Dags att se över regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030

Under 2024 ska en översyn av den regionala utvecklingsstrategin påbörjas. Enligt förordningen om regionalt utvecklingsarbetet (2017:583) ska strategin ses över minst en gång mellan varje val till region- och kommunfullmäktige.

Översynen inkluderar uppföljning, dialoger med aktörer och uppdatering i strategin utifrån vad översynen kommer fram till. Arbetet leds av miljö- och regionutvecklingsnämnden (MRU) som föreslår beslut till regionfullmäktige. Översynen beräknas vara klar hösten 2025.

Processen startade upp under sen vår. Här kan ni följa arbetet med översynen och inom kort hitta mer information om hur ni kan delta i planerade dialoger.

Översynens fokus

I maj 2024 beslutade MRU att översynen ska ha fokus på att:

  • Se över och aktualisera delar av strategin, snarare än att göra en större revidering eller ta fram en ny strategi.
  • Förstärka genomförandet samt skapa fortsatt delaktighet och engagemang i hur vi tillsammans ställer om till ett hållbart och konkurrenskraftigt Västra Götaland.
  • Höja kunskapen om värdet av det gemensamma regionala utvecklingsarbetet.


Det innebär bland annat att:

  • Strategins övergripande mål till 2030 ska ligga kvar; vi ska tillsammans göra Västra Götaland till föredöme för omställning till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle.
  • Urvalet av de fyra långsiktiga gemensamma prioriteringarna ska ligga kvar (Stärka innovationskraften, Bygga kompetens, Öka inkluderingen och Knyta samman Västra Götaland). Men i översynen ska vi föra dialog tillsammans om hur genomförandet går och var det behöver förstärkas.
  • De fyra kraftsamlingarna Fullföljda studier, Elektrifiering, Digitalisering och Cirkulära affärsmodeller, ska utvärderas och ses över i dialog. Strategins kraftsamlingar beslutas för fyra år i taget.

Avgränsningen motiveras med att genomförandet av strategin pågår med stort engagemang från kommuner, näringsliv, lärosäten, civila samhället, länsstyrelsen m.fl. Strategins mål och inriktning bedöms vara fortsatt förankrad och en större revidering skulle ta tid och resurser från genomförandet.

Det är ändå motiverat att aktualisera strategin med tanke på de senaste årens omvärldshändelser och trender som påverkar förutsättningarna för utvecklingen i Västra Götaland. Översynen ska därmed ta avstamp i kunskapsunderlag och analys inklusive lärdomar från genomförande och uppföljning.

En bred delaktighet är – precis som i framtagandet av strategin - en framgångsfaktor. Dialogerna ska i den mån det är möjligt ske i befintliga samverkansforum och nätverk.

Planerade aktiviteter i höst- exempel

  • 4 september Kunskapsseminariet Nuläge Västra Götaland (webbinarium). Välkommen att ta del av fakta och analys kring utvecklingen i Västra Götaland, med fokus på hur läget förändrats i länet under åren och hur förutsättningarna ser ut framåt.
    Läs mer om program och anmälan 
  • Dialoger om kraftsamlingarna: Våren 2024 sker en utvärderingen av kraftsamlingarna som planeras vara klar i september. Utvärderingen att vara ett underlag för fortsatta dialoger i höst dels om hur kraftsamlingarna ska vidareutvecklas, dels inför beslut om nuvarande områden fortsatt är de viktigaste att kraftsamla kring.

Hanna Jönsson

Processledare

Telefonnummer

Kontor: 010 - 441 40 32

Lisa Lundin

Delprocessledare

Telefonnummer