Kontorsarbete efter pandemin

Publicerad:
Sex deltagare i möte vid ett bord med lika på många digitalt

Forskare på ISM och RISE har undersökt möjligheter och utmaningar med distans- och hybridarbete kopplat till en hållbar arbetsmiljö. Se web-presentationen från Partsrådet med resultat och konkreta råd för tillämpning i praktiken.

På grund av Covid-19 pandemin har distans- och hybridarbete blivit allt vanligare. Artikeln syftar till att identifiera behov och utmaningar för en hållbar arbetsmiljö vid framtida distans- och hybridarbete. Den bygger på två olika studier med totalt 53 deltagare inom en region och två kommuner. Data samlades in från november 2020 till maj 2021.

Resultatet visade på både utmaningar och möjligheter med distans- och hybridarbete utifrån individ, grupp- och ledarskapsperspektiv. De största fördelarna med distansarbete var ökad flexibilitet, egenkontroll, balans i vardagen och individuell anpassning, medan utmaningarna bestod av sociala aspekter såsom professionell och social isolering.

Oavsett vilken väg man väljer vid kontorsarbete efter pandemin, så kommer den inte att vara samma som innan. Medarbetarna som har arbetsuppgifter där man kan arbeta på distans viss del av tiden har nu förväntningar på en ökad flexibilitet även i framtiden, både när det gäller plats och tid för arbete.

Resultatet visar på ett brett spektrum av såväl möjligheter som utmaningar, men det kräver att såväl medarbetare som chefer ges möjlighet att utveckla nya färdigheter och kompetens för det nya sättet att arbeta. För att uppnå förväntade individuella och organisatoriska fördelar med hybridarbete behövs bättre stöd, större flexibilitet och vidareutveckling av såväl den digitala som fysiska arbetsmiljön, för att svara upp mot nya och varierande behov hos medarbetarna. 

Se presentationen från Partsrådet, april 2022

Kontorsarbete efter pandemin, svensk sammanfattning

Distans- och hybridarbete

Aktivitetsbaserat arbetssätt i Västra Götalandsregionen