Västsvensk samverkan för stärkt svensk forsknings- och innovationskraft

Två kvinnor och två män står på en scen.

Ett 90-tal västsvenska riksdagsledamöter och företagare var på plats i Stockholm 16 oktober när Västsvensk samling för tredje gången bjöd in till ett seminarium. Temat var "Vägen till framtidens vetenskap och svensk innovationskraft". VGR bjöd in tillsammans med Svenskt Näringsliv, Västsvenska Handelskammaren och Business Region Göteborg.

En offensiv forsknings- och innovationspolitik är central för att utveckla Sveriges innovationskraft. Västsverige är Sveriges nav för forskning och innovation, med 33 procent av näringslivets totala FoU-investeringar.
 
- I Västsverige har vi en stark tradition av samverkan med satsningar på utveckling och innovation som resulterat i stora genombrott inom till exempel medicin, AI, mobilitet och grön omställning. Vi är redo att ta nästa steg och som ett föredöme bidra till Sverige som konkurrenskraftig kunskapsnation, säger regionutvecklingsdirektör Helena Lundberg Nilsson.
 
Forskning och innovation är vägen för att accelerera industriomställningen och att säkra framtidens konkurrenskraft, Anna Sandström, Senior Director Science Policy and Relations på AstraZeneca, lyfter problematiken:
 
- Vi investerar mycket i forskning i Sverige och ligger i framkant. Vi saknar dock ett nationellt forskningsprogram inom avancerad life science med industrin som en viktig part. Det här behövs för patienternas skull och för att driva utvecklingen vidare inom global hälsa. 
 
Sveriges roll i den globala konkurrensen är utmanad. Henrik Runnemalm, forskningschef GKN Aerospace lyfter behoven:
 
- Vi skapar ny teknik men ingen nation kan göra det här själva, vi är beroende av industrier i andra länder för att få framgång. Vi är också beroende av att ha nationella forskningsprogram i ryggen för att attrahera kompetens och teknik och på det sättet konkurrera internationellt.

Förslag till beslutsfattare

För att fortsätta vara i framkant och bibehålla Sveriges position som en ledande kunskapsnation, presenterades under mötet sex konkreta förslag till nationella beslutsfattare:
  1. Matcha näringslivets FoU-investeringar för att konkurrera globalt.
  2. Prioritera långsiktiga satsningar på både grundforskning och tillämpad forskning med fokus på excellens och kvalitet.
  3. Förstärk forsknings- och innovationsstrukturen genom att utveckla test- och demomiljöer samt science parks.
  4. Satsa på STEM-utbildningar och fler civilingenjörsutbildningar för att möta framtidens kompetensbehov.
  5. Skapa förutsättningar för livslångt lärande och omställning av befintliga medarbetare i näringsliv och offentlig sektor.
  6. Stärk Sveriges förmåga att påverka och medverka i EU:s ramprogram för forskning och innovation.

Arrangörer av Västsvensk samling i Stockholm

Madeleine Jonsson (MP), VGR
Helena Lundberg Nilsson, VGR
Johan Trouvé, Västsvenska Handelskammaren
Rudolf Antoni, Svenskt Näringsliv i väst
Eva-Lena Albihn, Business Region Göteborg

Övriga medverkande på scenen

Anna Sandström, AstraZeneca
Eva Nordmark, LTU Business
Henrik Runnemalm, GKN Aerospace
Jenny Wanselius, Vinnova
Johan Büser, riksdagsledamot (S), Business Region Göteborg
Maria Nilsson, Utbildningsdepartementet
Maria Rosendahl, Teknikföretagen 
Marie-Louise Hänel Sandström, riksdagsledamot (M)
Mattias Jonsson, riksdagsledamot (S)
Muriel Beser Hugosson, Högskolan i Skövde 
Peter Abrahamsson, Preem

Fakta om Västsvensk samling

Västsvensk samling är ett västsvenskt samarbete med företrädare från kommun, region, näringsliv, akademi och fackliga representanter.
 
 
 

Tove Arnsvik Bjurefalk

Regionutvecklare - externa relationer

Telefonnummer