Mental ohälsa
Självrapporterad fysisk aktivitet, men inte kondition, var signifikant relaterat till symtom på depression, ångest och utbrändhet. Även låga doser av regelbunden aktivitet verkar vara gynnsamma för psykisk hälsa
Titel
Self-reported physical activity, but not aerobic fitness, is related to mental health
Författare
Magnus Lindwall, Göteborgs universitet, Emina Hadžibajramović, Institutet för stressmedicin Göteborg, Tomas Ljung, och Ingibjörg H Jonsdottir, Institutet för stressmedicin Göteborg.
Bakgrund
En relevant, men förbisedd fråga är huruvida självrapporterad fysisk aktivitet och uppmätt kondition (aerob förmåga) är olika kopplade till psykisk hälsa.
Syfte
Att undersöka sambandet mellan psykisk hälsa och graden av självrapporterad fysisk aktivitet och kondition. Vi har också undersökt om kondition förmedlar relationen mellan självrapporterad fysisk aktivitet och mental hälsa.
Metod
Deltagande i studien var 177 frivilliga försökspersoner (49 % män, 51 % kvinnor) med en medelålder av 39 år.
Resultat
Självrapporterad fysisk aktivitet, men inte kondition, var signifikant relaterat till symtom på depression, ångest och utbrändhet. Även låga doser av regelbunden aktivitet verkar vara gynnsamma för psykisk hälsa. Således såg vi att lätt till måttlig fysisk aktivitet som utförs regelbundet är förknippad med mer gynnsam psykisk hälsa jämfört med fysisk inaktivitet. Inget stöd fanns att kondition förmedlar sambandet mellan självrapporterad fysisk aktivitet och psykisk hälsa.
Slutsats
Kondition är ett avgörande mått när man ser till de effekter som regelbunden fysisk aktivitet/träning har för somatisk ohälsa, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar. Det verkar som denna betydelse kan skilja sig något för mental ohälsa och att det åtminstone delvis är andra faktorer, exempelvis psykologiska faktorer, som förmedlar de positiva effekterna av regelbunden aktivitet. Enkel självrapportering av fysisk aktivitet kan således i många fall vara användbar för att mäta och följa graden av aktivitet.