Oxveckorna är här – Var snäll mot dig själv

Uppdaterad:
Publicerad:
Annemarie Hultberg, semesterfoto.

Nu väntar en lång period fylld av arbetsveckor utan avbrott för längre ledighet eller semester. Oxveckorna som den här sega perioden kallas pågår mellan trettonhelgen och fram till påsk. Men håll ut det är helt normalt och det finns strategier som du kan ta till för att hantera vardagen när det känns kämpigt.

Årets första veckor kan kännas tunga och sega. Känner du dig extra trött? Begreppet oxveckor härstammar redan från jordbrukarsamhället, men då låg den långa och tunga perioden mellan midsommar och höstens första helger, en period då man varken hade ledighet eller semester så som idag.

 — Det är ett slags motstånd man kan känna efter ledighet, men samtidigt något trösterikt att så här måste människor ha känt det förr också.  Om vi tror att det är något nytt fenomen det här med stress kan det ge lite perspektiv. De kanske inte pratade om stress då, men om olika övergångar i livet som tog emot. Det är ganska naturligt att kroppen märker av den skillnaden och det är inget konstigt. Det får man ta, livet är så säger Annemarie Hultberg, utvecklingsledare vid Institutet för stressmedicin.

Känslan av trötthet och motstånd är oftast övergående. Det är bara om den skulle bli bestående som det kan finnas anledning att se över sin situation. Kanske finns det då något man behöver förändra i sitt arbete. Inte heller stress är något farligt, eller att arbeta för mycket under en begränsad period, bara man få möjlighet till tillräckligt med vila emellanåt, inte bara vid högtiderna.

— Det bästa man kan göra är att se till att man alltid har perioder av återhämtning och skapar utrymme för sådant som ger energi i vardagen. Under en tung och mörk period, som oxveckorna, utan längre ledighet, är det bra att ta till dessa strategier, säger Annemarie och avslutar med att ge några av sina bästa ”OX-tips” för att lätta upp livet.

  • Hitta din form av återhämtning, det kan vara någon form av träning, spa eller vila. Det är viktigt att det känns lustfyllt och att det ger dig energi.

  • Försök att fånga dagsljuset, ta en promenad på lunchen eller fikarasten om du har möjlighet, en halvtimmes promenad kan vara värt mycket och hjälpa dig igenom en tungrodd period.

  • Fundera över vad just du mår bra och vad som tillför glädje och energi i ditt liv och pröva att få in mer av det i din vardag. Det är olika för olika människor och du vet bäst vad du behöver.