Regionstyrelsen 21 januari 2025
Ärenden till regionfullmäktige
1. Upphandling av extern hyresvärd för Sahlgrenska Life hus 2-3
Sahlgrenska Life är ett projekt som utvecklar samarbetet mellan vård, akademi och näringsliv för innovation och forskning. Västra Götalandsregionen (VGR) och Göteborgs universitet (GU) leder projektet, med stöd från andra aktörer. Ursprungligen planerades för hyreslösningar, men efter att förhandlingar med Vitartes-bolaget Intea Änggården AB avslutades, beslutade regionfullmäktige 2023 att förvärva bolaget och fastigheten för byggnation av hus 2–3.
I juni 2024 slutfördes förvärvet, och VGR äger nu fastigheten och projektutvecklingsrättigheterna via Sahlgrenska Life Änggården AB. Regionstyrelsen föreslår nu att regionfullmäktige tar projektet vidare genom att upphandla en extern hyresvärd. Upphandlingen, med stöd av advokatfirman Mannheimer Swartling, ska starta senast februari 2025 och omfattar överlåtelse av bolaget och fastigheten till vinnande anbudsgivare.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:
- Regionfullmäktige beslutar att genomföra en upphandling av extern hyresvärd för Sahlgrenska life hus 2-3.
- Regionfullmäktige ger regionstyrelsen i uppdrag att genomföra upphandlingen.
- Regionfullmäktige beslutar att som följd av genomförd upphandling sälja bolagen Sahlgrenska Life Änggården AB och Sahlgrenska Life Änggården Utveckling AB.
- Uppdragen från regionfullmäktige till regionstyrelsen den 12 juni 2023, § 134, beslutspunkt 1 och 4 är fullgjorda och beslutspunkt 2 är avslutat.
Ärendet avgörs genom två voteringar.
S, V och MP reserverar sig mot beslutet.
2. Reviderar förbundsordning Kommunalförbundet Skandionkliniken
På uppdrag av kommunalförbundets Skandionkliniken direktion har samtliga förbundsmedlemmarna fått till sig ett förslag till reviderad förbundsordning för beslut i regionfullmäktige. Förbundsdirektionen är kommunalförbundets beslutande församling.
Kommunalförbundet Skandionkliniken behandlar tumörer med protonstrålning vid Skandionkliniken i Uppsala. Medlemmar i förbundet är de regioner som har universitetssjukhus: Region Skåne, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västerbotten, Region Örebro län, Region Östergötland samt Västra Götalandsregionen.
Kommunalförbundet har sett över flera av förbundets centrala styrdokument. Förslaget har tagits fram i samarbete med kommunalförbundets ledning.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner reviderad förbundsordning för Kommunalförbundet Skandionkliniken.
3. Uppföljning av styrande dokument 2024
Koncernkontoret går regelbundet igenom samtliga styrdokument som har fastställts av regionfullmäktige och regionstyrelsen och gör en sammanställning för att ge överblick av alla politiskt fastställda styrdokument. Syftet är att säkerställa dokumentens kvalitet och korrekthet och regelbundet rensa ut inaktuella styrdokument. Styrningen blir på så sätt mer överskådlig och enklare att efterleva för Västra Götalandsregionens (VGR:s) nämnder och verksamheter.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige noterar informationen.
Regionstyrelsen beslutar att ett antal styrdokument upphör att gälla samt att ett antal styrande dokument läggs till förteckningen över styrande dokument som gäller som ägardirektiv för bolagen.
4. Handlingsplan 2025-2028 för att nå Målbild Koll2035
Målbild Koll2035 syftar till att utveckla en snabb, pålitlig och kapacitetsstark kollektivtrafik i Göteborg, Mölndal och Partille för att stödja ett växande storstadsområde med 800 000 invånare och 400 000 arbetsplatser år 2035. Handlingsplanen för 2025–2028 konkretiserar prioriterade investeringar och utredningar kopplade till kollektivtrafikens utveckling, exempelvis införande av Metrobuss och spårinfrastruktur.
