Siden, silke, guld och silver!

Bilden visar två plagg, till vänster en lång väst i siden. Bottenfärgen är svart. Rikligt broderad, bland annat med drakar. Längst ned färgglada fransar. Till höger en rock i brunt siden med svarta ärmar och snedknäppning. Mitt fram en broderad drake, också i övrigt rikliga broderier. Längst ned ett färgglatt vågmönster.

Under våren 2018 kom ett par mycket intressanta plagg från Röhsska museet in till textilkonserveringen. Det var en så kallad mandarinrock från mitten av 1800-talet samt en väst från 1800-talets andra hälft – båda från det kinesiska hovet.

Mandarinrock

Denna mandarinrock (till höger på bilden ovan) har använts av en man. Det är en så kallad Chi Fu, eller drakrock. Den är av brun och mörkblå sidenatlas med broderier i otvinnat silke, silkessnören, guld, silver och äkta pärlor. Flera olika tekniker har använts till broderierna – platt-, stjälk- och knutsöm samt olika bottensömmar – vilket ger broderierna ett mycket levande och tredimensionellt uttryck. Helt enkelt ett makalöst hantverk – det är knappt en törs tänka på hur mycket tid detta arbete måste ha tagit. Fodret är i klarblå japon. Rocken var till för en medlem av den kejserliga klanen, troligen en prins.

Bilden visar två detaljer från den så kallade Drak- eller mandarinrocken. Båda detaljerna är närbilder på broderade drakar - de är utförda i silke, guld och silver samt pärlor. Tekniken gör att de ser nästan tredimensionella ut.
Bilden visar två detaljer från den så kallade Drak- eller mandarinrocken. Drakarna är broderade med silke, guld, silver och pärlor.
Fotograf: Gabriella Kalmar

Tidigare konservering

En tidigare konservering på underärmarna förstärktes och kompletterades med stödtyg. Några mindre områden på dräkten säkrades mot ett bakomliggande stödtyg och lösa trådar i metallbroderiet mitt fram syddes ned. För att kunna ställa ut dräkten på ett bra sätt tillverkades ett stöd av polykarbonat. Den ger dessutom kropp åt rocken. Även ärmarnas manschetter försågs med extra stöd av formklippt polyesterfilm (Melinex).

Västen

Västen (till vänster på bilden ovan) har troligen använts av en kvinna vid Ch'ao Kuas hov. Plagget är av mörkblå sidenatlas med broderier i platt- och läggsöm utförda med silke, guld och silver. På framsidan har västens mönster plats för en påsydd fyrkant med broderier. Nedtill har västen ett knutet nät av grönt tvinnat silke med kultofsar av tvinnat silke i flera färger. Fodret är gjort av ljusblå sidendamast.

Skadat foder

Västens foder var skadat, framförallt utmed nederkant och sidor. Fodret var ihoplimmat med yttertyget – vilket var en teknik som användes när västen tillverkades. Skadade partier kläddes in med ett nytt sidentyg. Lösa band och sömmar fästes. Slutligen så tillverkades ett stöd av polykarbonat även till västen inför utställning.

Utställningen "Inspiration Östasien" invigs i samband med att Röhsska museet åter öppnar för publik, och då finns båda plaggen på plats. Så ta chansen att gå och se dessa fantastiska handarbeten!