Vässa dina kunskaper i förbättringsarbete – gå utbildningen Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling

Uppdaterad:
Publicerad:

Vill du få ökad kunskap om förbättringsarbete och bidra till omställningen inom hälso- och sjukvård? Nu kan du anmäla dig till utbildningen Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling.

– Jag rekommenderar starkt den här utbildningen. Det är en möjlighet att vara med och förändra och förbättra vården, säger Agnes Munkberg, verksamhetsutvecklare, Drottning Silvias barnsjukhus.

Utbildningen hålls i Västra Götalandsregionens och Chalmers regi och riktar sig till chefer, ledare och verksamhetsutvecklare inom hälso- och sjukvård. Under ett år studerar deltagarna på kvartsfart och får med sig konkreta metoder för förbättringsarbete.

Två av dem som gått utbildningen är Hans Gunnarsson, sektionschef palliativa sektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Agnes Munkberg, verksamhetsutvecklare och IVA-sjuksköterska, Drottnings Silvias barnsjukhus.

Agnes fick utbildningen rekommenderad i samband med att hon började sin tjänst som verksamhetsutvecklare.

– Jag ville satsa på en längre utbildningen och såg det här som en möjlighet att vara med och förbättra vården och utveckla förståelsen om ledningsgruppsarbete, säger Agnes.

Hans gick utbildningen bland annat för att få draghjälp inför en stor omorganisation.

– En röd tråd från början var medskapande, att utgå från vad kunden vill ha och utveckla tjänsten eller produkten efter det. Det är också stort fokus på själva processen – att hitta nya sätt, testa, mäta och utvärdera, säger Hans.

Kursdeltagarna träffades två heldagar per månad för föreläsningar och grupparbete och vid några tillfällen åkte de på internat.
– Jag var orolig att det skulle kännas ensamt, men det var väldigt starkt gemenskap från start, säger Agnes.


Agnes och Hans som gått utbildningen i kvalitetsdriven verksamhetsutveckling står tillsammans vid en laptop.
Fotograf: Camilla Lindberg, VGR Inhouse

Samarbete med Chalmers

Utbildningen är 15 högskolepoäng och en del av den hålls tillsammans med Chalmersstudenter.

– Det blev en synergieffekt när vi från vården fick inblick i den tekniska världen, samtidigt som Chalmersstudenterna var intresserade av hur det fungerar att arbeta inom vården. Det var väldigt spännande och stärkte min yrkesstolthet, säger Agnes.

Till kursen tog varje deltagare med sig ett förbättringsarbete. Agnes tittade på möjligheten att förbättra förväntad vårdtid på BIVA (barnintensivvårdsavdelningen). Hans undersökte orsaken till att patienter som vårdas i hemmet åker till akutmottagningen för vård.

 – Jag fick draghjälp från kursen, både genom att använda nya verktyg för att testa, mäta och utvärdera men också genom att tänka nytt och ta in fler kompetenser, säger Hans.

En del av vårdens omställning

Utbildning i kvalitetsdriven verksamhetsutveckling är en del i vårdens omställning för att klara framtida behov.

– För att ta hand om det stora vårdbehovet som finns behöver vi hitta nya tekniska lösningar. Våga sluta göra vissa saker och testa nya sätt. Efter utbildningen har jag en extra muskel för att kunna driva en förändring, säger Agnes.

Hans fortsätter:

– Som chef har jag väldigt stor nytta av att ha gått utbildningen. Jag har fått en större förståelse och inblick i kvalitetsdriven utveckling.

Är du intresserad av att gå utbildningen Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling? Prata med din chef innan du gör en intresseanmälan. Anmälan är öppen till den 31 mars.

Utbildningen Kvalitetsdriven verksamhetsutbildning, 15 poäng, ges av Västra Götalandsregionen, Koncernstab Hälso- och sjukvård i samarbete med CHI (Centre for Healthcare Improvement, Chalmers tekniska högskola).

Kostnaden är 28 000 kr per termin, vilket ska godkännas av din chef. Efter intresseanmälan sker en urvalsprocess.

Läs mer om utbildningen:

Utbildning i kvalitetsdriven verksamhetsutveckling

Till intresseanmälan, Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling 15 poäng.

Kontakt

Yvonne Bäfverfeldt
070-289 91 39
yvonne.bafverfeldt@vgregion.se

Ann Törnell
076-107 93 17
ann.tornell@vgregion.se