VGR deltar på MR-dagarna 2024
Hallå där, Emma Broberg, regionutvecklare hållbarhetsavdelningen i Västra Götalandsregionen – vad händer på MR-dagarna i år?
– Den 14-15 november är det dags för Mänskliga Rättighetsdagarna (MR-dagarna), som i år hålls i Skellefteå. MR-dagarna är Nordens största mötesplats för de som arbetar med, eller vill veta mer om, mänskliga rättigheter. Temat i år är ”Rättigheter i omställningens tid”. Det är en spännande och viktig fråga om hur mänskliga rättigheter kan vägleda oss i tider av snabb förändring, med utmaningar som klimatkris, demokratikriser och digitalisering.
Kan du berätta lite om seminariet VGR arrangerar?
– Vi arrangerar ett seminarium med titeln ”Hållbar omställning – för varje människa och för vår planet”. Det kommer att belysa hur mänskliga rättigheter kan vara vägledande i klimatomställningen och hur vi kan ställa om på ett sätt som inte lämnar någon utanför. Bland paneldeltagarna finns bland annat Anne-Marie Ekström, vice ordförande beredningen för mänskliga rättigheter, VGR, hållbarhetschef Viveca Reimers, Sverker Jagers professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och vice ordförande i forskarrådet för Västra Götalands klimatomställning samt Tilda Pontén jurist vid Amnesty International.
Hur arbetar VGR med mänskliga rättigheter?
– VGR har en tydlig målsättning att främja jämlikhet, hälsa och en hållbar miljö. Det innebär bland annat att vi arbetar för barns rätt till en trygg uppväxt, att vi gör könsuppdelade analyser för att synliggöra omotiverade skillnader, och att vi har ett nära samarbete med civilsamhället för att stärka delaktigheten hos invånarna. Mänskliga rättigheter ska genomsyra allt vi gör – från beslut till praktiskt arbete.
Hur länge har VGR arbetat med MR-frågorna i den egna organisationen?
– VGR ses som en föregångare i det här arbetet, bland annat genom att organisationen har konkretiserat och målsatt arbetet, samt genom vår unika politiska beredning för frågorna. Vi har sedan början av 2010-talet deltagit regelbundet på MR-dagarna för att lära, nätverka och dela våra erfarenheter. Att delta stärker inte bara vår egen kompetens utan ger oss också möjligheten att lyfta VGR:s arbete för en bredare publik.
VGR:s arbete med mänskliga rättigheter
Fakta om VGR och hållbarhetsmålen
Västra Götalandsregionen (VGR) arbetar inom sina hållbarhetsmål för varje människas hälsa, jämlikhet, trygghet och rätt till en hållbar miljö. Mänskliga rättigheter och jämlikhet ska genomsyra alla beslut och insatser. Exempelvis främjas barnets rätt till hälsa och utbildning enligt FN:s barnkonvention. VGR samarbetar också med civilsamhället genom samråd och unga regionutvecklare för ökad delaktighet.