Ansök i VGR:s e-tjänst
Till VGR:s e-tjänst för projektstöd inom regional utveckling
Här finns information om hur ansökan går till, och vad du behöver tänka på när du planerar inför att ansöka om projektstöd inom regional utveckling.
Vi tar som regel emot ansökningar om projektstöd löpande, men utlysningar kan förekomma. Stöd till utvecklingsprojekt kan sökas från någon av de två nämnderna för regional utveckling; miljö- och regionutvecklingsnämnden (MRU) och infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden (IKN).
Vi ber dig ta kontakt med en handläggare inom aktuellt område, innan ansökan skickas in.
Här hittar du information om:
De projekt VGR beviljar stöd till måste tydligt vara nytänkande och främja en hållbar utveckling av Västra Götaland i enlighet med den regionala utvecklingsstrategin, och ska uppfylla ett antal bedömningskriterier.
Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030
Bedömningskriterierna kan hjälpa dig att skriva en bra ansökan.
Vägledningen för projektekonomi kan hjälpa dig planera projektets budget och beskriver vilka kostnader ni kan beviljas stöd för.
Det är bra om du tar del av de Allmänna villkor som gäller för projektstöd, innan du börjar med ansökan:
Allmänna villkor för beslut om projektstöd från och med maj 2024
Allmänna villkor för beslut om projektstöd som fattades mellan januari 2023 och april 2024
Allmänna villkor för beslut om projektstöd som fattades innan 31 dec 2022
Kommuner, högskolor, institut, föreningar, branschorganisationer i näringslivet eller andra organisationer kan söka eller vara medsökande för utvecklingsprojekt som VGR medfinansierar. VGR prioriterar projekt som bygger på breda och gränsöverskridande samarbeten och som tillför värde i hela Västra Götaland.
Medfinansiering krävs alltid från fler än Västra Götalandsregionen. VGR:s huvudinriktning är att medfinansiera projekt med högst 50 procent av totala projektkostnaden. VGR prioriterar projekt med flera finansiärer och där VGR:s medfinansieringsgrad eller andel av den totala finansieringen är låg.
Det är våra folkvalda regionpolitiker som fattar beslut på sina nämndmöten om vilka projekt som beviljas projektstöd. Nämnderna prioriterar insatser med utgångspunkt i respektive nämnds grunduppdrag.
Handläggarnas roll är att ha dialog med sökande om projektförslag och att bedöma inkomna ansökningar utifrån fastställda kriterier och riktlinjer. Handläggaren skriver fram ett förslag på beslut till nämnden. Från att en komplett ansökan skickats in är handläggningstiden minst 2 månader innan nämnden kan fatta beslut.
Chefer kan med stöd av delegering besluta om ansökningar om mindre belopp.
Du ansöker i VGR:s e-tjänst för projektstöd oavsett om du söker projektstöd hos miljö- och regionutvecklingsnämnden eller infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden.
Det finns olika formulär för ansökan, beroende på vilken nämnd du ansöker hos och vilken typ av projekt det handlar om. Det finns exempelvis ett särskilt formulär för mindre projekt med enklare upplägg, till exempel förstudier och andra förberedande projekt, eller för enskilda aktiviteter som till exempel konferenser.
Den som får ekonomiskt stöd (Stödmottagaren) från Västra Götalandsregionen (VGR) åtar sig att följa de allmänna villkoren. I enlighet med allmänna villkor ska ansökan skrivas under av behörig firmatecknare och ett intyg som styrker firmatecknare ska bifogas ansökan. För stödmottagare som har firmatecknare registrerad hos Bolagsverket bifogas ett aktuellt utdrag ur Bolagsverket som styrker vem som är firmatecknare, det avser framför allt aktiebolag, handelsbolag, enkla bolag, ekonomiska föreningar, kommanditbolag och ideella föreningar som utövar näringsverksamhet.
För stödmottagare som inte har firmatecknare registrerad hos Bolagsverket som kommuner, kommunalförbund, statliga myndigheter, regioner, stiftelser, idéburna organisationer och ideella föreningar som inte utövar näringsverksamhet, bifogas ett giltigt formellt beslut som styrker vem som är behörig firmatecknare vid ansökningstillfället. Det kan vara en delegationsordning, attestförordning, stadgar, protokoll eller liknande underlag.
I de fall det finns flera behöriga firmatecknare godkänner en av firmatecknarna den digitala ansökan. Övriga firmatecknare ger sitt godkännande via intyg enligt befintlig mall.
Riktade stöd kan ha särskilda blanketter för både ansökan, rapportering och rekvisition av medel. Kontakta därför en handläggare innan du fyller i och skickar in en ansökan.
Du hittar ansvarig handläggare under varje program/område
Intyg vid flera firmatecknare (pdf)
Vägledning projektekonomi (pdf)
Frågor och svar om ansökningar i e-tjänsten
Till VGR:s e-tjänst för projektstöd inom regional utveckling
När ni planerar ert projekt och skriver ansökan till VGR, behöver ni ta reda på om projektets upplägg innebär att det finns medsökande organisation/er. I så fall ska uppgifter om de medsökande organisationerna anges i ansökan. Anledningen är att medsökande organisationer annars inte kan ta del av VGR:s stöd för att täcka kostnader som de bokför på projektet. Detta projektupplägg kräver att ett samverkansavtal tecknas mellan sökande organisation och medsökande organisation/er. Avtalet ska inkomma till och godkännas av VGR senast vid projektets start, men kan med fördel bifogas redan med ansökan.
Om kriterierna i både 1) och 2) gäller för ert projekt, ska ni ange medsökande organisationer i ansökan och teckna ett samverkansavtal:
Använd denna mall för samverkansavtal: