Nya uppdaterade riktlinjer för psykisk hälsa på arbetsplatsen
Nu är de uppdaterade riktlinjerna för psykisk hälsa på arbetsplatsen färdiga och finns tillgängliga för nerladdning från Myndigheten för arbetsmiljökunskap (MYNAK).
Flera forskare och experter från Institutet för stressmedicin (ISM) har deltagit i arbetet med riktlinjerna, däribland Anja Beno, Lisa Björk, Linda Corin, Kristina Glise och Ingibjörg Jonsdottir.
- Vi på ISM är stolta över att ha varit med och bidragit i arbetet med denna uppdatering och glada över att riktlinjerna nu är redo för att ge konkret vägledning och stöd baserad på aktuell forskning och senaste rön, säger Ingibjörg Jonsdottir, verksamhetschef vid Institutet för stressmedicin.
ISM medverkar också i en presentation av riktlinjerna under en temadag om psykisk hälsa i arbetslivet den 28 november. Anmäl dig här för att ta del av riktlinjerna och mycket annat genom ett webbinarium som arrangeras av Afa Försäkring, Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Forte.
Revideringen har gjorts eftersom ny forskning tillkommit inom vissa områden sedan riktlinjerna först publicerades 2015. Riktlinjerna ska fungera som ett stöd till medarbetare inom företagshälsan i deras arbete för att stödja arbetsgivarna i att förebygga och hantera psykisk ohälsa.
Det som är nytt i den uppdaterade versionen är bland annat följande:
- Ett utökat fokus på det främjande och förebyggande arbetet på organisatorisk nivå.
- Innehållet har fått en tydligare koppling till SAM och OSA.
- Aktuella definitioner för psykisk hälsa och psykisk ohälsa, och avgränsningar i förhållande till dem.
- Ledarskapets betydelse har utvecklats och förstärkts utifrån aktuell forskning.
- Nya områden; stigmatisering, kognitiv ergonomi och psykologisk trygghet.
- Mer om samtalsmetodik för att utreda och åtgärda när psykisk ohälsa uppstått.
Här hittar du riktlinjerna för psykisk hälsa på arbetsplatsen