Skärminspelning
Att spela in det som händer på skärmen är ett vanligt sätt att förklara hur olika programvaror och tjänster fungerar. I en nätbaserad utbildning kan skärminspelningar vara ett bra komplement till övrigt innehåll. Ibland kan skärminspelningarna fungera som en digital lärresurs som alltid är åtkomlig för lärande och repetition när användaren vill. Om skärminspelningarna innehåller inläst ljud - tänk då på att tillgänglighetsanpassa inspelningarna så att användaren kan välja undertext.
Tips för inspelning på olika enheter
Det finns många sätt att spela in innehållet på skärmen oavsett om det är datorns eller den mobila enhetens skärm som ska användas. Antalet program ökar hela tiden och funktionaliteten blir allt enklare och bättre.
Om en dator med operativsystemet Windows 10 används heter funktionen för skärminspelning Game DVR. Ett annat bra tips är att använda PowerPoints funktion för skärminspelning, som finns från och med version 2013.
Används en dator med programvaran QuickTime Player kan den användas för att spela in skärmens innehåll. Det är ett program som finns installerat på datorn i operativsystemet iOS och där även en enkel redigering av inspelningen kan göras.
Har du en mobil enhet med operativsystemet iOS11 eller senare finns en funktion för skärminspelning som kan läggas till i Kontrollcenter. Gå till: Inställningar>Kontrollcenter och välj Anpassa reglage. Lägg till funktionen Skärminspelning. När du sedan vill göra en skärminspelning är det bara att svepa uppåt för att få fram Kontrollcenter och därefter klicka på inspelningsknappen som nu finns tillgänglig. När inspelningen stoppas lägger sig filmen som en video i Bilder och kan delas, kombineras med annat material och publiceras på det sätt man önskar. Detta fungerar både på iPhone och på iPad.
För dig som använder Västra Götalandsregionens IT-verktyg
Inom Västra Götalandsregionen finns flera olika programvaror som passar för skärminspelningar. Här presenteras ett urval.
PowerPoint
Från och med Office 2013 ingår en funktion för skärminspelning i PowerPoint. Du hittar knappen under rubriken ”Infoga”. Om du vill tala in ljud till din inspelning behövs ett headset eller en extern mikrofon. Använd alltid headset eller mikrofon som ansluts via USB. Du kan sedan spara skärminspelningen i olika format – ett bra tips är att spara den som MPEG-4 video. Då fungerar den i alla typer av enheter oavsett om det är en telefon, surfplatta eller dator.
Camtasia
Camtasia är ett mer avancerat program som kan användas till ljudinspelning och ljudredigering men även till filmredigering och skärminspelningar. Det finns också möjlighet att skapa interaktivt material i form av quiz. Innehållet kan sedan packas samman och publiceras i format som SCORM och HTML5. Då kan man få en mer interaktiv utbildning som går att använda exempelvis i Lärportalen och/eller på en hemsida.
I Lärportalen kan du hitta VGR Akademins användarstöd i Camtasia.
IT-guiden Smartass
Via IT-guiden/Smartass går det att göra skärminspelningar som passar för support och utbildning. Varje guide har en länk som du kan mejla eller publicera på en webbsida. Guiderna kan även användas som en del i en nätbaserad utbildning publicerad i Lärportalen. Det finns möjlighet att skapa en länk till en hel mapp med olika guider. Varje verksamhet ansvarar för och uppdaterar sina egna guider. Ägare för IT-guiden/Smartass är Objekt Lärande.
Stream
Stream är en del av Office 365 och kan användas för att göra kortare skärminspelningar som du sedan kan dela direkt med utvalda användare eller bädda in på annan plats.
Interna IT-guider för VGR, nås enbart av dig med tillgång till VGR-nät
IT-guider för externa system och användare
Det går att läsa mer om möjligheterna med Smartass och hur du kan producera guider på VGR:s Intranät (för dig med VGR-id).
Information om IT-guiden, nås enbart av dig med tillgång till VGR:s intranät