Lyckad 2023 års konferens för fullföljda studier

Scen och deltagare på fullföljda studier

Barnhjärnans utveckling, fysisk aktivitet och sociala medier var stora teman på årets konferens för fullföljda studier som samlade nära 500 deltagare. En konferens vars främsta fokus är ungas förutsättningar att fullfölja sina studier. En av de i särklass viktigaste skyddsfaktorerna mot utmaningar senare i livet. Öppnade gjorde regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

- Vi vill skapa ett gott liv för våra invånare i länets 49 kommuner, för att våra barn ska vara trygga. Att vi inte bara bryr oss våra egna barn utan också andras, "varenda tjatting" som tidigare statsminister Olof Palme en gång sa i ett tal där han poängterade att barnen är vår enda länk till framtiden.

Konferensen är en gemensam satsning mellan VGR och kommunalförbunden i Västsverige, samt en del av VGR:s kraftsamling för fullföljda studier.

- Genom kraftsamlingen vill vi ge alla barn och unga i Västra Götaland de allra bästa förutsättningarna för en bra start i livet och för god hälsa, utbildning och framtidstro. Det är ett arbete som sker på tvären där alla yrkesprofessioner och organisationer behöver samordna insatser och utvecklingsarbete, säger Maria Jakobsson VGR, som är samordnare för fullföljda studier, och fortsätter:

- Här har vi möjlighet att samla alla i ett och samma rum för kunskapspåfyllnad och erfarenhetsutbyte. Där deltar de som möter barn och unga i skolan, socialtjänsten, hälso- och sjukvården och föreningslivet tillsammans med förvaltningschefer och politiker. Det ger en stor dynamik och bidrar till många viktiga samtal och gemensamt arbete framåt

Ett handslag mellan lokal och nationell nivå

På plats fanns också skolministerns statssekreterare David Lindberg som informerade om att regeringens nya budget bland annat innehåller pengar till bemannande skolbibliotek med större bokbestånd samt till läromedel. Han och regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson enades om att nuvarande läroplan behöver ses över då många elever har svårt att uppnå målen. David Lindberg bekräftade att det nu tillsätts en utredning.

- Vi vill också ha ett handslag mellan nationell och lokal nivå - och en långsiktighet. För att kraftsamla och hålla ut måste vi hitta nya arbetssätt, att vi som jobbar med unga går utanför vår lilla ruta och gör lite till. Vi vet mycket, men vi behöver göra mer, sa Helén Eliasson.

Forskning och unga

Ett annat återkommande tema var stress och press och hur det påverkar ungas psykiska hälsa. Något de två unga kommunutvecklarna Nova Schwalbe Nilsson och Emilia Tigell från Falköping och Skövde kommun hör dagligen i sina samtal med jämnåriga. De ville samtidigt påminna om att mycket kan göras.

- Prata med oss unga, vi behöver ha utbyte och förståelse. Det saknas en aktiv dialog. Det är vi unga som vet bäst om frågor som berör oss, sa Emilia Tigell.

Medverkade gjorde också en rad forskare, bland annat Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap som talade om hjärnans utveckling och inlärning, samt Sissela Nutley, disputerad i neurovetenskap, som är inriktad på Sociala medier, datorspel och psykisk hälsa. Båda från Karolinska Institutet.

Fullföljda studier

Karin Gertzén

Processledare

Telefonnummer