Planen, framtagen i samverkan mellan VGR, Västtrafik, kommunerna och Trafikverket, identifierar även behov av nya finansieringslösningar för att klara de omfattande investeringarna. Stadstrafikforum GMP godkände planen i september 2024 som en grund för fortsatt samarbete och förverkligande av Målbild Koll2035. Det etablerade samarbetet har ökat förståelsen för kollektivtrafikens utmaningar och möjligheter i regionen.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner Handlingsplan 2025–2028 för att nå Målbild Koll2035.
5. Avsiktsförklaring om fortsatt planering för spårväg i Alléstråket
Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige att godkänna en avsiktsförklaring kring en ny spårvägssträckning, Alléstråket, som ska dras mellan Hagakyrkan och Åkareplatsen i Göteborg.
Syftet är att avlasta Brunnsparken och Drottningtorget som är stora flaskhalsar i spårvägssystemet. Den nya spårvägen ska bidra till färre störningar i trafiken så att vi kan köra fler spårvagnar och skapa kortare restider genom centrum.
Alléstråket är en del av Målbild Koll2035 och pekas där ut som en viktig länk i utvecklingen av kollektivtrafiksystemet i storstadsområdet. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner avsiktsförklaringen under förutsättning att Göteborgs kommunfullmäktige fattar motsvarande beslut.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner avsiktsförklaring kring Spårväg i Alléstråket enligt bilaga, under förutsättning att Göteborgs kommunfullmäktige fattar motsvarande beslut.
Regionstyrelsen beslutar för egen del, under förutsättning av regionfullmäktiges beslut, att ge regiondirektören i uppdrag att underteckna avsiktsförklaringen.
L lämnar en protokollsanteckning.
6. Motionsbalans samt redovisning av bifallna motioner
Enligt kommunallagen ska motioner som inte är beredda inom ett år från när de anmäldes till regionfullmäktige anmälas. Sedan förra redovisningen av motionsbalansen har sex motioner lämnats in. Inga motioner har bifallits.
Totalt är 31 motioner under beredning och fyra motioner har passerat ett år. Av dessa fyra motioner återremitterades en av regionstyrelsen den 15 oktober 2024 och en återremitterades av regionfullmäktige den 3 december 2024. Övriga två ligger för beslut i regionstyrelsen.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionsbalansen läggs till handlingarna.
7. Yttrande över motion av Micaela Kronberg (M) och Annelie Hastig (M) om utökade hembesöksprogram i områden med socioekonomiska utmaningar
Micaela Kronberg (M) och Annelie Hastig (M) föreslår i en motion att regionfullmäktige beslutar att utreda och återkomma med förslag till hur ett utökat hembesöksprogram, motsvarande eller liknande den modell som i finns i Göteborgsområdet, kan implementeras för att täcka behoven av tidiga insatser i hela Västra Götalandsregionen (VGR).
Motionen beskriver vikten av att erbjuda tidiga insatser för barn för att främja en god hälsa och minska hälsoklyftorna i samhället på sikt samt att barnhälsovården bör ta ett större ansvar för tidiga hälsofrämjande insatser för barn i familjer i behov av stöd.
I VGR pågår det sedan tidigare ett arbete med utökade hembesöksprogram för barn och en regiongemensam modell har tagits fram. Koncernkontorets sammanvägda bedömning, med hänvisning till remissinstansernas yttranden samt redan pågående arbete med utökade hembesöksprogram, är att motionen föreslås vara besvarad.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad.
