Avgifter och resurser

Illustration med olika idrottssaker. En skateboard, en fotboll och ett tennisracket.

Utmaning

Många har begränsade ekonomiska möjligheter att delta i idrott. I Sverige spenderar hushåll i genomsnitt 10 000 kr årligen för varje ungdom som idrottar. 45% av svenska unga tjejer med utländsk bakgrund anger att sänkta avgifter är det viktigaste för att kunna börja i en idrottsförening.

Stödmöjligheter som finns är många klick bort på hemsidan, eller finns inte alls. Långa väntetider till en verksamhet kan stänga motivationsfönster. Att driva förening är ofta beroende av att föräldrar hjälper till men förutsättningarna är mycket olika. Saknar man bil kan man inte skjutsa, och har man många barn kanske man inte mäktar med att stå i kiosken eller sköta kakförsäljning.  

Underlätta

Familjer och personer har olika förutsättningar. Det kan krävas till exempel att föreningen kan låna ut kläder och skydd, kanske genom att medlemmar skänker urvuxen utrustning till klubben för att ge vidare.

Att kunna betala lägre eller ingen medlemsavgift, som subvention vid prioritet som till exempel sociala behov, fått fysisk aktivitet på recept (FaR) eller liknande. Alla former av stödmöjligheter informeras om på till exempel hemsidan, tydligt och “längst fram”.  

Om verksamheten har en lång kötid kan man söka lösningar för snabbare tillträde vid prioritet.

Som förening, var öppen för att sänka kraven på föräldraengagemang i familjer med begränsade förutsättningar. 

Reflektera

Hur ser det ut hos er idag? Vad gör ni redan som är bra, era guldkorn? Finns det trösklar, vilka? Reflektera med hjälp av frågor här nedan.

Rörelseaktiviteter och verksamheter ser olika ut så använd frågor som är relevanta för er och bortse från det andra. 

  • Finns vägar för personer med dålig ekonomi att kunna vara med? Lägre avgift, stödfond, lån av kläder med mera. Är det lätt och tydligt hur man får tillgång till detta? 
  • Finns alternativ när personer/familjer har svårt att delta i t.ex. försäljning för att samla in pengar? 
  • Hur gör ni när ni märker att en familj inte klarar att ställa upp med praktiskt stöd så som skjutsning, städdagar, cuper, med mera? 

Inspiration

Tankeväckande inspiration till lösningar, goda exempel och länkar som ger nya idéer.

Certifiering

Sammanfatta hur just ni erbjuder en Trygg start i en certifiering.