Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Program

3-11 augusti 2024 kan du vara med på aktiviteter längs hela västkusten! OBS! Vi fyller på med aktiviteter löpande. Vandra med en guide, leta spökgarn i havet och besöka en forskningsstation är bara några exempel på allt du kan göra under Västerhavsveckan. Här hittar du allt som händer under veckan. Vi ses!

Använd sökfunktionen nedan för att hitta aktiviteter. Du kan filtrera din sökning efter kommun, kategori och datum.

Sök bland våra aktiviteter

# A B C D E F G H I J K L M N

O

P

Q

R S T U V

W

X

Y

Z

Å

Ä

Ö
#

Håll dig uppdaterad på fiskereglerna, hör vad som gäller för bojar och burar. Och varför är en bomullstråd så viktig för hummern? Vi har med broschyrer och om du är snäll kan du också få en tråd! U...

A

Sveriges artrikaste akvarium, strandaktiviteter, föreläsning och exkursioner med forskningsfartyg.

Välkomna till vår akvarellverkstad på bryggan. Vid regn eller kraftig blåst flyttar Akvarellverkstaden in i museets Öppna verkstad.

Utställning om guldgrävaren och skaparen av den unika sten- och blomsterträdgården Alaska, i Strömstads skärgård.

Fullt med aktiviteter vid Askimsbadet för hela familjen. Upptäck livet under ytan, testa livräddning, experimentera i Havsverkstan, testa sportfiske.

Kom och lyssna till Dan Calderon som berättar om återinplanteringen av atlantstör.

B

Karolina Martinson från Algblomman berättar om tång och hur du tillagar den.

Barn får upptäcka livet på grund sandbotten och genom experiment få ta reda på något de inte vet.

Gränsguiden Douglas Lipkin inträder dagen till ära sin roll som Fyrmästare Axel Haglund. På Strömstad kallbadhus kommer ni att mötas upp av Axel som har tagit sig in till fastlandet från Ursholmen.

Upptäck en av världens äldsta marina forskningsstationer på Kristineberg Center i Fiskebäckskil.

Hur kan hållbar mat odlas i havet? Kom och lär dig mer om framtidens mat från havet, gör ditt eget tångsalt och se vad som växer i kolonilotten!

Kom och upptäck nya krabbor, experimenetera i Havsverkstan och lär dig nya arter med Naturfalken.

Vandring över granithällar på Hållö.

Filmen ”BOHUSKUST - ett vresigt paradis” (1:41 tim) är en naturdokumentär som söker bohuskustens själ under fyra årstider.

Under hela veckan ställer biblioteket i Skärhamn ut böcker om havet.

C

En workshop som visar på de väsentliga frågorna om klimatförändringar.

No time to read the 2000 pages of the IPCC report? Join our climate game.

D

Klas Malmstedt från Aquatilis plockar upp marina djur. En balja med dagens fångst kommer att finnas på bryggan.

Följ med på en långsam promenad i reservatets nyaste rundtur på Tångens udde. Vi tittar på det vi går förbi och guiden svarar på de frågor ni har om vad vi ser på vägen.

Kennet Lundin från Göteborgs naturhistoriska museum och Klas Malmberg berättar om spännande mat från havet.

Följ med på en upptäcktsfärd i den ätliga strandkanten med en marinbiolog och en tångexpert! Under Västerhavsveckan bjuder vi in till en liten exkursion där vi tillsammans letar ätliga saker i vatt...

Kammarkören de tokiga trollen från Tyskland ger en konsert om havet på Skaftö Folkets hus.

Besöka toppsegelskonaren Kvartsita, isbrytaren Ale, experimentera, paddla kajak eller måla akvarell? Det är bara något av allt du kan göra när Västerhavsveckan besöker Donsö.

E

Få råd om vad du kan göra hemma eller på företaget för att spara energi och pengar och hur du kan resa hållbart både på land och till sjöss!

EllösParken deltar i Västerhavsveckan med utställningar, filmvisningar och konsert med Majornas Rote.

Få råd om vad du kan göra hemma eller på företaget för att spara energi och pengar!

Vid entré Rossö finns en utställning som berättar om Kosterhavets mångfald och om hur livet vid kusten i alla tider påverkats av närheten till havet.

F

Kolla in vid som döljer sig i djupet från forskningsfartyget Nereus.

