Med anledning av medierapporteringen om diagnosen utmattningssyndrom

Uppdaterad:
Publicerad:

De senaste dagarna har medierna rapporterat att diagnosen utmattningssyndrom (UMS) kommer att försvinna i samband med en uppdatering av det internationella klassifikationssystemet för diagnoser, ICD. Vi har också fått följa reaktioner bland drabbade individer som nu är oroliga för vad som kommer att hända. ISM vill med anledning av detta göra följande uttalanden.

Tillståndet försvinner inte för att klassificeringen ändras

ICD är i första hand ett klassificeringssystem för att kunna föra statistik över sjukdomar och följa förlopp över tid. I den nya versionen av ICD (ICD -11) har koden för UMS tagits bort för att underlätta internationell användning. Det innebär inte att tillståndet försvinner, men andra koder kommer att behöva användas. Trots ökad kunskap om tillståndet, kvarstår utmaningar med diagnosen. Hit hör diskussion kring att diagnosen inte används ändamålsenligt inom primärvården, vilket kan leda till omotiverade sjukskrivningar av lindriga fall, samtidigt som de hårdast drabbade inte får tillräckligt med stöd.

Stressrelaterad psykisk ohälsa – en stor utmaning för den kvinnodominerande sektorn

Stressrelaterad psykisk ohälsa medför stora kostnader för samhället, både i form av utgifter för vård och socialförsäkring och av de betydande ekonomiska förluster som arbetsplatser drabbas av. Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk som män att bli sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa, oavsett yrke. Fokus bör i första hand ligga på att främja hälsa och förebygga ohälsa genom att förbättra arbetsmiljön, särskilt inom kvinnodominerade sektorer som även har stora utmaningar med kompetensförsörjning. Genom att lägga större vikt vid riskfaktorer och friskfaktorer inom respektive bransch i stället för att fokusera på enskilda individers egenskaper, underlättas möjligheten för de som har ansvar och inflytande över arbetsmiljön att organisera arbetet för både jämställdhet och hälsa. Förbättrad organisatorisk och social arbetsmiljö inom de välfärdssektorer där många kvinnor arbetar lyfts om och om igen fram som en central faktor för att vända trenden. Genom forskning och kunskapsspridning bidrar ISM till att förbättra möjligheterna att kunna arbeta främjande och förebyggande främst inom offentlig sektor. 

Arbetsrelaterad stress och sjukfrånvaro är ett internationellt problem

Ökningen av psykisk ohälsa kopplad till stress är ett globalt problem. Forskare och praktiker världen över har under flera decennier diskuterat bakomliggande orsaksfaktorer och hur vården bäst kan hjälpa drabbade individer. Flera europeiska länder, däribland Danmark, Sverige, Nederländerna och Frankrike, var tidiga med att klassa så kallat utbrändhetssyndrom (clinical burnout) som en arbetsrelaterad sjukdom. Olika länder har valt olika tillvägagångssätt för att klassificera individer som söker vård, men ett samarbete mellan 44 länder initierades för några år sedan i syfte att skapa en mer enhetlig definition. ISM ser fram emot att fortsatt spela en viktig roll i detta samarbete.

Kunskap om stressrelaterad psykisk ohälsa har aldrig varit så viktigt som nu!

ISM välkomnar ett vidare arbete för att fånga upp de som behöver stöd och hjälp med stressrelaterad ohälsa och vi ser fram emot att ta en aktiv roll i de samtal som nu måste föras på nationell nivå. Vi kommer fortsätta med vårt uppdrag och verka för att bidra med kunskap som kan leda till att minska sjukskrivningar på grund av stress samt att individer som söker vård tas på allvar även framöver.

 

Kontakt

Ingibjörg Jonsdottir

Verksamhetschef