8. Yttrande över motion av Jonas Eriksson (SD) med flera om nollbasbudgetering
Jonas Eriksson, Mats Dovstrand, Jonas Sösaeter Johansson, Peter Arvidsson, Krista Femrell, Greger Plannthin, Pernilla Börjesson, Mats Bjelkemyr, Lena Camp, Maria Lindgren och Michael Clarke, samtliga från SD, föreslår i en motion att regionstyrelsen får i uppdrag att utreda huruvida nollbasbudgetering är ett lämpligt verktyg att använda för att få kostnadskontroll och upptäckta inbyggda felaktigheter i de budgetramar som vi i dag arbetar enligt, samt hur en nollbasbudgetering av Västra Götalandsregionens (VGR:s) verksamheter skulle kunna genomföras i praktiken. Detta för att skapa större transparens och effektivisera användningen av VGR:s resurser genom att varje utgift ska motiveras från grunden inför varje budgetår, i stället för att bygga vidare på föregående års budget.
Koncernkontorets sammanvägda bedömning är att motionen föreslås avslås. Trots att nollbasbudgetering kan ha vissa fördelar i termer av ökad kostnadskontroll och transparens, bedömer koncernkontoret att metoden inte lämpar sig i en så stor och komplex organisation som VGR. Nollbasbudgetering skapar ett administrativt merarbete som överstiger nyttan. Därmed sagt finns det fortsatt ett behov av att utveckla budgetprocessen och hantera de negativa konsekvenserna av den klassiska budgetmetodiken.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige avslår motionen.
Ärendet avgörs genom votering.
SD reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
9. Yttrande över motion av Peter Arvidsson (SD) med flera om utveckling av lojalitetsprogram i Västtrafiks biljettsystem
Peter Arvidsson (SD), Glenn Ottosson (SD) och Albin Gilbertsson (SD) föreslår i en motion att infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden och Västtrafik får i uppdrag att utreda förslag och kostnadsanalys på vidareutveckling av Västtrafiks lojalitetsprogram för resande i kollektivtrafiken. Ett lojalitetsprogram kan bidra till att den enskilde resependlaren reser på en mer frekvent basis.
Västtrafik har sedan ett antal år arbetat med att införa ett IT-verktyg som samlar information samt hanterar kundrelationer och erbjudanden till kunder, efter samtycke från kunderna. Västtrafik tog dessutom beslut innan sommaren 2024 att utreda ett eventuellt lojalitetsprogram.
Koncernkontorets sammanvägda bedömning, med hänvisning till ovanstående beskrivning och till instansernas yttranden, är att motionen föreslås vara besvarad.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad.
10. Yttrande över motion av Cecilia Andersson (C) med flera om att utveckla arbetssätt liknande "samverkande sjukvård" i fler delar av Västra Götaland
Cecilia Andersson (C) föreslår i en motion att regionfullmäktige beslutar att utveckla arbetssätt liknande ”samverkande sjukvård” i fler delar av Västra Götaland. Samverkande sjukvård är ett arbetssätt där den gemensamma samverkansmodellen har fyra uppdragsformer: 1177-uppdrag, i väntan på ambulans (IVPA) uppdrag, assistansuppdrag och direktinläggning på medicinsk äldrevårdsavdelning i stället för besök på akutmottagning (MÄVA-direkt).
Motionären föreslår att liknande arbetssätt utvecklas i fler delar av regionen – för att nyttja den kompetens som finns inom regionen och kommunal primärvård på ett bättre sätt, men främst för att trygga vården i områden där avstånd påverkar människors tillgång till vård.
Koncernkontorets sammanvägda bedömning, med hänvisning till remissinstansernas yttranden och redan pågående arbeten, är att motionen anses besvarad.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen bifalls.
11. Yttrande över motion av Pär Lundqvist (L) om pilotprojekt studenthälsa
Pär Lundqvist (L) föreslår i en motion att operativa hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att ta fram ett underlag för ett pilotprojekt om ett tilläggsuppdrag inom Vårdval vårdcentral avseende studenters hälsa. Förslaget innebär att utreda hur vårdcentraler, utvalda på ett konkurrensneutralt sätt, ska kunna ges ett tilläggsuppdrag för att i samverkan med Studenthälsan och enskilda lärosäten i Västra Götalandsregionen (VGR) arbeta inriktat mot gruppen studenter med psykisk ohälsa.
