Mobiltelefon
Arbetsteknik, muskulär aktivitet och skillnader i rörelsemönster hos unga vuxna vid textning med mobiltelefon.
Titel
Technique, muscle activity and kinematic differences in young adults texting on mobile phones
Författare
E Gustafsson, Göteborgs universitet, P Johnson, University of Seattle, Agneta Lindegård, Institutet för stressmedicin Göteborg, Mats Hagberg, Göteborgs universitet
Bakgrund
Användandet av så kallad ICT teknik (Information and Communication Technology) ökar dramatisk och framförallt i de yngre åldersgrupperna. Mängden sms som skickas har också ökat lavinartat jämfört med för bara 10 år sedan.
Syfte
Att undersöka om det fanns skillnader avseende använd "arbetsteknik" mellan personer med eller utan muskuloskeletala symptom från övre extremiteten, och om det fanns skillnader i uppmätt muskelaktivitet och rörelsemönster när mobiltelefonen användes för att skicka textmeddelanden mellan ovan nämnda grupper.
Metod
Totalt 56 unga vuxna mellan 18-25 år deltog i studien. Deras individuella "texningsteknik" observerades och registrerades via ett särskilt utarbetat protokoll. Muskulär aktivitet och rörelsemönster monitorerades via EMG och så kallad elektrogoniometri.
Resultat
Det fanns skillnader i "texningsteknik" mellan personer med respektive utan symptom. I den symtomfria gruppen var det en högre andel individer som satt med stöd för ländrygg och underarm och som höll huvudet i en "neutral" position (med en mindre grad av framåtböjning) än vad som var fallet i gruppen med symtom. Vi fann också skillnader avseende muskelaktivitet och rörelsemönster. Dessa skillnader kan inte förklaras av symptomen men skulle kunna vara en bidragande orsak till att man får symtom.
Slutsats
En bättre förståelse för hur den fysiska exponeringen vid textning med mobiltelefon ser ut är viktigt för att kunna förebygga risken att drabbas av muskuloskeletala symptom från framför allt underarm och hand.