Färre badbyten ska spara på miljön
Idag säljer de rengöringskemikalier. I morgon vill de sälja tvättresultat. Genom att tjänstefiera sitt erbjudande vill IKPAB skapa en mer hållbar avfettning för industrin. Här berättar vd:n Charlotte Stigen Låstberg om forskningsprojektet som ska göra det möjligt.
Vissa saker ska man inte kasta ut med badvattnet. Olja, smörjmedel och metallrester till exempel. Det är något som många företag i tillverkningsindustrin måste ta hänsyn till.
– Våra kunder är bland annat mekaniska verkstäder som bearbetar metaller. Detaljerna behöver sedan tvättas i en industritvättmaskin, antingen som en del i processen eller inför utleverans. Man adderar tvättkemikalier i badet och det är dessa vi utvecklar och producerar.
Charlotte Stigen Låstberg är vd på IKPAB, Industrikemiproduktion AB, som är legotillverkare av kemiska produkter och utvecklar egna rengöringsmedel. Företaget har kontor i Askim samt en specialanpassad produktionsanläggning i Viared.
– Vi kan idag förlänga livslängden på tvättbaden genom att till exempel lyfta ur oljor och emulsioner. Det gör att baden kan återanvändas, vilket sparar på miljön och minimerar produktionsstopp, säger Charlotte.
Nya mätmetoder som avslöjar hur badet mår
På IKPAB såg de att badet byttes efter ett förbestämt underhållsschema i stället för när det är uttjänt. Och det var här de började tänka i termer av tjänstefiering: att inte sälja ett avfettningsmedel utan ett tvättresultat.
– Vissa av våra kunder har nonstop-produktion. De pratar sekunder. Att stanna tvätten, byta ut vattnet och värma det till rätt temperatur tar flera timmar. Kan vi bara få bort ett enda badbyte har vi fått en otrolig förbättring för kunden, säger Charlotte.
Hon fortsätter:
– Om vi kan hitta analysmetoder som ger oss information om hur badet mår och kemiskt förbättra badet kan vi också minimera antalet byten.
Samtidigt skulle man minska mängden avfall som skickas på destruktion, vilket rimmar väl med företagets mål: att skapa lönsamhet genom hållbarhet.
– Drömmen är att kunna säga till kunderna: ”Oroa er inte för er tvättprocess, vi säkerställer kvaliteten på resultatet och minimerar miljöbelastningen”. Men en tjänstefiering innebär samtidigt att vi tar över kundens risk och lägger den i vårt eget knä, säger Charlotte.
Fått hjälp av nischade forskare
Genom nätverket Industriell Dynamik fick Charlotte höra om FoU-kortet och att man som litet företag i Västra Götaland kunde få hjälp med forsknings- och utvecklingsprojekt. Det hela mynnade ut i ett forskningsprojekt tillsammans med RISE.
– Industriell Dynamik kom hit och lyssnade på vad vi hade för behov och utmaningar. Sedan kunde de koppla ihop mig med rätt person på RISE, som i sin tur hjälpte oss att konkretisera projektet. Det har varit en fantastisk hjälp!
Charlotte berättar att de nu samarbetar med tre forskare.
– Det är en fantastisk möjlighet att kunna addera den här kompetensen till vår verksamhet. Tack vare forskarna får vi fram faktiska data och professionella analyser som gör att vi kan skapa något riktigt unikt. Tänk att kunna prata med nischade forskare inom till exempel ytkemi, tensider och livscykelanalyser, man blir ju alldeles till sig!
I framtiden hoppas hon att IKPAB kan digitalisera avfettningsprocessen.
– Med en sensor i badet skulle man kunna säkerställa rätt koncentration och få löpande information om hur badet mår. Då kan vi förbereda ett badbyte och produktionsstopp i god tid.
FoU-kortet
FoU-kortet är ett VGR-stöd riktat till små och medelstora företag som vill samverka med kunskapsaktörer i forsknings- och utvecklingsprojekt. Projektet ska leda till ny kunskap och kompetens i utvecklandet av en produkt, tjänst eller process. Maxbeloppet är 700 000 kronor och projektets relevans bedöms av en extern grupp av granskare.