BUP affektiv mottagning Kungälv

Kontakt- och besöksuppgifter

Kontakta oss

Telefonnummer

Växeltelefon

Besök

Öppettider

  • måndag - fredag 8:00 - 16:30

Besöksadress

Rollsbovägen 58
442 40 Kungälv

Visa adress på Google Maps

Visa adress på Google Maps

Yttre vägbeskrivning

Med bil från E6 kör av vid Rollsbomotet. Finns i vårdcentralen Solgärde, mitt emot snusfabriken. BUP ligger på andra våningen.

Inre vägbeskrivning

2 vån

Postadress

BUP-Affektiv mottagning Kungälv
Box 622
442 17 Kungälv

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) vänder sig till barn och ungdomar i åldrarna 0–18 år i framför allt Ale och Kungälvs kommuner.

Barn- och ungdomspsykiatrin är en specialistvårdsresurs. I första hand ska barns och ungdomars behov av stöd och hjälp ges av föräldrar, skola, primärvård och socialtjänst. Till primärvården ska du vända dig med lindrig till medelsvår psykisk ohälsa.

Inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kan du som barn eller vårdnadshavare till ett barn söka hjälp när barnet eller ungdomen har medelsvåra till svåra psykiatriska symptom som leder till att det är bekymmersamt att klara av det dagliga livet.


Allmän information

Allmän information

Vår målsättning är att igenkänna, lindra och förebygga psykisk sjukdom och störning, som utgör ett hinder för personlig funktion, tillväxt och mognad.

Vid ditt första besök hos oss går vi tillsammans igenom dina aktuella symtom, allmänna utveckling och livssituation. Ibland kan vi behöva träffas fler gånger. Utifrån dessa besök avgörs det sedan hur man ska gå vidare i utredningen eller med eventuell behandling.

Det är viktigt att hitta barnets och familjens egna resurser samtidigt som varje barn måste ses och förstås i sitt sammanhang. Öppenvårdsteamets behandlingsutbud är därför brett och omfattar psykologiska, psykoterapeutiska och psykosociala metoder. Ibland kan även medicin behövas. Den vanligaste behandlingen i öppenvården är samtal i någon form. Ibland gör vi en utredning för att ta reda på vilken behandling som passar bäst. Samtal kan föras på olika sätt beroende på de problem man upplever; familj, nätverk, grupp eller individuellt. Behandlingen skiljer sig från en person till en annan, eftersom det är viktigt att se vilka unika förutsättningar var och en har. Vi samverkar ofta med skola, ibland också med socialtjänsten och övrig sjukvård.

Checklista inför ditt besök

  • Anmäl dig och visa ID-handling i receptionen.
  • Besöken är kostnadsfria. Uteblivna besök och sena återbud debiteras.

Söka vård hos oss

Söka vård hos oss

Har du ingen pågående kontakt med oss och önskar hjälp för ditt psykiska mående, är du välkommen att kontakta ”En väg in”.

”En väg in” är ett kontaktcenter med uppgift att hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa att hitta rätt i vården. Kontaktcentret är till för barn och unga som inte vet vart de ska vända sig och kan nås genom telefon eller genom meddelande och egenremiss på 1177.se. Du kan inte längre skicka en egenremiss direkt till mottagningen. ”En väg in” är öppet för barn och unga som tar en egen kontakt och för vårdnadshavare eller närstående som hjälper till att ta kontakt. Mer information finns på: En väg in (1177)

Vid akuta barnpsykiatriska tillstånd dagtid (måndag–fredag kl. 8.00–16.30) kontaktar du BUP-mottagningen per telefon. Vid akuta barnpsykiatriska tillstånd jourtid (kvällar, nätter och helger) hänvisar vi dig till BUP-akuten i Göteborg (tfn 031-343 55 44).

Besökstyper

Besökstyper

Nybesök/första besök

Nybesök är det första besöket du och din familj erbjuds på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Under detta besök får ni vanligtvis träffa två behandlare som berättar mer om vad BUP är och vad ni kan få för hjälp hos oss. Under besöket finns det möjlighet att prata tillsammans och/eller enskilt. Vi försöker anpassa besöket så att det fungerar så bra som möjligt för er. Vi kommer att ställa frågor om hur du mår, hur din vardag ser ut, vad du tycker om, vad du tycker är svårt och vad du önskar få hjälp med. Vi kommer också att ställa frågor till dina föräldrar. Ibland får du och dina föräldrar fylla i formulär. Under besöket vill vi ta reda på så mycket som möjligt om dig för att kunna avgöra om, och i så fall på vilket sätt, BUP kan hjälpa dig. Vi vill att dina föräldrar (vårdnadshavare) är med på ditt första besök på BUP. Ett nybesök brukar ta ungefär 1-2 timmar. För yngre barn (0-5 år) är det vanligt att vi gör observationer i ett lekterapirum.