Fiskarnas Rike är en serie berättelser om den unika skatt av vatten som vi sitter på här i Sverige. Det är berättelsen om våra forsande älvar och porlande vattendrag, om våra hundratusen sjöar och ...

Under en dag bjuds stora och små på ett härligt program med anknytning till havet. Det bjuds på marin matmarknad, musik, experiment, båtar och mycket mer.

Möt Claes Andrén som berättar om hur strandpaddan kommer till Käringön igen.

Möt forskare från Göteborgs Universitet, Chalmers och SLU Aqua när de finns ombord T/S Kvartsita.

Frihamnen receives a visit from the West Coast Week (Västerhavsveckan). Some of the activities can be done without knowing Swedish.

Den 11 augusti bjuder Västerhavsveckan på ett spännande program i Frihamnen, för både barn och vuxna.

Under Västerhavsveckan kan du ställa din fråga om havet till marinbiologerna på Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

Besök Grosshamns Fältstation där vi visar hur vi ringmärker fåglar och berättar om våra forskningsprojekt.

Träffa Stefan Oscarsson, aktiv fågelskådare sedan 35 år och med bra koll på fågellivet på Orust.

Följ med på fågelskådning i Bohusläns bästa vadarlokal under bästa flyttningstid. Vi besöker den fina vadarlokalen Brevik i Skärhamn.

Fiskebåten LL667 Asta av Smögen är över 100 år, byggd år 1916 på Ringens varv i Marstrand.

G

Vandring på Halle-Vagnaren med Västkuststiftelsen.

Sommarvandring vid Grosshamn, över ängsmarker och granithällar.

Var med på en guidad visning av Hållö fyr. Besök den anrika fyren där du från toppen kan se den fantastiska skärgårdsutsikten, det mångsidiga och spännande badparadiset med det artrika naturreserva...

Gå på guidning i Natur- och fågelmuseet på Gullholmen. Guiden Thorbjörn Hansson guidar i Natur- och fågelmuseet, som visar ett stort antal objekt varav 150 fåglar, drygt 10 däggdjur och några havso...

Kom till Rönnängs hamn och besök en riktig fiskebåt. Hur går det till när man burfiskar kräftor eller trålar efter räkor?

H

Upptäck livet i havet och dess mångfald tillsammans med pedagoger och forskare från Slottsskogen, Naturhistoriska och Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier.

Följ med på expedition med forskningsfartyget Nereus.

Ta ett dopp i Sveriges saltaste hav mitt i centrum och spana in gamla foton från Strömstads tidigare kallbadhus som låg längre in i Södra hamnen.

Kom och besök mareografen och SMHI ute på Kleven. Här får du veta mer om mätmetoder av havsvattennivån och vad mer SMHI gör för havet.

Vi vandrar i ett kulturlandskap skapat av bondens arbete och betesdjur.

I

Innovatum Science Center är platsen för dig att upptäcka, uppleva och testa nya saker! Vi har 4200 m2 fullproppade med interaktiva stationer, kreativa lekplatser och fascinerande experiment!

Gratis guidning och matworkshop med Ekocentrum och Värt.

Få kunskap om havet via QR-koder i mobilen. Fotografera kartan vid Hamnkontoret på bryggan intill Glasskiosken i Gullholmens hamn.

Ale är Sjöfartsverkets minsta isbrytare, hon är 13 meter bred och 49 meter lång. Vilket kan jämföras med Oden eller de övriga statsisbrytarna i Atle-klassen som är över 100 meter långa.

J

Janne Bark från Musselbaren i Ljungskile pratar om havets superhjälte - musslan. Du som besökare får även chans att provsmaka musslor!

K

Kapten Kryp anländer med sin amfibiecykel som tar sig fram med hjälp av ren muskelkraft över både land och hav! Det blir musik och djur- & naturkunskap förpackat i ett spännande äventyr!

Haven är livsviktiga för livet på jorden – men hur mår de egentligen? Hur påverkas människor, djur och väder av klimatförändringarna? Och vad behöver hända för att vi ska kunna se några ljuspunkter...

Dyk ned i de dolda underverken under ytan med vår föreläsning på Naturhistoriska museet om Konsten att uppskatta livet i havet, där vi utforskar de mikroskopiska hjältarna i våra hav – växtplankton...

