Ljud

Spela in ljudfiler är ett enkelt sätt för den som vill använda nätet för att kommunicera och interagera med andra. Ur ett tillgänglighets- och lärandeperspektiv kan ljudfiler fungera som ett komplement till skriven text. Även vid olika former av examination och bedömning kan ljudfiler vara ett bra alternativ.

För enkel inspelning kan en telefon användas. De flesta telefoner innehåller inbyggda funktioner för inspelning av ljud. Annars finns ett flertal appar som kan laddas ner. Om inspelning sker med hjälp av en dator bör ett headset eller extern mikrofon användas. Behöver ljudet redigeras kan det ske genom att importera ljudfilen till ett ljudredigeringsprogram på datorn. När redigeringen är klar, spara gärna ljudfilerna i formatet .mp3 om de ska göras tillgängliga separat – då fungerar de i alla datorer, webbläsare, surfplattor eller telefoner som används för att lyssna. Det finns även olika molntjänster där ljudfiler kan lagras för att sedan därifrån länkas och presenteras på olika digitala ytor.

Det fungerar också bra att importera ljudfilerna i ett presentationsprogram och sammanfoga med annat material som text, bild och film. Ytterligare ett sätt att kommunicera via ljudfiler är att skapa podcasts, så kallade poddar. Dessa kan publiceras i iTunes eller annan tjänst och på så sätt göras tillgängliga för prenumeration.

Fler tips:

  • Använd en extern mikrofon för bästa kvalitet.

  • Bra ljud är viktigare än bra bild.

  • Hitta en bra plats för inspelning – undvik eko, fläktljud, trafik med mera.

  • Använd ett headset och läs in ljud till ditt bildspel – vips har du gjort en ”film”.

  • När du kopplar in en extern mikrofon i datorn – kom ihåg att kolla att det program du väljer hämtar ljudet från rätt källa. Använd helst extern mikrofon eller headset som kopplas in via USB-ingången i datorn.

För dig som använder Västra Götalandsregionens IT-verktyg

Inom Västra Götalandsregionen finns flera olika programvaror som passar för ljudredigering. Här presenteras ett urval.

Audacity

Audacity är ett fritt ljudredigeringsprogram som får installeras på en VGR-dator. Det ger goda möjligheter att redigera och publicera ljudfiler.

Camtasia

Camtasia är ett mer avancerat program som kan användas till ljudinspelning och ljudredigering men även till filmredigering och skärminspelning. Det finns också möjlighet att skapa interaktivt material i form av quiz. Innehållet kan sedan packas samman och publiceras i format som SCORM och HTML5. Då kan man få en mer interaktiv utbildning som går att använda i lärplattform och på hemsida. Det är även möjligt att publicera i format som .mp4 för film och .mp3 för ljud om filerna ska publiceras separat.

Adobe Premiere Elements

Standardprogram för filmredigering som passar för nybörjaren. Hanterar även ljud.

Adobe Premiere Pro

Program för filmredigering på expertnivå. Programmet kräver fördjupade kunskaper för att kunna utnyttja alla funktioner som finns. Hanterar även ljud.

OneNote i kombination med Powerpoint

Öppna en anteckningsbok i OneNote och spela in ett ljudklipp via mikrofon eller headset. Det sparas automatiskt på aktuell sida i anteckningsboken i ett format som heter wmv. Högerklicka på klippet och kopiera. Öppna Powerpoint och klistra in klippet på valfri sida. Gör i ordning presentationen med det innehåll den ska ha i övrigt. Välj ”spara som” och välj filformatet ”MPEG-4 video”. Det kan ta en stund att spara men när det är klart har du ett klipp som man kan titta på oavsett om man tittar från dator, telefon eller surfplatta. Observera att Powerpoint inte är något ljudredigeringsprogram.

Powerpoint

Spela in ljud direkt i Powerpoint till dina bilder. Använd extern mikrofon eller headset. Spara sedan som ”MPEG-4 video” och du har gjort en ”film”. Det kan ta en stund att spara men när det är klart har du ett klipp som man kan titta på oavsett om man tittar från dator, telefon eller surfplatta. Observera att Powerpoint inte är något ljudredigeringsprogram.