HAP - Att skapa hållbara arbetsförhållanden i praktiken
Det här forskningsprojektet har som övergripande syfte att öka kunskapen om hur arbetsgivarnas förebyggande arbetsmiljöarbete kan organiseras och genomföras för att säkerställa hållbara arbetsförhållanden för deras medarbetare. Projektet är finansierat av Afa Försäkring och kommer pågå till sommaren 2026.
Hållbara arbetsförhållanden
Det finns en gedigen kunskap rörande sambandet mellan risk- och friskfaktorer i arbetsmiljön, medarbetarnas hälsa och personalomsättning, men det saknas kunskap om hur brister inom arbetsmiljön kan åtgärdas i praktiken. Tidigare forskning visar att det behövs insatser på organisatorisk nivå för att åtgärda brister inom den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, men det efterfrågas stöd för hur detta kan åstadkommas i praktiken. Detta är en viktig utgångspunkt i projektet vars målgrupp är anställda inom den privata, kommunala och regionala servicesektorn.
- En enkät har skickats ut till privat, kommunal och regional sektor för att kartlägga nuvarande kunskap gällande förebyggande arbetsmiljöarbete på organisatorisk nivå.
- Olika verksamhetes införande av arbetsmiljöinsatser följs via observationer och intervjuer, för att få en djupare förståelse av stödjande och hindrande faktorer för att arbeta på en organisatorisk nivå.
- Med projektet studerar vi också ekonomiska ställningstagandena som görs kopplade till investeringar i arbetsmiljön.
I tidigare forskningsprojekt på ISM har vi dels undersökt hur nya samarbetsformer mellan chefer, FHV och HR kan utvecklas (FHV NySam), dels utvärderat implementeringen och effekterna av en arbetsmiljösatsning (StratSAM). Slutsatserna från dessa projekt visar på att ett praktiskt stöd efterfrågas av praktiken, men även att andelen organisatoriska insatser behöver öka.
Projektet finansieras av AFA, läs mer i deras pressmeddelande.
Publicerat
Publicerade artiklar
Akerstrom M, Severin J, Roczniewska M, Jonsdottir IH, Hadzibajramovic E (2024) Examining preventive occupational health and safety management in the Swedish welfare sector–questionnaire development, its validity and reliability, and initial findings on employers’ knowledge. PLoS ONE 19(11): e0311788. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0311788
Svensk sammanfattning
Annat
Jonathan Severin, doktorand på ISM har intervjuats av NorBet kring sitt doktorandprojekt som delvis baseras i HAP. Här zoomar han in på vad det är för faktorer som krävs för att man över huvudet taget ska komma till själva implementeringen, det vill säga vad som påverkar initieringen av processen.
Hittils kan insamlad data inom HAP visa på att arbetsplatser som anser sig ha tillräckliga resurser, och samtidigt använder kostnadseffektivitet och ekonomiska resonemang i sitt arbetsmiljöarbete, i högre utsträckning genomför organisatoriska arbetsmiljöinsatser samt att verksamheter som har en central budget men inte använder ekonomiska resonemang genomför en lägre andel organisatoriska insatser.
Magnus Åkerström och Annemarie Hultberg intervjuas av tidningen Fysioterapi kring hur ett effektivt förebyggande arbetsmiljöarbete kräver en ökad kunskap om förhållandena på arbetsplatsen samt ett ökat samarbete såväl inom arbetsplatsen som mellan arbetsplatsen och vården för att ge effekt.
Perspektivskifte kan förebygga arbetsrelaterad ohälsa, Fysioterapi 2022-09
Övriga länkar
Fakta om projektet
Projektnamn
Att skapa hållbara arbetsförhållanden i praktiken (HAP) – arbetsgivares kunskap och arbetssätt gällande förebyggande arbetsmiljöarbete på organisatorisk nivå
Finansiering
Afa Försäkring
Planerad projektperiod
3 år (2023-2026)
Forskningsområde
Arbetsliv
Projektmedlemmar från ISM
Magnus Åkerström, Jonathan Severin, Henrik Eklund, Ingibjörg Jonsdottir, Annemarie Hultberg
Övriga projektmedlemmar
Marta Roczniewska (Karolinska Institutet)
Kontaktperson
Magnus Åkerström (Projektledare)