Behandlingsbesök

Under ett behandlingsbesök träffar du din behandlare och arbetar utifrån den vårdplan ni gemensamt har kommit överens om. Behandlingar kan se olika ut och vara olika långa, vilken typ av behandling du får beror på vad du har för problem och på vilket sätt du och din behandlare har bestämt att ni ska arbeta med det. Det är viktigt att dina föräldrar följer med till dina besök på BUP. Ibland följer dina föräldrar med in i besöksrummet eller så väntar de på dig i väntrummet. Ibland har dina föräldrar en egen behandlare som de träffar samtidigt. Ett vanligt behandlingsbesök brukar vara i 45 minuter.

Utredningsbesök

Under utredningsbesök träffar du en behandlare som tillsammans med dig ska göra en utredning för att få en så bra bild av dina styrkor och svårigheter som möjligt. Ofta har ni en frågeställning som ni arbetar utifrån. Utredningsbesök kan se olika ut men innebär oftast att du får göra tester, svara på frågor, berätta om dig själv eller leka. Under utredningen ställer behandlaren frågor till dina föräldrar och ibland också till skolpersonal och andra viktiga personer i din närhet. Utredningsbesök är ibland längre än vanliga behandlingsbesök, 1-3 timmar. Under längre besök finns möjlighet att ta pauser.

Kroppskontroller

Under vissa besök kommer du att få genomgå kroppsliga kontroller tillsammans med sjuksköterska eller läkare. Det kan hända att vi vill veta hur lång du är, hur mycket du väger, mäta din puls och ditt blodtryck eller lyssna på ditt hjärta och dina lungor. Det finns även tillfällen då vi kan komma att be dig lämna ett drogtest (urinprov). Det kan vara bra att veta att vi på BUP inte tar blodprov eller andra prov där du blir stucken med nål.

Akutbesök

Som vårdnadshavare kan det vara svårt att avgöra när läget är akut, därför vill vi att ni ringer till oss och rådgör innan ni åker till mottagningen. Tillstånd som kan föranleda akutbesök är suicidalitet, akut svält eller psykotiska symptom. Akutansvariga bedömer hur vi hjälper er på bästa sätt i den akuta situationen. Ring till mottagningens telefonväxel 0303-24 10 32 och tryck knappval Akut.

Under akutbesök träffar ni akutansvarig personal (psykolog/kurator/läkare) som bedömer om barnet/ungdomen tillfälligt behöver bli inlagd inom heldygnsvården för att få akut stöd och hjälp med måendet.

Akutverksamheten på BUP är tillgänglig kl. 8.00-16.30 på vardagar. Övrig tid, kvällar och helger, hänvisas ni att höra av er till BUP Akuten vid Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus, Östra Sjukhuset i Göteborg. Telefon 031-343 55 44.

Gruppbehandling

Vi erbjuder flera olika typer av behandling i grupp, både för vårdnadshavare och för barn och ungdomar. Samtliga yrkeskategorier som arbetar på BUP kan leda grupperna. Vissa gruppbehandlingar sker digitalt och andra på plats på BUP-mottagningen eller annan konferenslokal i regionen.

Yrkeskategorier

Yrkeskategorier

Arbetsterapeut

Arbetsterapeutens huvudsakliga arbetsområde är att få vardagen att fungera så bra som möjligt för barnen/ungdomarna då många är i stort behov av påminnelser och stöd från sin omgivning. Arbetsterapeuten arbetar för att öka individens självständighet. Rutiner kring sömn, mat, hygien och tidsuppfattning är vanliga områden som arbetsterapeuten arbetar med. Arbetsterapeuten kan också förskriva/anpassa hjälpmedel för att stötta barnet/ungdomen i att få en fungerande vardag.