Regionfullmäktige beslutade den 9 april 2024 att återremittera ärendet till regionstyrelsen för att ge strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden tillfälle att yttra sig över förslaget.
Koncernkontorets sammanvägda bedömning, mot bakgrund av remissinstansernas yttranden samt operativa hälso- och sjukvårdsnämndens beslut inför detaljbudget 2025, är att motionen föreslås vara besvarad.
Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad.
Ärenden till regionstyrelsen
12. Revidering av riktlinje för regionstyrelsens ärendeberedning 2023-2026
Regionstyrelsen ska varje mandatperiod fastställa riktlinjer för beredning av ärenden till styrelsen, dess utskott och beredningar samt till regionfullmäktige. Syftet är att alla regionstyrelsens ärenden ska handläggas och dokumenteras enhetligt och enligt kommunallagen.
Riktlinjen vänder sig till förtroendevalda i regionstyrelsen, dess utskott och beredningar samt tjänstepersoner (inklusive politiska sekreterare) som arbetar med regionstyrelsens ärendehantering.
Revideringen innehåller utöver redaktionella förändringar bland annat ett nytt avsnitt om ärenden som väcks av ledamot i regionstyrelsen. Syftet är att få till en enhetlig och effektivare hantering av den typen av ärenden.
Beslut: Regionstyrelsen fastställer reviderad riktlinje för ärendeberedning 2023-2026.
13. Fortsatt process för förändringsarbetet inom Almikoncernen
En översyn av strukturen inom Almikoncernen pågår, där förslaget är att minska antalet regionala dotterbolag från sexton till åtta. Almis verksamhet syftar till att stärka det svenska näringslivets utveckling och främja hållbar tillväxt genom att erbjuda tjänster inom riskkapital, affärsutveckling och utlåning, främst riktade till företag med potential för lönsamhet och tillväxt. Almis insatser ska vara marknadskompletterande och rikta sig till små och medelstora företag.
Beslut: Regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att förhandla ägarstrukturen och säkerställa regionala intressen vid den pågående omstruktureringen av Almi Företagspartner Väst AB.
14. Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Insjöriket
Regionstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 19 mars 2024 att godkänna reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Insjöriket. I samband med att förslag till reviderad förbundsordning skickats ut för godkännande av medlemmarna inkom synpunkter och brev från vissa kommuner som önskade ytterligare remissrunda med hänsyn till att innehållet i flera paragrafer förändrats efter remissrundan.
Den reviderade förbundsordningen för Samordningsförbundet Insjöriket innebär uppdatering om förbundets arkivering, arkivtillsyn och arkivleverenser till ansvarande arkivmyndighet, Mölndals stad.
Beslut: Regionstyrelsen godkänner reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Insjöriket.
15. Statusrapport om Kraftsamling drönare i Västra Götalandsregionen och väg framåt
År 2020 inleddes ett projekt i Västra Götalandsregionen (VGR) om leverans av hjärtstartare med drönare vid hjärtstopp. Ett stort antal flygningar har genomförts sedan dess och hjärtstartare har applicerats och levererats i flera fall.
Resultaten visar att systemen har förmågan att vara före alla andra ankommande enheter vid tidskritiska händelser såsom hjärtstopp och trafikolyckor. I dag finns det fem drönarsystem som täcker cirka 10 procent av regionens invånare.
VGR:s olika tillämpningar av drönarteknik har gjort att regionen positionerat sig både på den nationella och internationella arenan som en ledande aktör inom området.
Hösten 2023 tog strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att fortsatt finansiera VGR:s befintliga drönarsystem till och med den 31 december 2026. Syftet är att under perioden fortsätta implementeringen av drönarteknik samt växla upp antalet tillämpningsområden i en så kallad Kraftsamling drönare.
