Hugget i sten - Nösslinge kyrkogård

Fotot visar en ålderdomlig gravsten. På stenen kan urskiljas text, bland annat årtalen 1720 samt 1712.

Stenkonservatorerna arbetade hösten 2014 med den omfattande konserveringen av gravstenarna på kyrkogården i Nösslinge.

Öster om Varberg i Hallands län, alldeles intill sjön Stora Neten, ligger en liten röd träkyrka från 1697. I kyrkan, Nösslinge kyrka, finns vackra takmålningar av Jacob Hultman och Hallands äldsta predikstol, 1575, bevarade.

Förutom själva kyrkan och den fantastiska vyn över sjön är även den tillhörande kyrkogården väl värd ett besök. Här finns en mängd gravstenar från 16-1700-talet med mycket säregna dekorationer.

Koncentriska cirklar

Likt vattenstämplar huggna i sten, är Nösslingestenarna en märklig uppenbarelse. Märkligast är deras unika förekomst i skiftet mellan 1600- och 1700­-talet, med en geografisk spridning på några få mil och lika många decennier.

Samtliga stenar som konserverades var i gnejs eller granit - utom en. De inhuggna mönstret av cirklar, som ibland är dubbla, är i flera fall huggna med stor geometrisk precision och skicklighet (de hårda bergarterna är inte särskilt förlåtande för den ovane).

Huggna av många händer

Några stenar är huggna med betydligt sämre handlag, och man kan utgå ifrån att flera personer har lämnat sina avtryck i traktens kyrkogårdar. I uppdraget till konservatorerna ingick även att dokumentera och tyda den inhuggna texten. Ibland är texten huggen med felvända bokstäver och den är inte alltid så lätt att tyda.

Ett ovanligt (och kanske unikt) särdrag är att ett flertal stenar har inhuggna stiliseringar av ett mantuanskt kors på baksidan av gravstenarna, och då nästan alltid i höjd med framsidornas cirklar.

Publicerat 2014-09-05