Logoped

Logopeden utreder, diagnostiserar och behandlar tal-, språk- och kommunikationssvårigheter. Logopeden utreder även behov av, anpassar och förskriver kommunikationshjälpmedel samt handleder närstående kring tal-, språk- och kommunikationsutveckling.

Logopeden kan också vara delaktig i en neuropsykiatrisk utredning.

Psykolog

Psykologer på BUP träffar barn/ungdomar och vårdnadshavare för samtalsbehandling vid alla typer av barnpsykiatriska diagnoser och symtom. Behandlingen är ofta någon form av kognitiv beteendeterapi men även andra metoder används och anpassas efter barnets symtom, ålder och funktionsnivå.

Psykologer utför också neuropsykiatriska utredningar genom testning och intervju med barnet/ungdomen och vårdnadshavare.

Kurator

Kuratorn träffar oftast vårdnadshavare för samtalsbehandling kring hur de kan stötta sitt barn som har kontakt med BUP. Behandlingen sker ofta parallellt med att barnet/ungdomen går i annan behandling hos till exempel psykolog. Men även barn/ungdomar kan gå enskilt till kurator för samtalsbehandling.

Kuratorn kan också vara delaktig i en neuropsykiatrisk utredning.

Psykoterapeut

Psykoterapeutens uppgift är att undersöka psykiska problem, kartlägga hinder och bidra till att hitta lösningar. Psykoterapeuter hjälper patienter att förstå sig på sina tillstånd och känslor, för att vidare kunna hantera det dagliga livet och må bättre psykiskt. Det har med känslor, tankar och beteenden att göra. Exempelvis kan det handla om att bryta ett negativt mönster och hitta nya verktyg och sätt att hantera problem bättre.

Läkare

En läkare på BUP träffar barnet/ungdomen för bedömning inför insättning av medicin för olika barnpsykiatriska symtom och diagnoser. Barnet/ungdomen kommer sedan att träffa både läkare och sjuksköterska regelbundet för uppföljning av insatt medicinering.

Som del i en neuropsykiatrisk utredning träffar läkaren både barnet/ungdomen och vårdnadshavare för att ta reda på hur situationen är nu och hur det sett ut under uppväxten.

Sjuksköterska

De flesta sjuksköterskor som jobbar på BUP är specialistsjuksköterskor inom psykiatri. Sjuksköterskan träffar barn/ungdomar för att följa upp medicinering, men även barn/ungdomar som inte äter medicin kan ha kontakt med sjuksköterska för exempelvis rutiner kring mat, motion och sömn. Sjuksköterska kan även ha stödjande samtal med barnet/ungdomen som en behandlingsinsats.

Sjuksköterskan på BUP tar inga blodprover eller annan provtagning med nålar. De kontroller som förekommer är mätning av vikt, längd, blodtryck och puls.

Mobila teamet

Mobila teamet erbjuder insatser i hemmet efter teambeslut. Insatserna kan exempelvis bestå av ångestskola i hemmet, kartläggning kring hur vardagen ser ut och medicinuppföljning. Mobila teamet består av en sjuksköterska och en kurator. Mobila teamet har nära samarbete med övriga behandlare på mottagningen.

Medicinsk sekreterare

Medicinska sekreterare tar hand om administrationen på mottagningen. Arbetsuppgifterna består bland annat av bemanning av receptionen, hantering av inkommande telefonsamtal och meddelanden via 1177.

Vad kan jag göra själv?

Den som mår dåligt kan många gånger själv påverka sitt mående och sin hälsa. Här har vi samlat några erkända BUP-verksamheter som – utöver 1177.se – sedan länge jobbat mycket med tips på egenvård via internet, vare sig du är ung patient eller förälder.

  • BUP Skåne online Råd till dig som är ung. Rikligt material med bland annat bilder och filmer.
  • Självhjälp på vägen Om ADHD, autism, Aspergers syndrom, OCD, Tourettes syndrom och bipolär sjukdom. Webbplatsen har tagits fram av Attention i Uppsala och barn- och ungdomspsykiatrin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Även på arabiska.
  • Snorkel.se Riktar sig direkt till barn/unga och föräldrar, även professionella. Framtagen i samverkan mellan kommun/region Uppsala.
  • Diagnoser, tillstånd och svårigheter Information om psykisk ohälsa och egenvård, från BUP Region Stockholm.

Bildstöd (pdf)

Hur går ett första besök på BUP till? I bildstödet får du en vägledning.

  • Exteriör på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Kungälv
    1 av 9

    Byggnaden där barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Kungälv finns.

  • En öppen dörr. Ovanför hänger en skylt där det står "Barn- och ungdomspsykiatri"
    2 av 9

    Entrén in till barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen.

  • Vöntrum med träfärgat golv, röda och grå sittgrupper.
    3 av 9

    Väntrummet.

  • Del av väntrummet och receptionen sedd från sidan.
    4 av 9

    Receptionen ligger i anslutning till väntrummet.

  • Receptionen
    5 av 9

    Receptionen

  • Mottagningsrum med fåtöljer samt skrivbord med dator och kontorsmaterial.
    6 av 9

    Mottagningsrum

  • Mottagningsrum med två fåtöljer, skrivbord och en tavla på väggen.
    7 av 9

    Mottagningsrum

  • Behandlingsrum där man ser en våg och ett par stolar.
    8 av 9

    Mottagningsrum med våg.

  • Rum med låga bord och hyllor, leksaksspis och leksaker i backar.
    9 av 9

    Barnterapi

  • Exteriör på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Kungälv
  • En öppen dörr. Ovanför hänger en skylt där det står "Barn- och ungdomspsykiatri"
  • Vöntrum med träfärgat golv, röda och grå sittgrupper.
  • Del av väntrummet och receptionen sedd från sidan.
  • Receptionen
  • Mottagningsrum med fåtöljer samt skrivbord med dator och kontorsmaterial.
  • Mottagningsrum med två fåtöljer, skrivbord och en tavla på väggen.
  • Behandlingsrum där man ser en våg och ett par stolar.
  • Rum med låga bord och hyllor, leksaksspis och leksaker i backar.

Ansvarig för mottagningen

Johanna Forsell Ray, enhetschef
Tfn 0303-24 10 32
E-post: johanna.forsell.ray@vgregion.se

Observera att vi via e-post inte kan ta emot eller svara på frågor som rör personliga uppgifter, såsom ditt eller din anhörigas hälso- eller sjukvårdstillstånd. För sådana ärenden ber vi dig att i stället ringa till mottagningen eller använda 1177:s e-tjänster.

Kontakt- och besöksuppgifter

Kontakta oss

Telefonnummer

Växeltelefon

Besök

Öppettider

  • måndag - fredag 8:00 - 16:30

Besöksadress

Rollsbovägen 58
442 40 Kungälv

Visa adress på Google Maps

Visa adress på Google Maps

Yttre vägbeskrivning

Med bil från E6 kör av vid Rollsbomotet. Finns i vårdcentralen Solgärde, mitt emot snusfabriken. BUP ligger på andra våningen.

Inre vägbeskrivning

2 vån

Postadress

BUP-Affektiv mottagning Kungälv
Box 622
442 17 Kungälv

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) vänder sig till barn och ungdomar i åldrarna 0–18 år i framför allt Ale och Kungälvs kommuner.

Barn- och ungdomspsykiatrin är en specialistvårdsresurs. I första hand ska barns och ungdomars behov av stöd och hjälp ges av föräldrar, skola, primärvård och socialtjänst. Till primärvården ska du vända dig med lindrig till medelsvår psykisk ohälsa.

Inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kan du som barn eller vårdnadshavare till ett barn söka hjälp när barnet eller ungdomen har medelsvåra till svåra psykiatriska symptom som leder till att det är bekymmersamt att klara av det dagliga livet.


Allmän information

Allmän information

Vår målsättning är att igenkänna, lindra och förebygga psykisk sjukdom och störning, som utgör ett hinder för personlig funktion, tillväxt och mognad.

Vid ditt första besök hos oss går vi tillsammans igenom dina aktuella symtom, allmänna utveckling och livssituation. Ibland kan vi behöva träffas fler gånger. Utifrån dessa besök avgörs det sedan hur man ska gå vidare i utredningen eller med eventuell behandling.

Det är viktigt att hitta barnets och familjens egna resurser samtidigt som varje barn måste ses och förstås i sitt sammanhang. Öppenvårdsteamets behandlingsutbud är därför brett och omfattar psykologiska, psykoterapeutiska och psykosociala metoder. Ibland kan även medicin behövas. Den vanligaste behandlingen i öppenvården är samtal i någon form. Ibland gör vi en utredning för att ta reda på vilken behandling som passar bäst. Samtal kan föras på olika sätt beroende på de problem man upplever; familj, nätverk, grupp eller individuellt. Behandlingen skiljer sig från en person till en annan, eftersom det är viktigt att se vilka unika förutsättningar var och en har. Vi samverkar ofta med skola, ibland också med socialtjänsten och övrig sjukvård.

