Biskop Peder Winstrups kläder konserveras

Uppdaterad:
Publicerad:
En brunaktig sammetsmössa med hårrester i ligger på vitt silkepapper.

Biskop Peder Winstrup är känd som Lunds universitets grundare, som vetenskapsman och arkitekt och på senare tid också som mumifierad biskop med ett foster med sig i graven. 2016 fick SVK förfrågan från Lunds historiska museum att konservera ett antal av de plagg han begravts i.

Biskopen dog 1679 och eftersom kistan aldrig har legat i jorden och omständigheterna kring biskopens begravning varit gynnsamma är textilierna, liksom kroppen, överraskande välbevarade. Peder Winstrups kista har fram tills nu stått i Lunds domkyrkas krypta, men har fått ge plats åt annan verksamhet och biskopen har begravts på annan plats i kyrkan. Efter att domkyrkan fått tillstånd att flytta biskopens kvarlevor initierades ett tvärvetenskapligt projekt av Historiska museet. Man beslutade bland annat att vissa av textilierna skulle lyftas av och bevaras.

1600-talskläder

Tanken är att textilierna ska visas i Lunds Historiska museum i samband med att Lunds universitet firar 350 år, i maj 2017. Textilierna som kommer i fråga är en lång skjorta, linnestrumpa, delar av biskopens ämbetsdräkt i form av svarta sammetsholkärmar, svart sammetsmössa och skinnhandskar samt sängtextilier som biskopen legat på. SVK kommer att utföra delar av konserveringen och kollegan Lovisa Dahl på Historiska museet i Lund kommer att göra den andra delen själv. Arbetet kommer att ta sin början vid årsskiftet och SVK:s textilkonservatorer kommer att göra vissa analyser och efterforskning kring textilmaterialet och sedan konservering genom rengöring, stabilisering och slätgöring. Dessutom görs en uppmätning av plagg för att förbereda för montering i utställningen. 

Jubileumsprojekt

Projektet syftar till att med hjälp av Peder Winstrups kvarlevor spegla livet i Lund under 1600-talet. Här förenas universitetets discipliner i ett brett samarbete som kommer att presenteras under universitetets jubileumsår 2017 i form av artiklar, böcker, utställningar och stadsvandringar.

Är du nyfiken på historien kring fostret i Peder Winstrups grav kan du bland annat läsa mer via den här länken.