Om överenskommelsen
Om överenskommelsen
Överenskommelsen togs fram 2014 som en viktig drivkraft för både demokrati och välfärd. Syftet med överenskommelsen är att tillsammans identifiera behov och möjligheter för stärkt samverkan mellan det civila samhället och Västra Götalandsregionen.
Arbetet är långsiktigt och strategiskt och handlar om att förändra villkor och förutsättningar i en riktning som gynnar samverkan. Överenskommelsen hanteras av Regionstyrelsen genom Beredningen för mänskliga rättigheter. Det konkreta arbetet leds av den regionala överenskommelsegruppen – en grupp som består av fem politiker från beredningen för mänskliga rättigheter och fem representanter från det civila samhället. De fem politiska representanterna väljs inom beredningen. De fem representanterna för det civila samhället nomineras och väljs bland de underskrivande organisationerna.
Beslut
Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och det civila samhället beslutades 2014. Läs beslutsprotokoll från mötet i Regionfullmäktige från 2014-11-25
Västra Götalandsregionen (VGR) och drygt 120 organisationer samverkar enligt överenskommelsen med det civila samhället inom verksamhetsområdena regional utveckling, kultur och hälso- och sjukvård.
Överenskommelsen utgår från de sex principerna i den nationella överenskommelsen inom det sociala området som tecknades 2008 mellan regering, idéburna organisationer och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner). Dessa principer är; dialog, långsiktighet, kvalitet, öppenhet och insyn, självständighet och oberoende samt mångfald.
Principerna har sedan bearbetats genom dialogmöten, konferenser och möten för att se vad de innebär för Västra Götalandsregionen och det civila samhällets organisationer, och hur vi kan arbeta med dem i praktiken. Läs mer om våra principer nedan;
Nivåer av samverkan
På principerna följer fyra nivåer kring samverkan eller delaktighet; information – samråd – dialog - partnerskap. Nivåerna ska i överenskommelsen fungera som stöd vid val av aktiviteter och strategier för att bäst nå de gemensamt uppsatta målen.
De fyra nivåerna utgår från den Europeiska koden, riktad till beslutsfattare och den sociala ekonomin, som antogs vid Europarådets INGO konferens 2009, där syftet var att skapa ett effektivt verktyg för ökad medverkan i beslutsprocessen.
Kontakter inom Överenskommelsen
Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga representanter i den regionala överenskommelsegruppen liksom en lista över de organisationer som skrivit under överenskommelsen.