Cancerrehabinsatser på Kungälvs sjukhus
Gruppträning
Syftet med gruppträning är att du ska må så bra som möjligt under behandlingen. Fysisk aktivitet kan minska flera symtom och biverkningar av cancerbehandlingen, samt bidra till att du klarar behandlingen bättre. Du som nyligen avslutat din behandling (inom två månader) är också välkommen!
Gruppträningen erbjuds under 12 veckor. Träningen är individuellt anpassad och innehåller konditions- och styrketräning samt kortare avspänning. Träningsperioden inleds och avslutas med ett besök hos fysioterapeut för att utreda dina behov, mål och planera för fortsatt fysisk aktivitet efter deltagande i gruppträningen.
Anmäl ditt intresse på tfn 0722-02 45 47. Det går även bra att lämna röstmeddelande på telefonsvararen.
Individuell fysioterapi
Utöver gruppträningen erbjuds du också individuellt stöd av fysioterapeut, i form av:
- rådgivande och motiverande samtal om fysisk aktivitet,
- hjälp att anpassa fysisk aktivitet,
- hemträningsprogram, samt
- ordination av fysisk aktivitet på recept.
För kontakt angående individuell fysioterapi är du välkommen att ringa tfn 0700-82 48 13.
Individuell arbetsterapi
Utöver gruppträningen erbjuds du individuellt stöd av arbetsterapeut för att hitta balans i vardagen, speciellt för dig som lider av mental fatigue/ hjärntrötthet eller på annat sätt behöver hjälp med att förebygga, lösa eller mildra de begräsningarna i vardagliga aktiviteter som din cancerdiagnos kan medföra.
Du kan även få hjälp med att kontakta primärvården eller kommunens rehab, samt med eventuella hjälpmedel som du kan behöva.
För kontakt angående individuell arbetsterapi är du välkommen att ringa tfn 0303-987 35.
Stöd för arbetsåtergång
Om du behöver stöd med sjukskrivnings- och rehabiliteringsplanering kan du få det av rehabiliteringskoordinator på sjukhuset. Koordinatorn kan även hjälpa till i kontakter med arbetsgivare, Försäkringskassa och arbetsförmedling.
För kontakt med rehabiliteringskoordinator är du välkommen att ringa tfn 0303-987 35.
Kuratorsstöd till patient och närstående
Närstående är en person som du som patient själv anser dig ha en nära relation till. Både du som patient och dina närstående kan få stöd av våra kuratorer. Med sjukdomen som utgångspunkt tar vi i samtalen upp frågor som rör till exempel livssituationen, relationer och sorg. Kuratorerna kan också vara behjälpliga om du som patient har önskemål om att söka fondmedel till rekreation eller rehabiliteringsvistelser.
Om du är patient eller närstående till patient på Kungälvs sjukhus och önskar samtala med kurator är du välkommen att kontakta personalen på din avdelning/mottagning.
Psykologstöd för patienter med hjärntumör
För patienter med hjärntumör finns tillgång till neuropsykolog. Neuropsykologen kan utreda kognitiva nedsättningar, ge information och vara en samtalspartner i frågor om förändringar i kognition, emotion och personlighet.
Om du önskar samtala med psykolog är du välkommen att kontakta personalen på dagvårdsenheten.