Blir man sjuk av stress?
Ladda ned eller beställ broschyren här
Symtomen man får vid en för hög stressbelastning är både kroppsliga och psykiska. De är kroppens sätt att signalera att man bör återhämta sig och vila.
Sömnstörningar är vanligt när man känner sig stressad men de går oftast över när belastningen minskar. Långvariga sömnstörningar och trötthet och som inte går över efter en period vila, kan vara tidiga tecken på utmattning.
Vår tankeförmåga och minnet kan påverkas tillfälligt vid en för hög belastning. Man får svårt att koncentrera sig. Vid långvarig belastning utan chans till återhämtning kan man få mer markanta problem med att minnas, strukturera och planera aktiviteter.
Humöret blir ofta labilt, många får symtom på depression och ångest. Det är inte ovanligt med olika kroppsliga symtom som ont i magen, huvudvärk, värk i kroppen och yrsel.
Många höjer tempot ytterligare eftersom tiden inte räcker till och det blir allt svårare att varva ner. Kvarstår belastningen tillräckligt länge, utan chans till återhämtning, så kan vissa individer utveckla Utmattningssyndrom - UMS. En lindrigare form där stressbelastningen inte förelegat mer än en till tre månader, kallas Anpassningsstörning.
Kroppsliga symtom
Kognitiva symptom
Psykiska symptom