Utfallsbaserat arbete för en jämlik chans att klara skolan
En modell för så kallad utfallsbaserad missionsinvestering ska göra det lättare för aktörer inom civilsamhälle och näringsliv att samarbeta för att fler barn och unga ska klara skolan. Modellen ska testas och vidareutvecklas i Västra Götaland för att sedan kunna spridas vidare.
Barn och unga har ojämlika förutsättningar att klara skolan och barn och unga i socioekonomisk utsatt har en ökad risk att inte fullfölja sina studier. Det riskerar att förstärka den socioekonomiska utsattheten och risken för ohälsa. Det är negativt för individen och för samhällsutvecklingen.
I det här projektet vill aktörer inom civilsamhälle och näringsliv samverka med det offentliga för att tillsammans minska betydelsen av barns ojämlika förutsättningar - för att på sikt jämna ut skillnaderna. Det är ett medskapande och dynamiskt projekt kring den gemensamma samhällsutmaningen om att barn och unga ska klara skolan och känna motivation och framtidstro.
Insatser i projektet
Projektet ska testa ett arbetssätt för att göra det lättare för olika aktörer att samarbeta. Modellen är en så kallad utfallsbaserad missionsinvestering som ska kunna stödja det operativa arbetet, ge förändring på systemnivå och skapa finansiella förutsättningar för samverkan.
Under projekttiden ska lokala aktörer mobiliseras för att tillsammans med ungdomarna, föräldrarna och skolorna göra analyser vilka insatser som behövs för att fler ska klara skolan. Med behovsanalyserna som grund ska aktörerna sedan utforma insatser, identifiera utfallsmått och genomföra ett gemensamt arbete.
Lokala aktörer kommer att erbjudas utbildningar i utfallsbaserat och missionsorienterat arbetssätt. Parallellt kommer projektet att testa och vidareutveckla den del av modellen som handlar om att skapa långsiktig finansiering för hållbar samverkan.
Prototypen av modellen som ska testas i projektet har tagits fram av en sektorsöverskridande arbetsgrupp med stöd från Vinnova inom satsningen "Tillsammans mot gemensamma mål".
Målgrupp
- Lokala aktörer från civilsamhälle, näringsliv och offentlig förvaltning.
- Beslutsfattare på olika nivåer som kan skapa förutsättningar för en fortsatt sektorsövergripande samverkan.
- Barn i årskurs 7–9 med behov av insatser på de aktuella skolorna. Klasserna kommer att följas under sin högstadietid.
- Vårdnadshavare till barn i årskurs 7-9 med behov av stöd på de aktuella skolorna .
Plats
Projektet genomförs på och runtom tre skolor i Västra Götaland:
- Lövgärdesskolan i Göteborg
- Ramnerödsskolan i Uddevalla
- Särlaskolan i Borås.
Mål
- Testa och vidareutveckla modellen i Västra Götaland och sedan sprida den till andra områden.
- Barn i årskurs 7–9 med sämre förutsättningar att nå gymnasiebehörighet ska ha ökad förmåga att ta till sig undervisningen.
- Barn i årskurs 9 ska välja gymnasieskola utifrån egen önskan, inte på grund av osäkerhet att ta sig till andra delar av staden.
Samverkansparter
Rädda barnen, Stiftelsen Läxhjälpen, Youth 2030 Movement, Bergsjön 2031, Chord Management Consulting, CSR Västsverige, Göteborgs stad, Rädda Barnens lokalförening i Borås, och Volvo Cars.
Tidsperiod
2025-04-01 - 2028-03-31
Vinnovas projekt: Bred satsning för att ge alla barn en jämlik chans att klara skolan
Pressmeddelande från VGR