Checklista inför ditt besök

  • Anmäl dig och visa ID-handling i receptionen.
  • Besöken är kostnadsfria. Uteblivna besök och sena återbud debiteras.

Söka vård hos oss

Söka vård hos oss

Har du ingen pågående kontakt med oss och önskar hjälp för ditt psykiska mående, är du välkommen att kontakta ”En väg in”.

”En väg in” är ett kontaktcenter med uppgift att hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa att hitta rätt i vården. Kontaktcentret är till för barn och unga som inte vet vart de ska vända sig och kan nås genom telefon eller genom meddelande och egenremiss på 1177.se. Du kan inte längre skicka en egenremiss direkt till mottagningen. ”En väg in” är öppet för barn och unga som tar en egen kontakt och för vårdnadshavare eller närstående som hjälper till att ta kontakt. Mer information finns på: En väg in (1177)

Vid akuta barnpsykiatriska tillstånd dagtid (måndag–fredag kl. 8.00–16.30) kontaktar du BUP-mottagningen per telefon. Vid akuta barnpsykiatriska tillstånd jourtid (kvällar, nätter och helger) hänvisar vi dig till BUP-akuten i Göteborg (tfn 031-343 55 44).

Besökstyper

Besökstyper

Nybesök/första besök

Nybesök är det första besöket du och din familj erbjuds på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Under detta besök får ni vanligtvis träffa två behandlare som berättar mer om vad BUP är och vad ni kan få för hjälp hos oss. Under besöket finns det möjlighet att prata tillsammans och/eller enskilt. Vi försöker anpassa besöket så att det fungerar så bra som möjligt för er. Vi kommer att ställa frågor om hur du mår, hur din vardag ser ut, vad du tycker om, vad du tycker är svårt och vad du önskar få hjälp med. Vi kommer också att ställa frågor till dina föräldrar. Ibland får du och dina föräldrar fylla i formulär. Under besöket vill vi ta reda på så mycket som möjligt om dig för att kunna avgöra om, och i så fall på vilket sätt, BUP kan hjälpa dig. Vi vill att dina föräldrar (vårdnadshavare) är med på ditt första besök på BUP. Ett nybesök brukar ta ungefär 1-2 timmar. För yngre barn (0-5 år) är det vanligt att vi gör observationer i ett lekterapirum.

Behandlingsbesök

Under ett behandlingsbesök träffar du din behandlare och arbetar utifrån den vårdplan ni gemensamt har kommit överens om. Behandlingar kan se olika ut och vara olika långa, vilken typ av behandling du får beror på vad du har för problem och på vilket sätt du och din behandlare har bestämt att ni ska arbeta med det. Det är viktigt att dina föräldrar följer med till dina besök på BUP. Ibland följer dina föräldrar med in i besöksrummet eller så väntar de på dig i väntrummet. Ibland har dina föräldrar en egen behandlare som de träffar samtidigt. Ett vanligt behandlingsbesök brukar vara i 45 minuter.

Utredningsbesök

Under utredningsbesök träffar du en behandlare som tillsammans med dig ska göra en utredning för att få en så bra bild av dina styrkor och svårigheter som möjligt. Ofta har ni en frågeställning som ni arbetar utifrån. Utredningsbesök kan se olika ut men innebär oftast att du får göra tester, svara på frågor, berätta om dig själv eller leka. Under utredningen ställer behandlaren frågor till dina föräldrar och ibland också till skolpersonal och andra viktiga personer i din närhet. Utredningsbesök är ibland längre än vanliga behandlingsbesök, 1-3 timmar. Under längre besök finns möjlighet att ta pauser.

Kroppskontroller

Under vissa besök kommer du att få genomgå kroppsliga kontroller tillsammans med sjuksköterska eller läkare. Det kan hända att vi vill veta hur lång du är, hur mycket du väger, mäta din puls och ditt blodtryck eller lyssna på ditt hjärta och dina lungor. Det finns även tillfällen då vi kan komma att be dig lämna ett drogtest (urinprov). Det kan vara bra att veta att vi på BUP inte tar blodprov eller andra prov där du blir stucken med nål.