För att skapa förutsättningar för VGR att bibehålla regionens ledande nationella position samt för att omhänderta principiella frågor är bedömningen att projektet Kraftsamling drönare bör lyftas till regionstyrelsen för att omhändertas ur ett regionövergripande perspektiv med beslutsvägar, mandat och finansiering tydliggjorda.
Beslut:
- Regionstyrelsen noterar informationen.
- Regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att ta fram förslag på Västra Götalandsregionens inriktning gällande drönare både vad gäller infrastruktur, användningsområden samt hur verksamheten bör organiseras.
16. Positionspapper för grön upphandling inom samarbetsorganisationen STRING
STRING (Southwestern Baltic Sea Transnational Area - Implementing New Geography) är en politisk medlemsorganisation för lokala och regionala myndigheter i korridoren från Oslo till Hamburg. Medlemmarna arbetar tillsammans för att främja både hållbar infrastruktur och grön tillväxt. En del i detta arbete är att använda upphandling som ett verktyg för omställning.
Under 2023 och 2024 har STRING-sekretariatet producerat ett positionspapper på området grön upphandling, kopplat till transportområdet. I det gemensamma positionspapper uttrycker STRING-medlemmarna målsättningar för att driva en ambitiös agenda för grön offentlig upphandling. Med ett gemensamt positionspapper kan STRING -nätverket kommunicera till marknadsaktörer om medlemmarnas ambitiösa hållbarhetsmål och profilera megaregionen som en naturlig plats för investeringar med bäring på grön omställning och tillväxt.
Upphandling lyfts fram som ett viktigt verktyg för omställningen. Detta illustreras av STRING-medlemmarnas gemensamma köpkraft, som uppgår till mer än 12 miljarder euro årligen för upphandlade varor och tjänster. Genom att ställa ambitiösa krav i upphandlingar kan STRING-medlemmarna skapa en efterfrågan på produktion och användning av miljövänliga lösningar.
Beslut:
- Regionstyrelsen ställer sig bakom det gemensamma positionspapper för grön upphandling som STRING Megaregion-nätverket antog den 5 november 2024.
- Regionstyrelsen ger 1:e vice ordförande i infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden, i sin roll som Västra Götalandsregionens representant i STRING Megaregion-nätverket, mandat att underteckna positionspappret.
SD reserverar sig mot beslutet till förmån för eget avslagsyrkande.
17. Västra Götalandsregionens EU-prioriteringar för hållbar mobilitet
Regionstyrelsen beslutar att ställa sig bakom ett förslag om vilka frågor VGR ska prioritera att driva inom EU kommande år.
En ny mandatperiod har nylig inletts i EU-institutionerna. Det innebär både nya politiska prioriteringar och en rad nya beslutsfattare. För att kunna vara med och påverka framtida EU-prioriteringar har Västra Götalandsregionen (VGR) tagit fram prioriteringar för EU-nivån inom området hållbar mobilitet.
Prioriteringarna lyfter fram behovet av ett fortsatt fokus på den gröna omställningen i EU, ett fortsatt fokus på gränsöverskridande förbindelser inom EU, ett ökat fokus på kollektivtrafik och ett ökat fokus på omställning och kompetens.
Syftet är att på ett tydligt sätt kunna lyfta regionens prioriteringar vid möten med beslutsfattare i Bryssel samt att fungera som stöd för politiker och tjänstepersoner vid internationella möten.
Beslut: Regionstyrelsen ställer sig bakom budskapspappret om Västra Götalandsregionens EU-prioriteringar för hållbar mobilitet.
SD lämnar en protokollsanteckning.
18. Återrapportering av Västra Götalandsregionens arbete i internationella organisationer 2024
Västra Götalandsregionen (VGR) är medlem i ett antal olika organisationer och nätverk för att driva frågor av relevans för VGR i en europeisk kontext.
VGR har under 2024 flyttat fram sina positioner i arbetet med de europeiska nätverken genom att ta flera viktiga och ledande poster. Det möjliggör för större synlighet och påverkansmöjligheter för VGR:s prioriteringar samt ligger i linje med Västra Götalandsregionens Riktlinje för medlemskap i föreningar och organisationer.
