Förändrat arbetssätt minskade koldioxidutsläppen med 69 procent

Per Werner Möller står framför en glasdörr som leder in till operationsavdelningen.
Per Werner Möller, anestesiolog och enhetschef vid anestesi, operation och intensivvård, Alingsås lasarett.

En pandemi med materialbrist, norsk inspiration och ett gott samarbete ledde till att man vid operationsavdelningarna vid Alingsås lasarett och Angereds närsjukhus förändrade arbetssättet och användningen av engångsmaterial vid anestesi. Detta minskade koldioxidutsläppen med 69 procent.

I samband med pandemin, då det periodvis blev ont om både förbrukningsmaterial och vissa läkemedel, började man på operationsavdelningarna vid Alingsås lasarett och Angereds närsjukhus testa ett nytt arbetssätt vid total-intravenös anestesi (TIVA). Arbetssättet hade de avdelningsansvariga läkarna Magni Gudmundsson och Snorri Laxdal Karlsson tidigare stött på i Norge.

I korta drag innebar förändringen att man möjliggjorde flergångsanvändning av patientens TIVA-set – det vill säga den uppsättning slangar och sprutor som kopplas till patienten och från vilka anestesiläkemedlen tillförs under operationen – genom att tillfoga en slangdel med dubbla backventiler närmast patienten. Detta förhindrar kontakt mellan patientens blod och TIVA-set:et. Under förutsättning att slangdelen med backventiler behandlas som engångsmaterial kan övriga delar av TIVA-set:et användas även vid nästkommande operationer. Sprutorna med läkemedel byts först när en spruta är helt tom, vilket innebär att förbrukningen av både material och läkemedel minskar.

– Arbetssättet är egentligen inte nytt, men vad som hittills varit okänt är om flergångsanvändning medför en ökad risk för att utrustningen kontamineras. Det finns alltid en risk för kontamination när vi vidrör och hanterar utrustning, och här kan man tänka sig att om utrustningen kontamineras vid ett tillfälle så utgör den en risk för flera patienter eftersom den inte byts ut. Anestesipersonalen kommer också i kontakt med setet fler gånger ju längre det används, då vi till exempel behöver ersätta tomma sprutor. Då uppstår potentiella tillfällen för kontamination. Därför bestämde vi oss för att göra en studie och ta reda på om kontaminationen ökar vid flergångsanvändning, säger Per Werner Möller, anestesiolog och enhetschef på Alingsås lasarett, och en av dem som varit drivande i arbetet.

I och med att arbetssättet även reducerar avfallsmängden beslutade man sig för att i studien också beräkna hur mycket flergångsanvändning skulle kunna minska koldioxidutsläppen.

Ingen skillnad gällande bakteriell kontamination

Studien utfördes i oktober–november i fjol på Alingsås lasarett och Angereds närsjukhus. Man valde ut operationssalar där det nästkommande dag var planerat för minst två operationer med totalintravenös anestesi, och lät slumpen avgöra vid vilka salar TIVA-set:et skulle användas som engångsmaterial respektive flergångsmaterial. Totalt inkluderades 348 operationer i undersökningen. Efter varje operation togs ett prov av läkemedelsvätska från TIVA-set:et för odling och analys på mikrobiologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Resultatet visade att det inte fanns någon skillnad gällande bakteriell kontamination. Två prover från operationer med engångsanvändning var förorenade, och lika många från operationerna med flergångsanvändning. Det är drygt en procents kontamination, vilket är väldigt lågt. En annan slutsats vi kan dra är att i de fall utrustningen har blivit kontaminerad, är det ingenting som stannar kvar i TIVA-set:et och anrikas över tid, säger Per Werner Möller.

Kraftig minskning av koldioxidutsläpp

Beräkningen av koldioxidutsläpp gjordes i samarbete med ett externt företag. För varje förbrukningsartikel samt läkemedlen räknades det totala koldioxidutsläppet ut, där såväl råvaror, produktion, transporter och avfallshantering inkluderades. Det visade sig att flergångsanvändning av TIVA-set:et medförde i snitt 0,43 kg koldioxidutsläpp per operation, att jämföra med 1,39 kg per operation vid traditionell engångsanvändning.

– Inom ramen för studien minskade vi utsläppen med 69 procent när vi använde flergångsmaterial i stället för engångsmaterial, och miljövinsten ökar med antalet ingrepp som genomförs per operationssal. Det som förvånade oss var att utsläppen kopplade till läkemedel utgjorde en förhållandevis liten andel. Den stora vinsten ligger i att vi förbrukar färre plastslangar och sprutor, säger Per.

Ytterligare en vinst som det förändrade arbetssättet förde med sig hade bäring på arbetsmiljön. Att bygga ihop ett TIVA-set är en omständlig procedur med många moment som kräver aseptisk hantering – allt som allt tar den nästan sju minuter. Att bara byta och koppla på backventilsslangen går på under minuten.

– Man sparar drygt sex minuter per ingrepp. Det kanske inte låter som jättemycket tid, men det är tid som man kan använda till någonting bättre. Att ta hand om patienten, till exempel, säger Per.

Arbetar nu alltid med flergångsmaterial

Sedan projektet avslutades arbetar man numera alltid med flergångsmaterial vid totalintravenös anestesi på Alingsås lasarett och Angereds närsjukhus. Med tanke på att det rör sig om en stor mängd operationer kan man utgå ifrån att den minskade materialförbrukningen också leder till en ekonomisk besparing.

– Det gör det, men det har inte varit vårt fokus. Vi gör det här för att det är effektivt och vettigt ur ett miljöperspektiv.

Resultaten från studien är nu publicerade i European Journal of Anaesthesiology. I dag presenterar Snorri Laxdal Karlsson resultaten vid kongressen ”SFAI & AnIVA-veckan”, som i år hålls i Helsingborg.

Total-intravenös anestesi

Total-intravenös anestesi innebär att sövning sker med hjälp av intravenösa läkemedel och helt utan inhalationspreparat (anestesigaser).

På operationsenheterna inom Sjukhusen i väster (Alingsås lasarett, Angereds närsjukhus, Högsbo närsjukhus och Kungälvs sjukhus) gjordes 22 300 ingrepp under 2023. Vid drygt 10 000 av dessa (46 procent) användes intravenös anestesi. Flergångsanvändning av TIVA-set för samtliga dessa ingrepp skulle – jämfört med engångsanvändning – minska koldioxidutsläppen med hela 9,6 ton.

Läs mer

Hela artikeln finns att läsa i European Journal of Anaesthesiology:
Bacterial contamination and greenhouse gas emissions; A randomised study of reuse versus single-use of infusion-set components for intravenous anaesthesia (European Journal of Anaesthesiology)

Bakom studien, som finansierades av regionstyrelsens hållbarhetsutskott, står: Snorri Laxdal Karlsson, Jon Edman-Wallér, Magni Vidar Gudmundsson, Peter Bentzer och Per Werner Möller