Dags att se över regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030
Nu pågår en översyn av den regionala utvecklingsstrategin. Enligt förordningen om regionalt utvecklingsarbetet (2017:583) ska strategin ses över minst en gång mellan varje val till region- och kommunfullmäktige.
I översynen ingår:
Att analysera och följa upp hur strategin fungerar.
Att hålla dialoger med olika aktörer.
Att uppdatera strategin baserat på resultaten från översynen.
Arbetet leds av miljö- och regionutvecklingsnämnden (MRU) som föreslår beslut till regionfullmäktige. Översynen beräknas vara klar i början av 2026.
Tidplan för översynen
Översynens inriktning
Strategin genomförs med stort engagemang från kommuner, företag, lärosäten, civilsamhället, länsstyrelsen och många fler aktörer. Målen och riktningen för strategin bedöms fortfarande vara relevanta. Därför har miljö- och regionutvecklingsnämnden (MRU) beslutat att fokusera översynen på att stärka genomförandet, istället för att göra en omfattande revidering som skulle kräva mycket tid och resurser. Fokus ligger på:
Strategins övergripande mål till 2030 ska ligga kvar; vi ska tillsammans göra Västra Götaland till föredöme för omställning till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle.
Urvalet av de fyra långsiktiga gemensamma prioriteringarna ska ligga kvar (Stärka innovationskraften, Bygga kompetens, Öka inkluderingen och Knyta samman Västra Götaland). Men i översynen ska vi föra dialog tillsammans om hur genomförandet går och var det behöver förstärkas.
De fyra kraftsamlingarna; Fullföljda studier, Elektrifiering, Digitalisering och Cirkulära affärsmodeller, utvärderas och ses över i dialog. Strategins kraftsamlingar beslutas för fyra år i taget.
Aktuellt
Nu är utvärderingarna av nuvarande kraftsamlingar genomförda och går att ta del av här: Uppföljning och utvärdering av den regionala utvecklingsstrategin. De utgör tillsammans med tillsammans med analyser och statistik underlag för fortsatta dialoger under höst och vinter 2024.
Ta del av Kunskapsseminariet Nuläge Västra Götaland som sändes 4 september 2024. Här presenteras fakta och analys kring utvecklingen i Västra Götaland, med fokus på hur läget förändrats i länet under åren och hur förutsättningarna ser ut framåt.
Dialoger om hur genomförandet går och kan förstärkas kommer ske i befintliga samverkansforum och nätverk.
Dialoger pågår
Dialoger pågår för fullt, främst via befintliga samverkansforum. Hittills, den 13 november, har dialoger genomförts med: Kommunalförbunden, Länsstyrelsen, nyckelaktörer inom de fyra kraftsamlingarna och VGRs förvaltningar och bolag.
Fortsatta samtal är inplanerade från november - januari 2025 med: Länsstyrelsen, Science parks, kommuncheferna i GR, Fyrbodal, Skaraborg och Sjuhärad, ReVästs advisory Board (akademin) och Infrastruktur och kollektivtrafiknämnden samt kulturnämnden, civila samhället, IUC-bolagen, etableringskontoren, de delregionala kompetensråden och andra nyckelaktörer inom kompetensförsörjningsarbetet, lärosätena, RISE, Västsvensk Samling (bl.a. Västsvenska Handelskammaren , Svenskt näringsliv, Företagarna), Skogsprogrammets aktörer, statliga myndigheter via Länsstyrelsens nätverk.
Material och kommunikationsstöd till er som är med och genomför Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030. Här hittar du även kommunikationsstöd kopplat till översynen.