Rådet för industrins omställning startar upp arbetet för två nya år

Nyligen samlades Rådet för industrins omställning i Västra Götaland för att välkomna fyra nya medlemmar samt välja kommande års prioriteringar. Elproduktion, eleffekt, CCS (koldioxidinlagring) och kompetensförsörjning är frågor som de tolv rådsmedlemmarna valt denna gång. Ytterligare ett fokus är att bygga på berättelsen om vad omställningen innebär med mer fakta. Marie Nilsson, ordförande IF Metall är nyinvald.

Du är ny rådsmedlem, vad tar du med dig från mötet?

 – Jag bär med mig en positiv känsla av att det finns en massa aktörer som tror på och vill bidra till att Västsverige ställer om till fossilfritt. Ser fram emot det kommande arbetet! 

Hur hoppas du att rådet kan göra skillnad för industrins omställning?

 –  Jag hoppas vi gemensamt kan konkretisera och beskriva vad omställningen innebär för människor som bor i regionen. Exempelvis att X-antal TWh (terawattimmar)ny elproduktion ger Y antal arbetstillfällen som bidrar till Z antal vårdplatser. 

För många människor är det nog lite svårt att se vad industrins omställning innebär. Spelar det någon roll vad vi gör egentligen? Riskerar jag att bli av med jobbet? Vad händer i så fall? 

Vad vill du tillföra i rådets arbete?

 – Jag hoppas att kunna bidra med arbetstagarperspektivet och mina erfarenheter om industrins villkor och betydelse nationellt. Vidare hoppas jag också att få med mig goda idéer som kan spridas. Alla krafter behöver kroka arm för en förflyttning framåt, där vi kan dra nytta av olika erfarenheter för lyckas med omställningen.

 

Rådet för industrins omställning i Västra Götaland - Klimat 2030 samt mer om övriga rådsmedlemmar. Rådet är ett initiativ från VGR och Länsstyrelsen för Västra Götalands industriomställning. 

Fotograf: Anders Rudäng Länsstyrelsen Västra Götaland 

Lise Nordin

Regionutvecklare – processledare Klimat 2030, Rådet för industrins omställning i Västra Götaland

Telefonnummer