Vanliga frågor (FAQ)
Vanliga frågor och svar uppdateras kontinuerligt nedan
Arbetsmiljösatsningen ger möjlighet att få en tillfällig resursförstärkning för att utveckla arbetsmiljöarbetet och skapa en hållbar arbetsmiljö för medarbetarna.
Alla VGRs verksamheter som vill arbeta strategiskt och proaktivt med arbetsmiljöfrågor för att rusta organisationen och skapa bra villkor och förutsättningar för medarbetarna. Ansökan kan gälla för en hel förvaltning, eller för ett område, men också för enskilda verksamheter, kliniker eller enheter. Viktigt är att oavsett vilken nivå ansökan avser, ska den vara förankrad hos ledning och HR-chef.
Genom Arbetsmiljösatsningen kan ni exempelvis få stöd i att kartlägga och analysera nuläget i er organisation, för att lyfta styrkor som ni vill bevara och främja, samt identifiera vad som eventuellt kan vara i behov av förbättring. I det arbetet ingår bland annat att värdera, prioritera, bedöma vad som är påverkbart samt att se till hur arbetsmiljöarbetet integreras med övrig verksamhetsutveckling. Analysen följs vanligtvis upp av formulering av en handlingsplan och en överenskommelse om vilka frågor som ni avser att arbeta med. Vidare kan ni få stöd i att planera, genomföra och följa upp åtgärder och insatser.
Är er analys redan gjord och handlingsplan framarbetad? Det går också att söka för att genomföra avgränsade arbetsmiljöinsatser. Att på sidan här precisera vilka aktiviteter som kan genomföras inom ramen för Arbetsmiljösatsningen är svårt, då varje verksamhets behov och utmaningar är kontextbundna och lösningarna behöver anpassas därefter. Den röda tråden mellan nuläge, behovsanalys, prioriterade frågor, mål och planerade insatser/åtgärder är avgörande.
Det finns inget bestämt sista datum. Vi tar in ansökningar löpande under året, till dess att vi når gränsen för Arbetsmiljösatsningens budget.
Att fylla i intresseanmälan så utförligt ni kan är det första steget i ansökan. Det går bra att kontakta er kundansvariga på Hälsan & Arbetslivet vid frågor i samband med att ni fyller i formuläret. När ni sedan skickat in er intresseanmälan blir ni kontaktade för ett dialogmöte med en konsult från Hälsan & Arbetslivet som kommer kunna ge er stöd i att vidareutveckla ansökan.
Mer information om hur er ansökan bedöms, finns på sidan Grund för bedömning.
Arbetsmiljösatsningen är en budgetförstärkning från politiken och ligger i detaljbudgeten som sträcker sig ett år i taget, vilket innebär att aktiviteter ska ske under 2020.
Koncernstab HR tar beslutet. Hälsan & Arbetslivet har i uppdrag att stötta i förberedelserna inför beslut.
Projektgruppen träffas en gång i veckan för att lyfta nyinkomna intresseanmälningar. Beroende av antal intresseanmälningar som inkommer, varierar tiden tills ni får återkoppling. Vi kontaktar er vanligen inom två-tre veckor efter inskickad intresseanmälan angående tid för vidare dialog.
Efter dialogen ska er ansökan bedömas och beslut fattas av Koncernstab HR. Beslut tas löpande allteftersom ansökningarna kommer in.
Det kan se lite olika ut, men ni kan räkna med cirka två timmar.
Vid övriga frågor vänligen kontakta projektsamordnare Marie Hagsjö.