Akutbesök

Som vårdnadshavare kan det vara svårt att avgöra när läget är akut, därför vill vi att ni ringer till oss och rådgör innan ni åker till mottagningen. Tillstånd som kan föranleda akutbesök är suicidalitet, akut svält eller psykotiska symptom. Akutansvariga bedömer hur vi hjälper er på bästa sätt i den akuta situationen. Ring till mottagningens telefonväxel 0303-24 10 32 och tryck knappval Akut.

Under akutbesök träffar ni akutansvarig personal (psykolog/kurator/läkare) som bedömer om barnet/ungdomen tillfälligt behöver bli inlagd inom heldygnsvården för att få akut stöd och hjälp med måendet.

Akutverksamheten på BUP är tillgänglig kl. 8.00-16.30 på vardagar. Övrig tid, kvällar och helger, hänvisas ni att höra av er till BUP Akuten vid Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus, Östra Sjukhuset i Göteborg. Telefon 031-343 55 44.

Gruppbehandling

Vi erbjuder flera olika typer av behandling i grupp, både för vårdnadshavare och för barn och ungdomar. Samtliga yrkeskategorier som arbetar på BUP kan leda grupperna. Vissa gruppbehandlingar sker digitalt och andra på plats på BUP-mottagningen eller annan konferenslokal i regionen.

Yrkeskategorier

Yrkeskategorier

Arbetsterapeut

Arbetsterapeutens huvudsakliga arbetsområde är att få vardagen att fungera så bra som möjligt för barnen/ungdomarna då många är i stort behov av påminnelser och stöd från sin omgivning. Arbetsterapeuten arbetar för att öka individens självständighet. Rutiner kring sömn, mat, hygien och tidsuppfattning är vanliga områden som arbetsterapeuten arbetar med. Arbetsterapeuten kan också förskriva/anpassa hjälpmedel för att stötta barnet/ungdomen i att få en fungerande vardag.

Logoped

Logopeden utreder, diagnostiserar och behandlar tal-, språk- och kommunikationssvårigheter. Logopeden utreder även behov av, anpassar och förskriver kommunikationshjälpmedel samt handleder närstående kring tal-, språk- och kommunikationsutveckling.

Logopeden kan också vara delaktig i en neuropsykiatrisk utredning.

Psykolog

Psykologer på BUP träffar barn/ungdomar och vårdnadshavare för samtalsbehandling vid alla typer av barnpsykiatriska diagnoser och symtom. Behandlingen är ofta någon form av kognitiv beteendeterapi men även andra metoder används och anpassas efter barnets symtom, ålder och funktionsnivå.

Psykologer utför också neuropsykiatriska utredningar genom testning och intervju med barnet/ungdomen och vårdnadshavare.

Kurator

Kuratorn träffar oftast vårdnadshavare för samtalsbehandling kring hur de kan stötta sitt barn som har kontakt med BUP. Behandlingen sker ofta parallellt med att barnet/ungdomen går i annan behandling hos till exempel psykolog. Men även barn/ungdomar kan gå enskilt till kurator för samtalsbehandling.

Kuratorn kan också vara delaktig i en neuropsykiatrisk utredning.

Psykoterapeut

Psykoterapeutens uppgift är att undersöka psykiska problem, kartlägga hinder och bidra till att hitta lösningar. Psykoterapeuter hjälper patienter att förstå sig på sina tillstånd och känslor, för att vidare kunna hantera det dagliga livet och må bättre psykiskt. Det har med känslor, tankar och beteenden att göra. Exempelvis kan det handla om att bryta ett negativt mönster och hitta nya verktyg och sätt att hantera problem bättre.

Läkare

En läkare på BUP träffar barnet/ungdomen för bedömning inför insättning av medicin för olika barnpsykiatriska symtom och diagnoser. Barnet/ungdomen kommer sedan att träffa både läkare och sjuksköterska regelbundet för uppföljning av insatt medicinering.

Som del i en neuropsykiatrisk utredning träffar läkaren både barnet/ungdomen och vårdnadshavare för att ta reda på hur situationen är nu och hur det sett ut under uppväxten.

