta

Projekt Simulerad Utbildning Av Blåljuspersonal, SUAB, är ett EU-finansierat projekt som startade i augusti 2020 och syftar till ”Ett hållbart arbetsliv”. Projektet ägs av Skaraborgs Sjukhus (SkaS) och drivs tillsammans av ambulansverksamheterna Skas och Sahlgrenska universitetssjukhuset samt räddningstjänsterna Östra Skaraborg (RÖS) och Stor-Göteborg (RSG).