Hälsoinformation och gruppstödsträffar
För att kunna söka vård är information om vården i Sverige mycket viktig för alla som är nya i vårt land. Varje individ behöver veta hur kontakt kan tas med hälso- och sjukvården och ord, begrepp och tjänster behöver förklaras. Därför har vi tagit fram ett enkelt utbildningsmaterial att använda i möten med grupper eller individer. Här finns även ett gruppstödsmaterial för att stärka den psykiska hälsan.
Detta utbildningsmaterial hittar du på denna sida:
- Grundläggande hälsoinformation
- Fördjupningar om antibiotikaanvändning, 1177 Vårdguiden via telefon eller webben, infektioner och feber hos barn, psykisk hälsa, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).
- Gruppstödsträffar om psykisk hälsa
Grundläggande hälsoinformation
Bildspelet är ett material att använda i möten med personer som behöver få information om hälso- och sjukvården i Sverige. Du kan även läsa om förberedelser att tänka på inför mötena.
Detta tas upp i bildspelet:
Grundläggande hälsoinformation (ppt)
Tystnadsplikt
Vårdpersonal har tystnadsplikt för att den som söker vård ska känna sig trygg och våga berätta om sina besvär. Det kan finnas oro för att information kan ges till familjemedlemmar eller påverka asylbeslut negativt.
Tolk
Alla har rätt rätt till tolk. För att få en tolk kan personen själv behöva fråga fråga efter en. Barn får inte användas som tolkar.
Yrkesgrupper inom vården
I många länder är det vanligt att läkaren är den första vårdkontakten men i Sverige träffar vi oftast först en sjuksköterska. Läkare på en vårdcentral är specialister på många tillstånd och vid behov remitterar de även vidare till andra specialister.
Verksamheter i hälso- och sjukvården
Om vilken vård som vi kan söka själva och var.
Egenvård och friskvård
Vi kan få råd i våden om att vissa besvär kan lösas med egenvård. Sådana ordinationer gäller även friskvård och kan upplevas som mindre viktiga än läkemedelsbehandling.
Screening
Okunskap om screening, exempelvis mammografi, kan göra att vi avbokar eller bara inte kommer till det bokade besöket eftersom det upplevs onödigt att undersökas om man inte har några besvär.
Antibiotika
Olika länder har kommit olika långt när det gäller att minska användandet av antibiotika. När vi inte får antibiotika kan vi tro att våra besvär inte tas på allvar.
Förutom områdena ovan beskrivs rätten till vård och tandvård för olika åldrar och individer, hur 1177 Vårdguiden fungerar, apotek, högkostnadsskydd med mera.
Fördjupningar
Välj vad som kan vara viktigt att prata mer om med hjälp av presentationerna nedan med anteckningar.
Presentation i ett bildspel om antibiotika
1177
Presentation i ett bildspel om 1177 Vårdguiden via telefon och webb
Infektioner och feber hos barn
Presentation i ett bildspel om infektioner och feber hos barn
Psykisk hälsa
Presentation i ett bildspel om psykisk hälsa
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Presentation i ett bildspel om SRHR
Gruppstödsträffar om psykisk hälsa och hur du kan ta hand om din hälsa
Förutom den grundläggande hälsoinformationen ovan finns manualer för gruppstödsträffar om psykisk hälsa. Syftet är att främja en god hälsa hos personer som har flytt. Manualerna beskriver varje gruppstödsträff och ger praktiska tips till gruppledaren.
För vuxna
Sveriges kommuner och regioner har tagit fram manualer för gruppstödsträffar med vuxna. Gruppstödsträffarna kallas för "hälsostöd".
Hälsostödsmaterial för dig som riktar dig till vuxna
För ungdomar
För ungdomar finns en gruppstödsträffsmanual som heter Hälsoskola användarkompendium. Tidiga insatser för ökad integration och ökad skolnärvaro, av BUP asylmottagning på Södra Älvsborgs sjukhus.
Hälsoskola användarkompendium laddas ner här
Utvärdera och utveckla ditt arbete
Ett sätt att utvärdera och kvalitetsutveckla arbetet med hälsoinformation och gruppträffar är att använda helhetsmetodiken. Det är ett verktyg för att få enkel statistik och underlag för diskussion och utveckling.
Helhetsmetodiken, Angereds närsjukhus