Stress och smärta
Många patienter som söker för stressrelaterad ohälsa rapporterar även värk/smärta från olika delar av kroppen. Resultaten från de studier vi hittills genomfört visar att smärta i kombination med stress minskar den självskattade arbetsförmåga och den självskattade prestationsförmågan markant över tid.
Pågående forskning
Inga särskilda studier pågår inom området för närvarande. Inom ramen för vår UMS forskning analyserar vi data avseende egen rapportering av smärtsymtom och smärta som samsjuklighet till psykisk ohälsa.
Publicerat
Bakgrunden till våra studier inom området är att tidigare forskning har visat att patienter med stressrelaterad ohälsa ofta har ett betydande inslag av olika smärttillstånd i sin symtombild. Många av studierna har haft en tvärsnittsdesign som gör att det inte går att säga någonting om kausalitet d.v.s. om "vad som är hönan och vad som är ägget". Ur ett kliniskt perspektiv är det dock viktigast att känna till att smärta och stress ofta följs åt och komplicerar behandlingen av denna patientkategori.
I våra egna studier har vi kunna se att ca 60-70% av patienter som söker för stressrelaterad också rapporterar värk/smärta från olika delar av kroppen. I denna patientkategori är smärta ett av de symtom som kvarstår längst. Vi tittar för närvarande på om kvarstående smärta också fördröjer tillfrisknandet från stressrelaterad ohälsa och utmattningssyndrom. Resultaten från de studier vi hittills genomfört visar att smärta i kombination med stress minskar den självskattade arbetsförmåga och den självskattade prestationsförmågan markant över tid.
Kontakt
Docent Agneta Lindegård Andersson agneta.lindegard@vgregion.se