Schillerska gymnasiet gästar Uddevalla med en fotoutställning där de tolkar Västerhavet på olika spännande sätt. Välkommen att upptäcka havet genom kameralinsen.

För 15 år sedan, den 9 september 2009 (090909) invigdes Sveriges hittills enda marina nationalpark, Kosterhavet. Kom till Södra hamnen och fira med oss där vi visar upp lite av vår verksamhet från ...

Kom ombord på ett fint gammalt traditionsfartyg och träffa besättningen. Träffa Strandstädarna och Västkuststiftelsen och häng med på deras arbete om strandstädning och plast och skräp i havet.

Hur är det att leva på en ö långt ute i kustbandet? En dokumentärfilm av Svante Lysén.

Under denna familjevandring fokuserar vi på områdets kustnära och intressanta insektsfauna! Med hjälp av fjärilshåvar hoppas vi komma i närkontakt med blåvingad gräshoppa, grå vårtbitare, blå kejsa...

L

Prova på livräddningsövningar och hjärt-lungräddning eller gå en tipspromenad om bad- och båtvett.

En guidad vandring på natursköna Härmanö.

Energi- och klimatrådgivarna vill stötta dig som cyklar och bjuder på cykelservice.

M

Nyfiken på nya produkter från havet? I år bjuder vi återigen på den marina matmarknaden i Fjällbacka.

Det lilla torget Oscarsplatsen fylls av utställare med temat marina mat- och havsprodukter.

Kom till hamnen i Mollösund och provsmaka Scanfjords musslor!

Den lokala konstnären Susanne Langré ställer ut sin konst i hamnområdet.

Unik chans att få besöka Måseskär med fyrguidning varje dag. Olika naturguider under veckan.

N

Att lära sig arter ska vara roligt och alla åldrar kan ta Naturfalken.  

Naturum är ett informationscentrum där du som besökare kan upptäcka, uppleva och få information om nationalparken.

P

Utforska skärgården från vattenlinjen, hyr kajak för dagstur eller några timmar. Under Västerhavsveckan bjuder vi på Kajkanten på specialpriser.

Utställningen vänder sig till barn i åldrarna 5–9 år  och låter dem bekanta sig med några vanliga fågelarter.

En piratbarnshow i full fart under ca 60 min där barnen är med och deltar!

Havet är ett och samma. Vattnet vet inga gränser och strömmarna följer en sedan länge uppgjord bana.

Möt Linnea från Catxalot och inspireras till att använda tång i maten.

Medeltida skeppsvrak i Bohuslän – vad berättar de?

Maria Karlsson leder dig in i akvarellens teknik när du testar att måla med inspiration av havet.

Glid över vattnet i en kajak. Under Västerhavsveckan kan ni prova på att paddla kajak i 60 minuter.

Ta chansen att segla jolle med Gullholmens seglarskola.

Prova på att snorkla på Smögen. Viken utanför Smögen Dyk och upplevelses dykcenter är perfekt att snorkla i eftersom det är grunt.

R

Hur ser det ut på våra bottnar och vad kan vi göra åt det.

RiB stationen på Donsö rycker ut i hela södra skärgården. Kom och besök oss i hamnen!

S

Här berättar vi om sjösäkerhet, fyrrenoveringar, sjökortsuppdateringar, vårt miljöarbete, lotsning, isbrytning och mycket mer.

Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för statlig sjö- och flygräddningstjänst och samverkar med andra myndigheter och organisationer verksamma inom räddningstjänst.

En sång/musikföreställning med LongKalsong.

Inspireras av havet och vattnets rörelse tillsammans med oss! Det blir rinn, stänk och färg i ett fritt skapande.

Projekt Plastic Fishing + skräpplockning. Vi inleder veckan med att städa en strand för att hitta material till våra konstverk som skapas under resten av veckan.

Naturums guider möter upp två gånger per dag vid stenbordet framför naturum.

Västerhavsveckan bjuder på ett gediget program på Smögen. Det blir aktiviteter på Smögenbryggan, Kleven, i Kungshamn och på Hållö.

Prova på våra naturstigar under vattnet! Följ snorkelleder vid Rörvik på Sydkoster och Hasslebukten på Saltö.

8+fjordar arbetar med att dragga borttappade fiskeredskap, så kallade spökredskap, från havets botten. Kom och hör dem berätta om sitt arbete.

