Framtid Västra Götaland - Beredskap för en värld i förändring

Framtid Västra Götaland

Den 27 mars 2025 bjuder Västra Götalandsregionen in till en heldagskonferens kring regionala utvecklingsfrågor på temat “Beredskap för en värld i förändring”. Hur kan vi vara beredda på att möta både kända och oförutsedda utmaningar och vända dessa till möjligheter så att vi står väl rustade inför framtiden?

På Framtid Västra Götaland blir du utmanad av bland andra Ola Rosling, grundare av stiftelsen Gapminder. Han brinner för en faktabaserad världsbild och har utvecklat flera verktyg för att göra statistik mer tillgänglig för allmänheten.  

Magnus Ekengren, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan, pratar om hur vi kan bli bättre på att förutse kriser och planera för olika möjliga framtida scenarier. 

Medverkar gör även Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär som idag är fellow på Peterson Institute for International Economics och omvärldsspanare på Lindholmen Science Park.  

Under konferensen kommer vi i våra seminarier utforska hur vi kan förbereda oss för en AI-driven värld, säkerställa en resilient livsmedelsförsörjning, och planera för ett robust Västra Götaland. Vi kommer också att diskutera Europas strategiska oberoende, hur nyetableringar kan stärka beredskapen, och vikten av en inkluderande klimatomställning.  

Konferensen är kostnadsfri och kommer att livesändas. De fysiska platserna är begränsade, därför uppmanas VGR-anställda i första hand att delta digitalt. Just nu är de fysiska platserna fullbokade, men det går bra att anmäla sig till livesändningen och till vår väntelista. Följ länken nedan för att göra din anmälan.

Talare under konferensen

Ola Rosling

Grundare av stiftelsen Gapminder.

Magnus Ekengren

Professor i statsvetenskap, Försvarshögskolan.

Sten Tolgfors

Landshövding i Västra Götaland. 

Cecilia Malmström

Fellow Peterson Institute for International Economics. Omvärldsspanare på Lindholmen Science Park. Tidigare EU-kommissionär.

Madeleine Jonsson

Ordförande (MP) i Miljö- och regionutvecklingsnämnden.

Martin Olauzon

Särskild utredare SVESAM – Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling.

Helena Lundberg Nilsson

Regionutvecklingsdirektör, Västra Götalandsregionen. 

Emanuel Karlsten

Moderator. 

Seminarier

Under konferensen finns sex valbara seminarier för dig som deltar på plats. Deltar du digitalt får du se en livesändning av seminarie 1 om AI.

1. Hur förbereder vi oss för en värld som genomsyras av AI?

AI är en banbrytande teknologi som innebär en systemförändring i alla delar av samhället. AI kan effektivisera processer i offentlig sektor, främja innovation i näringslivet och utveckla lösningar på stora samhällsutmaningar som klimatförändringar och samhällsservice för en åldrande befolkning.  

AI erbjuder stora möjligheter att stärka konkurrenskraften, driva hållbar utveckling men medför samtidigt utmaningar som förstärkta existerande ojämlikheter, nya etiska dilemman och öka beroendet av sårbara datasystem. 

2. Resilienta ekosystem för framtidens livsmedelsförsörjning

Hur kan vi säkerställa en robust och resilient livsmedelsförsörjning för framtida generationer, i en tid av klimatförändringar och ökande globala utmaningar? Vad ger en ökad biologisk mångfald för nyttor för vårt odlingslandskap? Är en ökad biologisk mångfald nyckeln för system som bättre kan hantera stress och förändringar? Är det möjligt, vad krävs och hur ser vägen dit ut? 

3. Plats och rum för framtiden – hur kan vi tillsammans planera för ett robust Västra Götaland?

Samhällsutvecklingen ställer nya krav på samverkan i samhällsplaneringen, lokalt, regionalt och nationellt. Hur ser framtidens Västra Götaland ut? Är det mer av samma, det oväntade, på särskilda platser eller överallt? Vad är på agendan just nu och hur planerar vi för olika framtider? Ett seminarium med planering och framtiden i fokus. 

4. Ett strategiskt oberoende Europa - utopi eller möjlighet?

Beredskap för en värld i förändring står högt på EU-agendan och är en övergripande prioritering för den nya EU-kommissionen. Frågan berör många olika områden, från säkerhet i vårt närområde till beroendet av omvärlden, tillgången till kritiska råvaror och hållbar energiförsörjning. Vad betyder det för Sverige och invånarna i Västra Götaland? Och hur kan Västsverige bidra till en ökad beredskap i Sverige och Europa? 

5. Nyetableringar som drivkraft för stärkt beredskap i Västra Götaland

Hur kan strategiska etableringar och större investeringar bidra till samhällets beredskap och vilka utmaningar står vi inför? Kan vi på lokal, regional och nationell nivå arbeta mer proaktivt med att främja investeringar som skapar jobb, nya lösningar, och starkare lokala nätverk mellan företag och offentliga aktörer? Vi kommer också diskutera hur bättre samarbete kan bidra till en mer resilient och flexibel ekonomi, vilket är avgörande i tider av kriser.

6. Inkluderande klimatomställning – en fråga om erkännande och representation

Vilka inkluderas i klimatomställningen? Och på vilket sätt? Ett samtal på scen och i publiken om vad inkludering kan vara. Och hur vi utifrån våra olika roller kan jobba med en inkluderande omställning. Vi får exempel på hur både människor och natur kan ges erkännande och representation i klimatomställningen. 

Kontaktperson för frågor

Vid frågor om konferensen mejla till Angelica Afzelius: angelica.afzelius@vgregion.se

Om konferensen

Framtid Västra Götaland är en konferens som årligen arrangeras av Västra Götalandsregionen för att diskutera regionalt utvecklingsarbete i Västra Götaland. Syftet är att öka kunskap och få samsyn kring utmaningar och lösningar för olika regionala utvecklingsfrågor. Konferensen bygger på utvalda delar i vår gemensamma strategi för Västra Götalands utveckling, som du kan ta del av här: www.vgregion.se/vg2030

Målgrupp för konferensen

Konferensen vänder sig till dig som arbetar inom länets 49 kommuner och fyra kommunalförbund, akademi och forskningsinstitut, det civila samhället, näringslivet och dess organisationer, VGR samt länsstyrelsen och andra statliga myndigheter.