Uppföljning av VGR:s egna hållbarhetsmål: Så gick det 2024
Uppdaterad:
Publicerad:

Regionstyrelsens hållbarhetsutskott har tagit emot årets fördjupade uppföljning av VGR:s egna interna hållbarhetsmål. Uppföljningen visar att VGR fortsätter att ta kliv framåt i hållbarhetsarbetet, samtidigt som flera utmaningar återstår.
- Resultatet från uppföljningen av 2024 visar att det gemensamma samarbetet och engagemanget i våra förvaltningar och bolag, tillsammans med integrering av hållbarhet i styrning och ledning, har varit avgörande för utvecklingen. Nu fortsätter vi det uthålliga hållbarhetsarbetet med gemensamma insatser och samlad kapacitet i hela VGR, säger Viveca Reimers, hållbarhetschef på VGR.
Några framsteg
- Framgångsrikt energiarbete: Investeringar i energieffektivisering, energioptimering och förnybar energi har resulterat i att målet till 2025 om minskad energianvändning i VGR:s fastighetsbestånd har uppnåtts och vi är på god väg att nå målet om halvering av energianvändning till 2030.
- Elektrifierad kollektivtrafik: Fortsatt elektrifiering av kollektivtrafikens fordonspark har resulterat i en ökad andel fossilfri kollektivtrafik. Nu är 92 % av fordonsparken fossilfri.
- Suicidprevention: Merparten av VGR:s hälso- och sjukvårdsförvaltningar rapporterar att de arbetar systematiskt med att identifiera och agera vid risk för suicid.
- Våldpreventivt arbete: Ett systematiskt arbete med kompetenshöjning och att fråga om våld på rutin görs i VGR. 13 000 medarbetare har genomfört utbildning om våld i nära relation.
Uppföljning 2024 av Västra Götalandsregionens hållbarhetsmål (pdf)
Några utmaningar
- Fossilfria transporter: Det behövs en snabb övergång till eldrivna fordon, utbyggnad av laddmöjligheter samt övergång till mer fossilfria drivmedel för ambulanstransporter.
- Minskad användning av förbrukningsprodukter: Kraftfulla insatser behövs för att minska användningen av engångsprodukter och ställa om till mer resurseffektiva och giftfria produkt- och materialflöden.
- En arbetsplats fri från diskriminering: Arbetsgivarperspektivet kring diskriminering behöver stärkas för att leva upp till diskrimineringslagen.
- Jämlik verksamhet: VGR behöver säkerställa ett jämlikt bemötande oavsett ålder, kön, födelseland eller dylikt. Omotiverade skillnader i erbjudande av våra välfärdstjänster behöver identifieras och åtgärdas.
VGR:s hållbarhetsmål 2030
- Resurseffektivt och giftfritt
- Låg klimatpåverkan
- Främja biologisk mångfald
- God hälsa och välbefinnande
- Jämlikhet och lika rättigheter
- Tillit, trygghet och delaktighet