Fynden från Gotland - ett plundrat kulturarv

Uppdaterad:
Publicerad:
Bilden visar arkeologiska föremål. Alla ligger i varsin vit pappask på ett mjukt, mörkgrått underlag där en fördjupning är utskuren som passar respektive föremål.

Plundringen av fornlämningar har ökat - men i spåren av det fick Studio Västsvensk Konservering ett viktigt uppdrag. Under 2016 arbetade vi med ett antal osedvanligt vackra och fascinerande arkeologiska fynd från Gotland. Det är som att befinna sig i en tredimensionell lärobok om fynd från sen järnålder.

Spännen formade som djurhuvuden och dosor, hängen skapta som fiskhuvuden, nålar, nycklar och beslag utsökt tillverkade framför allt av brons, men inte så sällan försilvrade eller förgyllda. Ibland har vi också hittat niello, en svart massa av pulvriserat silver, eller ibland koppar, som blandats med svavel och lagts i den skurna eller punsade (stansade) dekoren.

Projekt om plundring

Bakgrunden till att fynden omhändertagits och nu konserveras är dock tråkigare, nämligen en ökad plundring av fornlämningar. Länsstyrelsen på Gotland genomförde med stöd från Riksantikvarieämbetet mellan 2009 och 2011 ett metallkarteringsprojekt, ”Ett plundrat kulturarv”, för att säkerställa fornlämningar som var särskilt utsatta för plundring. Projektet resulterade i tusentals nya fynd, såväl arkeologiskt framgrävda som omhändertagna från plundring.

Hem till Gotland

Konserveringsarbetet, som innefattar frampreparering av ytor, kontroll av aktiv korrosion, stabilisering och ytbehandling, börjar nu gå mot sitt slut och det är dags för fynden att återvända hem.