Beslut:
- Regionstyrelsen godkänner redovisningen.
- Alla kostnader inklusive medlemsavgifter samt kostnader för ledamöters deltagande ska inkluderas i återrapporteringen från och med år 2026.
SD yrkar på bifall på tilläggyrkande om att lägga till punkt 2 vilket bifalls.
19. Fullmakt att företräda Västra Götalandsregionen inför domstol och andra myndigheter 2025
Regionstyrelsen får enligt kommunallagen själv eller genom ombud föra Västra Götalandsregionens talan i alla mål och ärenden. Regionstyrelsen har därför varje år gett fullmakt till chefsjuristen och fastighetsdirektören att föra regionens talan och bevaka regionens rättigheter vid domstol och andra myndigheter. Eftersom nuvarande chefsjurist avslutar sin tjänst i regionen behöver regionstyrelsen ge fullmakt åt efterträdaren, Anders Falkeby.
Beslut:
- Regionstyrelsen ger chefsjuristen Anders Falkeby, eller den han sätter i sitt ställe, fullmakt att under 2025 vid domstolar och andra myndigheter föra Västra Götalandsregionens talan och bevaka dess rättigheter i alla mål och ärenden där detta inte på grund av lag eller regionfullmäktiges beslut ankommer på annan.
- Regionstyrelsen ger förvaltningsdirektören Ior Berglund, eller den hon sätter i sitt ställe, fullmakt att under 2025 vid kommunal byggnadsnämnd, fastighetsbildningsmyndighet, inskrivningsmyndighet, arrendenämnd samt hyresnämnd föra Västra Götalandsregionens talan och bevaka dess rättigheter.
20. Deltagande i Sveriges Kommuner och Regioners nätverk Nationella minoriteter och urfolk
SKR bjuder in förtroendevalda i kommuner och regioner till ett nytt nätverk som kommer att fokusera på arbetet för nationella minoriteter och urfolk.
Beslut: Regionstyrelsen utser Erik Mägi (MP) och Helen Andersson (M) som representanter för Västra Götalandsregionen i SKR:s nätverk Nationella minoriteter och urfolk under 2025.
21. Koncerngemensam datastruktur - information om pågående arbete
Under 2023 genomförde Västra Götalandsregionen (VGR) en extern granskning av sjukhusens ekonomi, som rekommenderade en gemensam datastruktur för ekonomi-, produktions- och HR-system. En gemensam struktur underlättar jämförelser och bidrar till effektivisering då gemensamma processer kan automatiseras.
Under 2024 har förvaltningarna arbetat med att kvalitetssäkra och harmonisera strukturerna i systemen Katalog i Väst (KiV), Heroma och Raindance. Projektgruppen har identifierat behov av ökad tydlighet och enhetliga arbetssätt inom HR och ekonomi. Ett uppdaterat styrande dokument har tagits fram för att stödja regiongemensam hantering. Det pågår planering för fortsatt arbete under 2025. I arbetet ingår etablering av en regional förvaltningsorganisation och utveckling av en modell för uppdrag och samordnad hantering av projektkostnader.
Beslut: Regionstyrelsen noterar informationen.
22. Yttrande till Justitieombudsmannen angående begäran om allmänna handlingar och serviceskyldigheten om handlingar
Justitieombudsmannen (JO) har begärt att Västra Götalandsregionen (VGR) yttrar sig över en anmälan där en journalist försökt få kontakt med tjänstepersoner angående en IT-incident och begärt ut allmänna handlingar utan att få svar. VGR svarar att hanteringen drog ut på tiden på grund av ett förbiseende i organisationen och den mänskliga faktor. VGR beklagar det inträffade.
Beslut: Regionstyrelsen avger yttrande till Justitieombudsmannen angående begäran om allmänna handlingar och serviceskyldigheten om handlingar, enligt upprättat förslag.