Den 8 augusti är det full fart på Västerhavsveckan i Stenungsund. Det blir aktiviteter i Kulturhusparken, vid Kulturhusparkens strand och på Molekylverkstan.

Följ med Anette Bargel på en härlig vandring på Stora Kornö.

Strandexpedition på drop-in. Beväpna dig med vattenkikare och håv.

Vad innebär spökfiske? Välkommen till Strömstads kommuns tält så får du veta mer. Du får också veta vad Strömsåns vattenråd arbetar med och hur kommunens moderna reningsverk fungerar.

Hör mer om stören som levt i Göta Älv och som nu åter ska få komma dit.

T

Tjärnö marina laboratorium anordnar temaaktiviteter under Västerhavsveckan.

I detta Sveriges artrikaste akvarium visas typiska livsmiljöer i Skagerrak.

Kom och vada i vattenbrynet med Länsstyrelsens marinbiologer. Vi har med oss vattenkikare och håvar som du får låna, samt hinkar och plastbackar där vi kan kika på olika spännande växter och djur s...

Linnea Sjögren från Catxalot berättar om ätliga växter och tång.

Kom till Smögens Fiskauktion den 5 augusti kl. 11-14 och prata med en marinbiolog och en tångexpert om spännande möjligheter för framtidens mat från havet.

Är du nyfiken på tång? Kom och lär dig känna igen några av de vanligaste arterna. Kanske smaka på dem?

Ta en promenad längs strandpromenaden och vässa dina geniknölar. Hur mycket kan du om vår havsmiljö? 

U

Niklas Aronsson är en erfaren ornitolog och chefredaktör för tidningen Vår Fågelvärld, Sveriges ornitologiska förenings tidning. Han är författare till ett flertal böcker om fåglar.

Tillsammans med Nordens Ark sätter vi fokus på konsten och naturen runt museet.

V

Svinesunds strategiska läge har lockat människor till trakten i alla tider. Följ med i Karl XII:s fotspår! Vi går längs en kuperad naturstig i fjordlandskapet.

Följ med på en vandring läng Mölndalsån i Göteborg,  ett av våra stadsnära vattendrag. Michael Nilsson från Naturskyddsföreningen och Mölndalsåns vattenråd guidar och berättar och visar åns värdefu...

Vandring med inriktning på vanligare växter vid västkuststrand och vilken betydelse naturtypen har för vilka växter som växer där.

Du vet väl att du hela året kan vandra på egen hand, men också i sällskap med duktiga guider.

Vår vattenlekstation vid loket på Innovatum District är öppen för alla besökare.

Trädgårdsmästare och örtpedagog Birgitta Hylander visar upp och berättar om vilda örter och ogräs man kan plocka ute i naturen. Dessutom provsmakar vi vad man kan göra med sin skörd, det blir en vi...

Havets Hus har Virkning av maneter med Annie Pettersson från Studieförbundet Vuxenskolan.

Hela dagen visas forntida fiskeredskap i Bronsåldersgården.

Kom närmare några av Kosterhavets invånare. Våra naturguider visar upp och berättar om gästerna i akvariet inne på naturum.

Skogen är skogen och havet är havet, eller? Följ med museets pedagog Lotta Backman på en tur genom museet och upptäck att skogen och havet hör ihop.

Kom ombord och se hur en bogserbåt ser ut och hör hur det är att arbeta ombord.

Räddningsstationen Strömstad välkomnar dig ombord på en av våra båtar mellan kl. 11-16.

Omställningslabbet är en ny mötesplats i Frihamnen med fokus på hållbar omställning.

Upptäck Västerhavet underytan med naturfotografen Tobias Dahlin som berättar och visar bilder.

På vardagarna (5-9 augusti) under Västerhavsveckan kör vi på Universeum många spännande programpunkter. Allt från Akvariehallen till Bryggan i Vildmarken.

Ta en promenad längs strandpromenaden och vässa dina geniknölar. Hur mycket kan du om vår havsmiljö?

Här fyller vi på med goda och klimatsmarta recept från havet. Vill du dela med dig av dina recept med annorlunda mat från havet så är du välkommen att skicka in dem till oss.

Att rena dricksvatten och ta hand om avloppsvatten för Sotenäsborna är ett viktigt uppdrag. Hos Västvatten, Sotenäs eget vatten- och avloppsbolag, kan du leka och experimentera.

Ö

Titta in och se hur en riktig fiskauktion går till.