VGR:s olika stöd till företag - så fungerar de

Tre unga kvinnor står framför ett draperi

Moa Boéthius, Hanna Wessman och Signe Ahlsten är regionutvecklare på VGR:s avdelning näringsliv och innovation vars uppdrag är att medverka till att främja ett konkurrenskraftigt, innovativt och hållbart näringsliv. Här berättar de om vilka möjligheter VGR har för att stötta företag i att utvecklas på olika sätt.

Hur kan företag få finansiering för satsningar de vill göra?

Västra Götalandsregionen (VGR) erbjuder olika slag av stöd genom bidrag och lån till små- och medelstora företag med arbetsställe i Västra Götaland som står inför olika utvecklingsskeden. 

 - Våra företagsstöd är en jättebra möjlighet för företag att få medfinansiering till särskilda satsningar och vi vill att fler företag ska känna till att det finns möjlighet att ansöka om stöd, säger Hanna Wessman. 

För nystartade innovativa företag finns såddfinansiering, ett mjukt lån, som kan användas för att utveckla en produkt, tjänst eller koncept. Etablerade företag kan söka bidrag för utvecklingsinsatser inom , digitalisering, forskning, hållbarhet eller  internationalisering.  

Företag som verkar i ett så kallat nationellt stödområde som finns i Dalsland, norra Bohuslän och norra Skaraborg, kan ansöka om VGR:s investeringsstöd. 

 - Alla stödformer behöver medfinansieras med egna medel från företaget. Våra stöd ska vara marknadskompletterande och avlasta risken för företag som vill göra olika typer av satsningar och investeringar, betonar Hanna Wessman. 

Vad är vitsen med att företag kan få dessa stöd?

Syftet med VGR:s finansiering är att bidra med förutsättningar för framsynta företag att bli mer konkurrenskraftiga och därmed öka sysselsättningen och främja en långsiktigt hållbar utveckling. 

 - Vi vill att våra stöd ska möjliggöra satsningar hos företag, som på så sätt till exempel kan nå nya marknader, utveckla mer effektiva processer eller arbetssätt och skapa nya arbetstillfällen. På så sätt stärker vi både både företagen och  näringslivet i Västra Götaland, säger Signe Ahlsten. 

 - Vi gör alltid en helhetsbedömning av företaget och insatsen när vi handlägger ansökningar. De stödpengar som finns ska fördelas så att de gör nytta på bästa sätt, därför får företag bara det stöd som verkligen behövs, fortsätter Signe Ahlsten. 

Berätta om den senaste stödformen, VGR:s hållbarhetscheck!

- Hållbarhetschecken är vårt senast uppdaterade stöd och det handlar om att hjälpa små och medelstora företag med deras omställning till en mer ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar verksamhet, säger Moa Boéthius. 

Med  hållbarhetschecken som har ett maximalt belopp på 500 000 kronor, kan företag få ett rejält lyft för att anlita extern kompetens för att utveckla nya produkter, tjänster eller processer. 

Det kan handla om till exempel utveckling av mer energieffektiva lösningar, resurseffektiva produkter och cirkulära affärsmodeller, säger Moa Boéthius. 

Några citat från företag som fått stöd från VGR 

”Möjligheten att få företagsstöd har varit väldigt värdefull för oss som litet företag.”

”Företagsstödet har varit avgörande för att över huvud taget kunna genomföra projektet.”

”Tack vare FoU-kortet har vi lyft vår egen kunskap och snabbat på utvecklingsprocessen.”

Företagsfinansiering

Internationalisering _ Så hjälper vi företagen ut i världen

 

Näringsliv

Entreprenörskap​, etablering, företagsstöd, platsutveckling.

Signe Ahlsten

Regionutvecklare - företagsstöd

Telefonnummer

Moa Boéthius

Regionutvecklare - företagsstöd

Telefonnummer

Hanna Wessman

Regionutvecklare - företagsstöd

Telefonnummer