23. Yttrande över remiss Livsviktigt lärande - fler vägar till kunskap för att förebygga suicid (SOU 2024:66)
Västra Götalandsregionen (VGR) har fått möjlighet att yttra sig över betänkande Livsviktigt lärande - fler vägar till kunskap för att förebygga suicid (SOU 2024:66).
Västra Götalandsregionen (VGR) stödjer utredningens tre huvudförslag för att förbättra suicidprevention. Förslagen inkluderar en nationell utredningsfunktion för suicid, sekretessbrytande bestämmelser för bredare utredningar, och statlig stimulans för lokala suicidpreventiva analyser. VGR betonar behovet av god kommunikation och samverkan mellan enheter efter suicid, samt stödmaterial för systematiska analyser. Utredningen konstaterar att endast 10% av suicid utreds enligt lex Maria, och att bredare lärande behövs från fler samhällsaktörer. Förslagen innebär ökade kostnader för staten, men begränsade kostnadsökningar för kommuner och regioner. VGR välkomnar förslagen men påpekar utmaningar med lokalt utvecklingsarbete utan obligatoriska uppdrag eller lagändringar.
Beslut: Regionstyrelsen avger yttrar över remiss Livsviktigt lärande – fler vägar till kunskap för att förebygga suicid (SOU 2024:66), enligt upprättat förslag.
24. Yttrande över remiss Åtgärder för en effektiv och patientsäker anslutning till nationell läkemedelslista
Västra Götalandsregionen (VGR) har yttrat sig om en promemoria som föreslår att skyldigheten att lämna vissa uppgifter till nationell läkemedelslista (NLL) vid elektronisk förskrivning senareläggs till 1 september 2028. Förslaget gäller uppgifter om ordinationsorsak och uppföljningsdatum. Under övergångsperioden används en transformator för att möjliggöra kommunikation mellan nuvarande e-receptformat och NLL. Förslaget innebär att e-recept kan skickas via transformatorn fram till 1 september 2028 istället för 1 december 2025. Bakgrunden är en hemställan från Sveriges kommuner och regioner (SKR) som anser att tidplanen och tekniska krav är orimliga och kan påverka patientsäkerheten negativt. VGR välkomnar förslaget och lyfter behovet av en nationell strategisk styrgrupp för NLL för att undvika liknande situationer i framtiden.
Beslut: Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Åtgärder för en effektiv och patientsäker anslutning till nationell läkemedelslista, enligt upprättat förslag.
25. Yttrande över remiss Det Europeiska hälsodataområdet – sekundäranvändning och ansvarsfördelning mellan myndigheter
Västra Götalandsregionen (VGR) har yttrat sig om European Health Data Space (EHDS), en EU-förordning för utbyte av hälsodata. VGR stödjer nationell samordning men ser motsägelser i förslagen och betonar behovet av en konsekvent lösning. VGR påpekar osäkerheter kring EHDS och föreslår att Socialstyrelsen kan vara en lämplig samordnande myndighet, men att decentraliserade lösningar också bör övervägas. VGR lyfter vikten av att förstå kopplingen mellan primär- och sekundärdata och att alla sekundära ändamål för hälsodata bör beaktas. De noterar att den föreslagna säkra behandlingsmiljön kan försvåra datahantering och att tydligare kopplingar mellan etikprövningskrav och EHDS-regelverket behövs. Slutligen framhåller VGR att tillsynsuppdraget och ansvarsfördelningen mellan myndigheter måste definieras tydligare.
Beslut: Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Det Europeiska hälsodataområdet – sekundäranvändning och ansvarsfördelning mellan myndigheter, enligt upprättat förslag.
26. Översyn av regionägda skogsfastigheter
SD föreslår i ett initiativärende bland annat att regiondirektören får i uppdrag att göra en översyn av samtliga skogsfastigheter som ägs helt eller delvis av VGR.
Beslut: Regionstyrelsen beslutar att överlämna ärendet till förvaltningen för beredning.