Studie testar VR-glasögons effekt vid operation

Kan VR-glasögon under operation minska patientens behov av lugnande och smärtstillande mediciner?
Det undersöks nu i en studie som genomförs på Alingsås lasarett. Bakom doktorandprojektet står Kristian Hermander, anestesisjuksköterska på Sahlgrenska, med överläkare Joakim Strömberg på Alingsås lasarett som delforskare och den lokala kontakten på sjukhuset, medan Pether Jildenstål, docent vid Kunds universitet, är handledare.
– Hypotesen är att om man tittar på något i VR så minskar behovet av lugnande och smärtstillande mediciner. Förutom att man minskar behovet av mediciner kan det även resultera i en bättre upplevelse av operationen och att man kan gå hem snabbare efter operationen, säger Joakim Strömberg.
Nyligen inkluderades den första pilotpatienten på Alingsås lasarett i studien. VR-glasögon användes vid operation för handledsbrott och patienten var väldigt nöjd efteråt. Under året kommer studien fortsätta med fler pilotpatienter, samt att det förbereds en kvalitativ studie om narkospersonals attityd till VR-teknik.
– Här gör vi något nytt och det ska bli spännande att följa hur VR kan användas i den här kontexten, säger Joakim, och berättar att motiven patienten kan se i sina VR-glasögon kan vara allt från naturupplevelser till olika filmer om mindfulness, eller en film från ett danskt bageri.
VR står för Virtual Reality (virtuell verklighet). Det är en teknik som skapar en simulerad miljö som användare kan interagera med på ett sätt som känns verkligt.