Västra Götalandsregionens verksamheter ska arbeta människorättsbaserat, eller som det ibland också kallas rättighetsbaserat. Men vad innebär det?
FN:s konventioner om mänskliga rättigheter ska omsättas till praktiskt arbete på alla nivåer i vår organisation. FN:s utvecklingsorgan har enats om vad människorättsbaserat arbetssätt innebär.
5 steg i rätt riktning – vägledningar
Utifrån erfarenheterna av människorättsbaserat arbete har vi tagit fram två vägledningar. En vägledning som framförallt riktas till dig som ska starta upp ett människorättsbaserat arbete i din verksamhet. Projektet ”Att komma till sin rätt” har tagit fram en vägledning som framförallt syftar till att ge dig som rättighetsbärare redskap för att öka din egenmakt och inflytande i ditt liv och över till exempel din egen vård.
Vägledningarna innehåller fyra principer och fem steg med inspirerande exempel från verksamheter som redan testat. Det finns inget facit och ingen enkel checklista. Arbetet måste alltid utgå från de förutsättningar som finns för er och de människor verksamheterna är till för, rättighetsbärarna. Kärnan i ett människorättsbaserat arbete är dock alltid att sätta människans värdighet och egenmakt i centrum och att utgå från principerna om jämlikhet, delaktighet, ansvar och transparens.
Målet med mötet är ett stöd för att följa principerna för människorättsbaserat arbete. Det kan användas vid arbetsplatsträffar (APT), verksamhetsmöten och projekt, och för att följa upp mål, resultat och processer.
Kortlek - Mänskliga rättigheter och människorättsbaserat arbete
Med hjälp av den här kortleken kan vi i våra verksamheter öva på mänskliga rättigheter och människorättsbaserat arbete. Nedan kan du ladda ner instruktioner för gruppövning samt kortlek för utskrift.
Beredningen för mänskliga rättigheter har fem samråd där politiker träffar företrädare för organisationer och civilsamhället. Samråden är forum där deltagarna bidrar med erfarenhet, perspektiv och kunskap utifrån sina olika roller.