Har du en idé om en social investering?

alt=""

Sociala investeringar ska utveckla nya hälsofrämjande och förebyggande arbetssätt som förbättrar barn och ungas möjligheter till fullföljda studier.

Sociala investeringsmedel är en del av Kraftsamlingen för fullföljda studier som är en av fyra tvärsektoriella västsvenska kraftsamlingar i Västra Götalands regionala utvecklingsstrategi. 

Sociala investeringar är en möjlighet att testa och utveckla nya arbetssätt med barn och unga i fokus -över sektorsgränserna. VGR prioriterar projekt som bygger på breda och gränsöverskridande samarbeten och som tillför värde i hela Västra Götaland.  

Tidigare och pågående sociala investeringar upplever att arbetet är spännande, utvecklande och meningsfullt – samtidigt som det är utmanande! 

Det här behöver du veta

Om du vill starta upp en ny social investering är det viktigt att du känner till hur processen för att starta och genomföra den ser ut och vilka krav som ställs:

Processkarta sociala investeringar

Krav för sociala investeringar

Målgrupp för investeringar

Målgrupp för insatserna för sociala investeringar är barn och unga 0-15 år, med särskilt fokus på de individer som riskerar att inte fullfölja sina studier och som därmed har en ökad risk för hamna i utanförskap.

Även insatser som indirekt påverkar barn och unga räknas in om de på sikt ökar deras möjligheter att klara grundskolan. Det kan till exempel handla om insatser riktade till föräldrar. 

Områden för sociala investeringar

Prioriterade inriktningar för kraftsamling fullföljda studier och sociala investeringar är:

Psykisk hälsa

  • Utveckla samverkan mellan skola och region för en sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsa.
  • Förbättra förutsättningarna för barn/unga med misstanke om utvecklingsrelaterade funktionsavvikelser genom t.ex. tidiga insatser, särskilt stöd, sammanhållet vårdförlopp, samordning och trygghet.

Föräldrar som resurs

  • Förstärka och tillgängliggöra stöd till vårdnadshavare i hela länet, med särskilt fokus på föräldrar med migrationsbakgrund eller låg utbildningsbakgrund.

Läsning och språkutveckling

  • Utveckla samverkansformer för hälsofrämjande och förebyggande insatser för barn och unga med språkstörning.

Motivation och framtidstro

  • Utveckla och sprida metoder för barn och ungas delaktighet och inflytande. Utveckla och sprida metoder för skolanknytning, närvaro och meningsfullhet i skolan.

Samverkan 

Sociala investeringar är samverkansprojekt med en projektägare och en eller flera samverkansparter. Samverkan över sektorsgräns är ett krav. Vi ser positivt på insatser som genomförs i fler än en kommun.

Vem kan söka?

Organisationer med koppling till barn och ungas utveckling kan söka eller vara medsökande, som kommuner, högskolor, institut, föreningar, näringsliv, VGR och verksamheter med uppdrag från VGR, eller andra organisationer som bedöms vara relevanta.

Bra att tänka på!

Ansökan behöver skrivas i samverkan med aktuella aktörer. Det är ett gemensamt arbete som inte kan utföras av en person eller av en aktör. Det är viktigt att sökande har tillgång till ekonomisk kompetens gällande projektekonomi. 

Ansökningsförfarandet är en medskapande process tillsammans med processledaren för sociala investeringar. Det innebär att sökande och medsökande part stämmer av ansökan och utvecklar den tillsammans med processledaren. Av den anledningen är ansökningsprocessen är ofta lång. Syftet med en medskapande process är att skapa en ansökan som möter ställda krav för sociala investeringar och regionala utvecklingsprojekt. 

Hör av dig om du vill veta mer!

Söker du stöd?

Här hittar du information om olika former av stöd som går att söka från VGR, vad du kan söka stöd för, hur ansökan går till och vilka krav som finns på rapportering och uppföljning.

Marie Ahlberg

Regionutvecklare - sociala investeringar

Telefonnummer