Innovation och cirkulär ekonomi lyfts på EU-möte
VGR och samarbetspartners är på plats i Bryssel för att arrangera ett seminarium på temat cirkulär ekonomi och innovation i Västsverige. På seminariet lyfts frågor om design för cirkularitet samt behov av nya infrastrukturer och företagsmodeller - för en grön omställning. Medverkande är förutom VGR:s politiker och medarbetare, EU-kommissionen, Regeringskansliet, Volvo, RISE och Högskolan i Borås.
Seminariet är en del av det svenska ordförandeskapet för EU under 2023 – ett tillfälle för Västra Götaland att visa upp våra samarbetspartners som ett föredöme för hållbar omställning, innovation och kultur.
Vi passar på att ställa några frågor till Ulrika Bokeberg, moderator på seminariet och Birgitta Nilsson, båda regionutvecklare på VGR.
På bilden från vänster: William Neale EU-kommissionen, Björn Brovik Volvo Group, Madeleine Jonsson, Anna Lidström Högskolan i Borås, Ulrika Bokeberg, regionutvecklare VGREtt seminarium om cirkularitet och innovation, varför är området så hett just nu?
Inom EU:s gröna giv är cirkulär ekonomi i fokus, för att bli en föregångare i omställningen. Det här kommer beröra alla branscher som är viktiga för Västsverige, så som textil-, fordon- och kemiindustri. Som ett exempel ställde sig EU-parlamentet bakom EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier som nu kommer följas av omfattande lagförslag för branschen. En tuff men nödvändig resa för branschens framtid som textil- och modebranschen i Sverige ställer sig bakom med ambitionen att ligga i framkant, säger Birgitta Nilsson.
Varför är vi på plats Bryssel och pratar om den här frågan?
Det här är ett perfekt tillfälle att öka vår synlighet. Vi har möjlighet att förstärka bilden av Västsverige som en innovativ, kreativ och som hållbar föregångsregion i Europa. I Västra Götaland finns Sveriges textila hjärta. Idag finns professionell kompetens inom hela den cirkulära värdecykeln i vår region, vi är innovativa och har ett aktivt näringsliv. Så vi vill skapa attraktionskraft för vår region och skapa samarbete med andra föregångare inom EU, säger Birgitta Nilsson.
På bilden från vänster: Annika Molin Hellgren, Sveriges Ambassadör till Belgien och Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör, VGRUlrika du är moderator, vilka är dina förväntningar på vad seminariet ska uppnå?
Jag hoppas att seminariet kommer att bidra till att påskynda utvecklingen – vi kan inte göra detta på egen hand som region – vi behöver en utvecklad rättslig ram på EU-nivå såväl som nationellt och vi behöver ett brett samarbete mellan företag, akademi, medborgare och offentlig sektor, säger Ulrika Bokeberg.
Hur jobbar VGR med cirkulära affärsmodeller till vardags?
VGR har en kraftsamling för cirkulära affärsmodeller som är en del av den regionala utvecklingsstrategin som vi genomför tillsammans med en rad samarbetsaktörer. Här är några exempel på de projekt och arenor som vi driver och utvecklar:
- Textile Movement - I Västra Götaland har 14 aktörer inom bransch, akademi och offentlig sektor gått samman i en gemensam arena, textilemovement.com för att underlätta företagens omställning och stärka Västra Götalands textila attraktionskraft.
- Cirkulära industriprocesser för batterier: Tillsammans med AB Volvo bygger VGR genom Lindholmen Science Park upp den kompetens som krävs för att utveckla cirkulära industriprocesser. Inom elektrifierade fordon öppnar det för ett mer effektivt användande av resurser och en minimering av miljöpåverkan.
- Circular Hub – en innovationsmiljö på Science Park Borås där företag får rådgivning och möjlighet till prototyputveckling för att ställa om till cirkulär ekonomi. De har tagit emot över 250 textil- och modeföretag och nu tar vi konceptet vidare till andra branscher.
- Återbruk inom byggsektorn - I Västsverige har ett antal större återbruksprojekt inom byggsektorn genomförts med goda resultat. VGR har tillsammans med aktörer i värdekedjan till exempel formulerat gemensamma rekommendationer kring hur hinder i lagstiftning och regelverk kan undanröjas. Fokus i Västsverige är att planera och designa för cirkularitet, samt satsa på storskaliga system för uppdragering och återbruk.
Läs mer:
Ta del av programmet på seminariet: Circularity and Innovation in West Sweden - Regionkalendern (vgregion.se)
Västra Götaland är en av Europas mest innovativa regioner - Västra Götalandsregionen (vgregion.se)