Söker du stöd?
Här hittar du information om olika former av stöd som går att söka från VGR, vad du kan söka stöd för, hur ansökan går till och vilka krav som finns på rapportering och uppföljning.
Varje år avsätter miljö- och regionutvecklingsnämnden sociala investeringsmedel för att utveckla nya hälsofrämjande och förebyggande arbetssätt som förbättrar barn och ungas möjligheter till fullföljda studier.
Sociala investeringsmedel är en del av kraftsamlingen för Fullföljda studier som är en av fyra tvärsektoriella kraftsamlingar i Västra Götalands regionala utvecklingsstrategi.
Om du vill starta upp en ny social investering är det viktigt att du känner till hur processen för att starta och genomföra den ser ut samt vilka krav som ställs. Här kan du läsa om de krav som ställs för att söka sociala investeringsmedel:
Processkarta sociala investeringar
Krav för sociala investeringar
Målgrupp för sociala investeringar är barn och unga 0-15 år, med särskilt fokus på de individer som riskerar att inte fullfölja sina studier och som därmed har en ökad risk för hamna i utanförskap. Även insatser som indirekt påverkar barn och unga räknas in om de på sikt ökar deras möjligheter att klara grundskolan. Det kan till exempel handla om insatser riktade till föräldrar.
Prioriterade inriktningar för kraftsamling fullföljda studier och sociala investeringar för åren 2022-2024 är:
Sociala investeringar är samverkansprojekt med en projektägare och en eller flera samverkansparter. Samverkan är ett krav. Den behöver omfatta minst en kommunal verksamhet och en verksamhet med regionalt uppdrag. Andra viktiga samverkansparter kan vara aktörer inom civilsamhället, näringsliv och eller akademi.
Ansökan görs av projektägaren. Projektägare är antingen en kommunal verksamhet eller en verksamhet med regionalt uppdrag. Exempel på en verksamhet med regionalt uppdrag kan vara en enhet inom kulturförvaltningen eller en vårdvalsenhet inom hälso- och sjukvården.