VGR stöttar Chalmers i Västsvensk satsning på batteriproduktion

År 2035 kan batterier vara den tredje största exportvaran från Sverige, men då krävs kraftfulla satsningar för att behålla utveckling och produktion inom landet. Därför är Västra Götalandsregionens beslut att stödja det Chalmersledda kompetenscentrumet MAXBATT så viktigt.
Elektrifieringen av samhället går i högt tempo, och kommer under den närmaste framtiden att leda till stora förändringar av industrilandskapet. Litiumjonbatterier (LIB) tros bli den dominerande tekniken för batterier med lång livslängd, men utveckling av nya batteritekniker med bättre prestanda till lägre kostnad pågår redan. Med utvecklingen följer behov av helt nya tillverkningssätt och produktionssystem. För att möta den stora efterfrågan måste batteritillverkare kunna göra snabba anpassningar och vara effektiva i industrialisering och uppskalning av produktionen – utan att tumma på kvalitet, klimatpåverkan eller prisnivå.
– Att bygga upp forskning, utveckling och utbildning ser vi som en av de viktigaste åtgärderna vi kan göra i nuläget, säger Hans Fogelberg, regionutvecklare inom hållbar industri på VGR.
– Vi är väldigt glada och tacksamma att VGR kompletterar med de medel som behövs för att sätta den svenska batteri-bollen i rullning och gör att vi kan accelerera de diskussioner som redan förs med många externa parter, både nationellt och internationellt, säger Björn Johansson, professor på institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers och initiativtagare till Maxbatt.
Kompetenscentrumet Maxbatt bildas av Chalmers i samarbete med Högskolan i Skövde, Högskolan Väst, ett antal stora industripartners och Västra Götalandsregionen. Den inledande fasen sträcker sig från 2025 till 2027.
Chalmers leder Västsvensk satsning på batteriproduktion i Västsverige