Regionalt serviceprogram för Västra Götaland 2023-2030
Om en bygd kan behålla och utveckla det lokala - både offentliga och kommersiella - serviceutbudet gynnar det oss alla. Det blir enklare att leva, företagandet och sysselsättningen får bättre förutsättningar och utvecklingen blir positiv och hållbar. Det regionala serviceprogrammet (RSP) ska bidra till livskraftiga bygder.
Det regionala serviceprogrammet för landsbygds- och skärgårdsområden gäller för 2023-2030 och pekar ut prioriteringar för kommersiell service. Det är ett verktyg för att stärka samordningen mellan nationella, regionala och lokala aktörer för en god tillgänglighet till både kommersiell och offentlig service.
Det regionala serviceprogrammet bidrar även till den regionala utvecklingsstrategin som tillsammans med respektive nämnds detaljbudget är styrande för hur regionala utvecklingsmedel fördelas.
Målgruppen för programmet är de aktörer som arbetar med landsbygdsutveckling och tillväxt i Västra Götaland, till exempel företagare, föreningar och kommuner.
Livskraftiga bygder
Om en bygd förlorar sin butik, om den sista bensinstationen försvinner eller offentlig service flyttas, då påverkar det människor och företag negativt. Försämrad service gör att utvecklingen stannar upp. Servicefrågorna är en del av den helhet som ger livskraft till våra bygder.
Målet med RSP är att skapa attraktiva livsmiljöer genom att stimulera till en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig service för medborgare och näringsliv i gleslandsbygd och skärgårdsområden.
Insatsområden
Kommersiell service – en integrerad del av samhällsutvecklingen
Mål: Att bidra till en gemensam riktning för aktörerna i regionen och en smart användning av resurser. Den långsiktiga målsättningen är att kommersiell service ska vara en central aspekt av samhällsplaneringen.
Stöd till servicegivare och utveckling av nya lösningar
Mål: Att utveckla och bevara servicefunktioner i glesbygd och landsbygd genom stöd till servicegivare och genom utveckling av lösningar för kombinerad kommersiell och offentlig service.
Nya lösningar på servicefrågan och projekt - till exempel nya lösningar för post- och paketdistribution och nya affärsmöjligheter (se Söka stöd nedan)
Fler lokala mötesplatser och ökad attraktivitet
Mål: Att bidra till fler lokala mötesplatser och tvärsektoriell samverkan mellan det civila samhället, det privata näringslivet och offentliga aktörer.
Platsutveckling är en process för att stärka den plats man bor eller verkar på. Det lyckas bäst där föreningsliv, näringsliv och kommun delar samma målbild och bidrar med sin kompetens och resurser i ett långsiktigt och organiserat samarbete.
Här hittar du olika former av stöd som går att söka från VGR, vad du kan söka stöd för, hur ansökan går till och vilka krav som finns på rapportering och uppföljning.