Fortbildning genom hela yrkeslivet
Här hittar du utbildningsaktiviteter för legitimerade psykologer genom hela yrkeslivet.
Utbudskatalogen
I Utbudskatalogen kan du söka upp regionens kompetens- och utbildningsakttiviteter.
Kunskapsstöd för psykisk hälsa (KPH) har en sökfunktion för bland annat metodkurser och tema- och inspirationsdagar som de regionala processteam inom psykisk hälsa anordnar.
Utbildningsenheten för psykologer
Utbildningsenhetens specialistkurser är öppna att söka för färdiga specialister och erfarna kliniker som vill vidmakthålla och fördjupa kunskaper och färdigheter.
Seminarieserien
Seminarieserien är en del av det yrkeslivslånga lärandet där legitimerade psykologer får möjlighet att utbyta erfarenheter. Seminarierna sker en eftermiddag i månaden klockan 13.15-16.00 och är kostnadsfria.
Anmäl dig till respektive seminarium via Lärportalen: Seminarieserien (öppnas i Lärportalen)
Seminarieträffar våren 2025
4 februari - Tema: Små barn med autism i en multietnisk stadsdel – klinik och forskning
Den 4 februari välkomnar vi Petra Linnsand, leg psykolog, Med dr, Specialistcentrum Barn och Unga, Angereds Närsjukhus, Sjukhusen i Väster.
Forskning har visat att symtom på autism är möjliga att identifiera under barnets andra levnadsår och en reliabel diagnos kan ställas från 2 års ålder. Emellertid får många barn diagnosen autism betydligt senare. Forskning har vidare visat att barn till utlandsfödda föräldrar löper större risk att få en autismdiagnos. Sedan 2013 finns ett småbarnsteam i Angered, där små barn med utvecklingsneurologiska svårigheter, framför allt autism, utreds och ges insatser. Under seminariet kommer det kliniska arbetet presenteras samt den forskning som bedrivits i teamet med fokus på bl. a uppfödningssvårigheter hos små barn med autism och naturalistiska insatser för små barn med autism i samverkan mellan föräldrar, sjukvård och förskola.
Plats: Stationshuset VGR, Bergslagsgatan 2, Göteborg
Tid: 13:15-16:00
4 mars - Tema: Existentiell psykologi och samtal med äldre vuxna i primärvård
Den 4 mars välkomnar vi Isak Erling leg psykolog, doktorand och Carl Anton Waltersson leg psykolog.
De kommer att berätta om sitt pågående forskningsprojekt om Existentiell gruppbehandling för äldre vuxna med psykisk ohälsa i primärvård. Under seminariet diskuteras sätt att arbeta med existentiell psykologi som specifik metod och allmänt kliniskt förhållningssätt i psykologiskt behandlingsarbete.
Plats: Stationshuset VGR, Bergslagsgatan 2, Göteborg
Tid: 13:15-16:00
1 april - Tema: Att lyfta frågan om sexuell hälsa med hjälp av SEXIT Vuxen
Den 1 april välkomnar vi Alexis Gainza Solenzal som är specialistpsykolog, doktorand. Alexis arbetar på Sexualmedicinskt centrum (SMC) i Göteborg som är en regional expertenhet inom sexuell hälsa.
Den sexuella hälsan är en del av den allmänna hälsan och det är mycket vanligt att psykisk ohälsa också påverkar och påverkas av sexualiteten. Forskning visar att vårdpersonal är medvetna om att den sexuella hälsan är viktig men få upplever att de har rätt kompetens för att lyfta frågan i patientmöten. Alexis forskar på metoden SEXIT (SEXual health Identification Tool) Vuxen som är en metod som ska hjälpa vårdpersonal att initiera samtal om sexuell hälsa, risktagande och erfarenheter av våld. Seminariet ger en introduktion till metoden/materialet och innefattar falldiskussioner.
Plats: Stationshuset VGR, Bergslagsgatan 2, Göteborg
Tid: 13:15-16:00
6 maj - Tema: Spelberoende
Den 6 maj välkomnar vi Annika Hofstedt som är leg psykolog, doktorand och enhetschef för regionala Mottagning för spelberoende och skärmhälsa, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Både spel om pengar och datorspelande är vanliga nöjen och sysselsättningar för många i befolkningen. För en minoritet utvecklas dock spelandet till ett betydande problem, och det kan behövas hjälp för att få kontroll över spelandet igen. Samtidigt är det lätt att vi inom vården missar att fråga om den här typen av problem. Föreläsningen berör bedömning och diagnostisering av beroende av spel om pengar och datorspelsberoende, tillgängliga stödinsatser i samhället och centrala delar i rekommenderad psykologisk behandling. Målet är att du ska lära dig att skilja mellan ett oproblematiskt spelande och ett spelande som är på väg mot eller redan utvecklats till ett beroende, samt kunna ge rekommendationer om fortsatta insatser.
Plats: Stationshuset VGR, Bergslagsgatan 2, Göteborg
Tid: 13:15-16:00