Intervju med Lotta Cohén, kyrkoherde för Åmåls pastorat
Snart kommer barn återigen att kunna döpas i Edsleskogs originaldopfunt. Kyrkoherde Lotta Cohén är redo att börja använda den nygamla dopfunten som nu är på plats i Edsleskogs kyrka. Här kan du läsa två intervjuer med Lotta Cohén, en från innan arbetet påbörjats och en efter att dopfunten levererats.
Intervju januari 2022, när arbetet med rekonstruktionen precis påbörjats:
Hur känns det att få den rekonstruerade dopfunten på plats i Edsleskog igen?
– Det är med spänd förväntan vi, det vill säga både vi som arbetar i församlingen och de som bor i Edsleskog, ser fram emot att få ”tillbaka” dopfunten från den gamla kyrkan i Edsleskog. Vi är tacksamma för att det går att få den rekonstruerad så att den kan användas. Vi är också tacksamma för att den kommer tillbaka till kyrkan och inte hamnar på ett museum.
Är tanken att ni ska kunna använda den rent praktiskt också?
– Det är vår förhoppning att vi ska kunna använda den i våra dopgudstjänster. Vi måste hitta en bra placering i kyrkan och införskaffa en skål att sätta i dopfunten så att den inte blir förstörd. Jag har redan pratat med mina medarbetare inom Barn & Familj, om vi har någon lokalt förankrad dopfamilj som kan tänka sig låta döpa sitt barn i dopfunten så snart den är på plats. Många familjer har ju skjutit upp barndopen på grund av pandemin och avvaktar nu bara restriktionslättnader för att kunna ställa till med dopkalas.
Har du själv följt med i utgrävningen av den gamla kyrkan något?
– Ja, absolut, jag har följt utgrävningarna med stor nyfikenhet. Jag har inte deltagit, men har varit på plats flera gånger, sett och pratat med ansvariga. Vi hoppas också på att få en genomgång av de senaste rönen här under våren för vår personalgrupp.
I somras gravsatte vi ett skelett som man hade fått ta med sig för vidare undersökning. Det var en stark upplevelse för de flesta av oss som var med. Vi hoppas på att få göra något liknande med de senare skeletten man hittat.
Jag var också närvarande under 801-års jubiléet av påvebrevet i höstas. Det var också mycket intressant. Det gav lite vidare perspektiv på det hela. Vi kan flyga ner till Rom på några timmar. Då tog det månader i anspråk. Spännande.
Intervju från juni 2022, efter leveransen av dopfunten:
Nu har ni fått dopfunten levererad! Vad tycker du om resultatet?
– Carin som är konservator har gjort ett fantastiskt arbete med att pussla ihop dopfunten. Vi är mycket nöjda. Vi har inte bestämt än var den ska stå. Jag vill inte ta bort den dopfunt som redan fanns i kyrkan. Det är många som döpts i den och familjer som har minnen där. Samtidigt har vi förstått att den nygamla är skör med allt sitt gips. Vi har pratat om att låta göra en sockel med handtag som gör att man kan flytta den.
Hur ska ni göra med insidan av cuppan*? Har ni någon skål att sätta ned där?
– Vi har en skål som vi kommer att använda tills vidare. Skålen är från början av 1800-talet och i silver. På sikt skulle jag nog helst vilja ha en i glas så att man kan se rakt igenom och bland annat se hålet där vattnet kunde rinna ut förr i tiden.
Behöver ni konsekrera** den nygamla dopfunten?
– Nej, dopfunten är ju redan invigd, någon gång på medeltiden. Vi tar den bara i bruk igen. Den 10 juli kl. 14:00 är det invigning av den och allmänheten är varmt välkommen!
*cuppan är själva ”skåldelen” på dopfunten
** inviga, förheliga
Besök dopfunten!
Dopfunten finns från och med den 10 juli att beskåda i Edsleskogs kyrka. Klicka här för att komma till Svenska kyrkans hemsida och se besökstider för deras sommaröppna kyrkor.