Sjuksköterska

De flesta sjuksköterskor som jobbar på BUP är specialistsjuksköterskor inom psykiatri. Sjuksköterskan träffar barn/ungdomar för att följa upp medicinering, men även barn/ungdomar som inte äter medicin kan ha kontakt med sjuksköterska för exempelvis rutiner kring mat, motion och sömn. Sjuksköterska kan även ha stödjande samtal med barnet/ungdomen som en behandlingsinsats.

Sjuksköterskan på BUP tar inga blodprover eller annan provtagning med nålar. De kontroller som förekommer är mätning av vikt, längd, blodtryck och puls.

Mobila teamet

Mobila teamet erbjuder insatser i hemmet efter teambeslut. Insatserna kan exempelvis bestå av ångestskola i hemmet, kartläggning kring hur vardagen ser ut och medicinuppföljning. Mobila teamet består av en sjuksköterska och en kurator. Mobila teamet har nära samarbete med övriga behandlare på mottagningen.

Medicinsk sekreterare

Medicinska sekreterare tar hand om administrationen på mottagningen. Arbetsuppgifterna består bland annat av bemanning av receptionen, hantering av inkommande telefonsamtal och meddelanden via 1177.

Bildstöd (pdf)

Hur går ett första besök på BUP till? I bildstödet får du en vägledning.

  • Exteriör på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Kungälv
    1 av 9

    Byggnaden där barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Kungälv finns.

  • En öppen dörr. Ovanför hänger en skylt där det står "Barn- och ungdomspsykiatri"
    2 av 9

    Entrén in till barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen.

  • Vöntrum med träfärgat golv, röda och grå sittgrupper.
    3 av 9

    Väntrummet.

  • Del av väntrummet och receptionen sedd från sidan.
    4 av 9

    Receptionen ligger i anslutning till väntrummet.

  • Receptionen
    5 av 9

    Receptionen

  • Mottagningsrum med fåtöljer samt skrivbord med dator och kontorsmaterial.
    6 av 9

    Mottagningsrum

  • Mottagningsrum med två fåtöljer, skrivbord och en tavla på väggen.
    7 av 9

    Mottagningsrum

  • Behandlingsrum där man ser en våg och ett par stolar.
    8 av 9

    Mottagningsrum med våg.

  • Rum med låga bord och hyllor, leksaksspis och leksaker i backar.
    9 av 9

    Barnterapi

  • Exteriör på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Kungälv
  • En öppen dörr. Ovanför hänger en skylt där det står "Barn- och ungdomspsykiatri"
  • Vöntrum med träfärgat golv, röda och grå sittgrupper.
  • Del av väntrummet och receptionen sedd från sidan.
  • Receptionen
  • Mottagningsrum med fåtöljer samt skrivbord med dator och kontorsmaterial.
  • Mottagningsrum med två fåtöljer, skrivbord och en tavla på väggen.
  • Behandlingsrum där man ser en våg och ett par stolar.
  • Rum med låga bord och hyllor, leksaksspis och leksaker i backar.

Ansvarig för mottagningen

Johanna Forsell Ray, enhetschef
Tfn 0303-24 10 32
E-post: johanna.forsell.ray@vgregion.se

Observera att vi via e-post inte kan ta emot eller svara på frågor som rör personliga uppgifter, såsom ditt eller din anhörigas hälso- eller sjukvårdstillstånd. För sådana ärenden ber vi dig att i stället ringa till mottagningen eller använda 1177:s e-tjänster.

Vad kan jag göra själv?

Den som mår dåligt kan många gånger själv påverka sitt mående och sin hälsa. Här har vi samlat några erkända BUP-verksamheter som – utöver 1177.se – sedan länge jobbat mycket med tips på egenvård via internet, vare sig du är ung patient eller förälder.

  • BUP Skåne online Råd till dig som är ung. Rikligt material med bland annat bilder och filmer.
  • Självhjälp på vägen Om ADHD, autism, Aspergers syndrom, OCD, Tourettes syndrom och bipolär sjukdom. Webbplatsen har tagits fram av Attention i Uppsala och barn- och ungdomspsykiatrin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Även på arabiska.
  • Snorkel.se Riktar sig direkt till barn/unga och föräldrar, även professionella. Framtagen i samverkan mellan kommun/region Uppsala.
  • Diagnoser, tillstånd och svårigheter Information om psykisk ohälsa och egenvård, från BUP Region Stockholm.